© Tarım Pusulası

Bakan Yumaklı'dan Şap Aşısı Üretiminde Rekor Hedef

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Şap Enstitüsü'nü ziyaret ederek Türkiye'nin şap aşısı üretiminde önemli bir aşama kaydettiğini ve ihracat potansiyelinin arttığını belirtti. Bakan Yumaklı ayrıca gıda güvenliği denetimlerinin sıkılaştırıldığını ve üreticilere zirai don uyarısında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, önemli açıklamalarda bulunmak üzere Türkiye Şap Enstitüsü'nü ziyaret etti. Enstitüdeki çalışmaları yakından inceleyen Bakan Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, kurumun Kovid-19 salgını sürecinde yerli aşı TURKOVAC'ın geliştirilmesine verdiği desteğe dikkat çekti. Yumaklı, "Dünyada şap aşısı üreten 7 merkezden birinin bu enstitüsü olduğunu gururla söylemek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin aşı üretim kapasitesindeki dikkat çekici artışa vurgu yapan Bakan Yumaklı, 1967 yılında 12 milyon doz olan üretimin 2022'de yaklaşık 128 milyon doza ulaştığını ve bu yıl sonu itibarıyla 200 milyon doza ulaşılmasının hedeflendiğini kaydetti. Bu gelişmeyle birlikte aşı ihracatında da önemli bir ivme yakalandığını belirten Yumaklı, 2024 yılında yaklaşık 11 milyon doz aşı ihracatının gerçekleştirildiğini ve bu rakamın kademeli olarak artmaya devam ettiğini söyledi. Özellikle dost ve kardeş ülkelerden yoğun talep aldıklarını dile getiren Bakan Yumaklı, enstitünün şap aşısı üretimindeki kabiliyetini ve kapasitesini artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Bakan Yumaklı, ülke genelinde devam eden aşılama kampanyasına da değinerek, 17 Şubat'ta başlatılan kampanyanın başlangıçta 13 Nisan'da sona erecek olmasına rağmen, bayram tatili ve diğer faktörler göz önünde bulundurularak 2 Mayıs'a kadar uzatıldığını hatırlattı. Yumaklı, tüm çiftçi ve üreticilere, henüz aşılama yaptırmayanların belirtilen süre içerisinde mutlaka aşılarını yaptırmaları çağrısında bulundu.

Bakan Yumaklı'nın gündeminde gıda güvenliği de önemli bir yer tuttu. Bakanlığın temel görevlerinden birinin vatandaşların güvenilir ve kaliteli gıdaya erişimini sağlamak olduğunu vurgulayan Yumaklı, denetimlerin aralıksız devam ettiğini bildirdi. Vatandaşların da bu konuda en iyi denetçi olduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, tespit ettikleri her türlü uygunsuzluğu Bakanlığa bildirmelerini istedi.

Son günlerde yaşanan gıda zehirlenmeleri olaylarına da dikkat çeken Bakan Yumaklı, özellikle tavuk döner kaynaklı vakaların önüne geçmek için önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. Denetimlerin sıkılaştırıldığını ve ekiplerin sahada teyakkuzda olduğunu belirten Yumaklı, "Eğer bir gün bu ürünü satışa sundunuz ve akşama kaldı, bunu ertesi gün kullanamazsınız, yasaktır. Ancak maalesef kar hırsıyla bu, bir sonraki gün çiğ etle beraber pişiriliyor. Bozulmayla ilgili emarelerin, tatla ilgili değişikliklerin elimine edilmesi için farklı türde sosların kullanılması gibi bir alışkanlık son günlerde ortaya çıktı. Bunlarla ilgili denetimlerimizi sıkılaştırdık. Bu tür işlere tevessül eden üreticileri uyarıyorum, herhangi bir denetimde bunu tespit ettiğimizde çok ağır cezalar uygulayacağız ve kapatma işlemini gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla lütfen bu konuda hassasiyet gösterin, sağlığı tehlikeye düşürecek herhangi ürünü vatandaşlarımızın hizmetine sunmayın." şeklinde konuştu.

Bakan Yumaklı, sektörel ve bölgesel denetimlerin yanı sıra, 1 Nisan itibarıyla lokanta ve restoran gibi toplu tüketim yerlerinde de denetimlerin başladığını duyurdu. Valilikler aracılığıyla yerel yönetimlere gerekli uyarıların yapılacağını belirten Yumaklı, özellikle fuar, tanıtım günleri ve panayır gibi etkinliklerdeki gıda satış ve tüketim yerlerinin hijyen kurallarına uygunluğu ve ürünlerin içeriği konusunda bilgilendirme ve denetimlerin yapılacağını söyledi. Ayrıca, "yöresel, organik ve ekolojik" gibi tanımlarla satılan ancak bu özellikleri taşımadığı tespit edilen ürünlere yönelik denetimlerin de sürdüğünü ifade etti.

Yapılan denetimlerin sonuçlarına da değinen Bakan Yumaklı, 1 Nisan'dan itibaren 13 bin 691 gıda kontrolü gerçekleştirildiğini, bu denetimlerde 224 uygunsuzluk tespit edildiğini ve toplamda 22 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı. Yumaklı, "Halkımızın güvenilir gıdaya ulaşımıyla alakalı hiçbir uygunsuzluğa toleransımız olmayacak, hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız." dedi.

İklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerine de değinen Bakan Yumaklı, kuraklık ve zirai don olaylarının sıkça yaşandığını belirtti. Özellikle önümüzdeki 5 gün boyunca ülkenin bazı bölgelerinde olumsuz hava koşullarının tarımsal üretimi etkileyebileceği uyarısında bulunan Yumaklı, üreticilerden yapılan uyarılara dikkat etmelerini ve olası olumsuzlukları il ve ilçe müdürlüklerine veya ALO TARSİM 172 Hattı'na bildirmelerini rica etti. Ayrıca, tarım sigortasının önemine vurgu yaparak, devletin poliçe bedelinin yüzde 70'ini karşıladığını ve üreticilerin olası doğal afetlerden korunmak için bu sigortayı yaptırmalarının önemini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER