Avrupa Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi'nden (RASFF) yılın ilk çeyreğine ait verileri açıkladı. Avrupa Birliği meyve ve sebzelerde izin verilmeyen aktif maddeler içermeleri veya yasal olarak izin verilmeyen aktif maddeler içeren ürünleri kabul etmiyor.
2022 yılının ilk 3 ayında Avrupa Birliğine dışarıdan gelen meyve ve sebzelerde aranan kalıntı maddelerine göre iadesi yapılan ürünlerin %60’ı Türkiye’den gelen ürünlerden oluşuyor.
İlk çeyrekte Türkiye, meyve ve sebze ithal edilen tüm ülkeler için rapor edilen 298 uyarıdan 180'ini oluşturdu. Ayrıca, Türkiye’den ithal edilen ürünlere yönelik ret oranlarının yukarı yönlü tırmanması Mart ayında da devam etti. Şubat ayında 45 kesinti olurken, Mart ayında bu rakam 74'e yükseldi. Turunçgiller 108 müdahale ile yetkisiz pestisit kullanımı ve kötüye kullanımından en fazla etkilenen ürün oldu.
İspanyol LA UNIÓ de Llauradors Genel Sekreteri Carles Peris, "Veriler gerçekten skandal ve kapsamlı bir denetim yapılıncaya kadar Türkiye ithalatının askıya alınması gerektiğini gösteriyor" dedi.
Daha Mart ayının başlarında, LA UNIÓ, Avrupa Komisyonu ve İspanya Hükümeti'nden, AB'nin sağlık ve gıda güvenliği politikalarından sorumlu DG Sante Tarım Genel Müdürlüğü'ne hitaben yazdığı mektuplar aracılığıyla Türkiye'den meyve ve sebze ithalatını durdurmalarını istemişti.
LA UNIÓ, Türkiye'de meyve ve sebzelerde yapılan fiziksel ve kimlik kontrollerinin sıklığının %50'ye çıkarılmasını ve tarife asimetrisine son verilmesini istiyor. İspanya, Türkiye'ye ihracat yapmak için %54 gümrük vergisi ödemek zorundadır.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın