© Tarım Pusulası

Diyarbakır'dan Hayvanlara Umut Eli: Depremde Bozulan Gölet Yeniden Yapılıyor!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Çermik'te deprem sonrası kullanılamaz hale gelen ve 60 bin hayvanın su ihtiyacını karşılayan göletin onarım çalışmalarına başladı. Zorlu arazi koşullarına rağmen yürütülen çalışmalarla hayvancılığın gelişmesine katkı sağlanması hedefleniyor.

DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığa verdiği destek kapsamında önemli bir çalışmaya imza atıyor. Çermik ilçesine bağlı Örenkuyu Mahallesi'nde, 6 Şubat depreminin ardından tamamen tahrip olan ve yaklaşık 60 bin hayvanın içme suyu kaynağı olan göletin onarım çalışmaları başlatıldı.

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, kent genelinde suyu etkin kullanma ve tarım alanındaki sorunlara çözüm üretme hedefiyle projeler geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Çermik ile Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi sınırında bulunan Örenkuyu Mahallesi'ndeki hayati öneme sahip gölette onarım çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Depremin ardından kullanılamaz hale gelen göletin yeniden hizmete sunulması için ekipler, Karacadağ Volkan Dağı arazisindeki zorlu koşullara rağmen aralıksız çalışıyor.

205 Gölet Hayvancılığa Hizmet Veriyor

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'nda görevli Ziraat Mühendisi Tahir Alan, Büyükşehir Belediyesi'nin tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla bugüne kadar 205 adet hayvan içme suyu ve tarımsal amaçlı göleti vatandaşların hizmetine sunduğunu belirtti.

Karacadağ'da 60 Bin Hayvanın Su İhtiyacı Karşılanacak

Karacadağ bölgesinde hayvancılığın yoğun olarak yapıldığına dikkat çeken Tahir Alan, bölgede yaklaşık 50 bin dönümlük mera arazisi bulunduğunu aktardı. Bu alanda 40 bin küçükbaş hayvanın olduğunu ifade eden Alan, "Muhtarımızdan aldığımız bilgilere göre, oğlaklarla birlikte küçükbaş hayvan sayısı 60 bini bulmaktadır. Hayvanların su ihtiyacının karşılanması için köylülerimizden talep geldi. Biz de imkanlarımız dahilinde hayvanların içme suyu ihtiyacını gidermek amacıyla bu uygun derede bir gölet yapmayı planladık" diye konuştu.

"Gölet Hayvancılığın Gelişmesine Büyük Katkı Sağlayacak"

6 Şubat depremlerinin ardından göletin tamamen kullanılamaz hale geldiğini kaydeden Alan, yapılan etüt çalışmalarının ardından fiziki onarım çalışmalarına başladıklarını söyledi. Normal şartlarda bahar aylarında gölet yapımının zor olduğunu ancak hayvanların yaz kuraklığında susuz kalmaması için çalışmalara hemen başladıklarını vurgulayan Alan, "Bölgemizdeki hayvanların yaklaşık 30 bini içme suyu olmadığı için Muş ve Erzurum taraflarındaki yaylalara götürülüyor. Eğer içme suyu ihtiyaçlarını karşılarsak bu insanların büyük bir kısmı gitmeyecek. Göletin yapılması hayvancılığın gelişmesine çok büyük katkı sağlayacak ve aynı zamanda kırsalda istihdam yaratmış olacak" ifadelerini kullandı.

Göletin Kapasitesi Artırılıyor

Göletin yeniden yapım aşamasında kapasitesinin artırıldığını belirten Tahir Alan, göletin ilerleyen süreçte tarımsal sulamada da kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Zorlu Arazide Titiz Çalışma

Uygun toprak bulmak için zorlu arazide çalıştıklarını vurgulayan Alan, sözlerini şöyle tamamladı: "Sağlam zemini bulana kadar derin temel kazıyoruz. Karacadağ'ın en büyük dezavantajı burada toprak olmaması, volkanik patlama sonucu yapılar komple kayalık. Gözlem çukurları açıyoruz. Nereden toprak alabiliriz ve toprak mesafesi ne kadardır diye ekonomik analizler de yapıyoruz. Buranın toprak yapısı tınlıdır, altta geçirimli tabakalar olduğu için su yüzeye çıkmıyor. Onları kazdık, o tınlı tabakayı yok ettik. Oradan suyu yüzeye çıkardık. Şimdi dereye bırakıyoruz. O kaynaklardan hayvanların içme suyu ihtiyacını giderecek havuzlar, hayvan içme suyu sıvatları yapacağız."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER