© Tarım Pusulası 2021

Zirai İlaç Reçetesi Yazan ve Uygulayanlara Eğitim Verildi

Samsun Zirai Karantina Müdürlüğü toplantı salonunda bitki koruma ürünü  reçete yazma yetki belgesi sahibi kişiler ile profesyonel uygulayıcılar için eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam toplantıda yaptığı konuşmada; “03.12.2014 tarih ve 29194 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 01.02.2015 tarihinde yürürlüğe giren “Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik”  ile bitki ve bitkisel ürünlere arız olan zararlı organizmaların teşhisini, kullanılacak bitki koruma ürünlerinin önerilmesini, bitkisel üretim yeri ve depolarda zirai mücadele teknik talimatları ve teknik tavsiyeler doğrultusunda uygulanması, yapılan uygulamaların kayıt altına alınarak bitki ve bitkisel ürünlerde gıda güvenilirliği açısından izlenebilirliğin sağlanması amaçlanmıştır. Yeni reçete yazma yetki belgesi yalnızca Ziraat Fakültelerinin Bitki Koruma Bölümü mezunları için düzenlenmesi hususu Bakanlığımızca uygulanmaya başlamıştır.

İlimizde 2022 yılı nisan ayı başı itibariyle 317 adet Reçete Yazma Yetki Belgesine sahip Ziraat Mühendisi/Tekniker/Teknisyen bulunmaktadır. Yeni reçete yazma yetki belgesi yalnızca Ziraat Fakültelerinin Bitki Koruma Bölümü mezunları için düzenlenmektedir.

Üretici Kayıt Defteri İyi Tarım Uygulamaları, Hasat öncesi Pestisit Denetimlerinde ve ihracat işlemlerinde büyük önem arz etmektedir. Hasat öncesi pestisit denetimlerinde alınan numunelerde MRL değerlerinde herhangi bir kalıntıya rastlanması halinde ÜKD kontrol edilerek laboratuvar sonuçlarına göre tavsiyesi bulunan BKÜ kayıtlı olması halinde hasat geciktirme işlemi, tavsiye dışı ilaç kullanımı tespiti halinde ise idari para cezası uygulanmaktadır. Özellikle ihraç edilen ürünlerde ÜKD tutularak ihracat işlemleri sırasında üretim sezonunda tarımsal ürünlere kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin (pestisit) tespiti ve kontrolü yapılarak uygun olması halinde onaylanmakta ve ihracata izin verilmektedir.

Bu çalışmanın amacı; Üretici Kayıt Defteri ile izlenebilirliğin sağlanması ve halk sağlığının korunmasıdır.” dedi.

Eğitim ve bilgilendirme toplantısına Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale Baykal, İlçe Müdürleri, Bitki Koruma Ürünü Reçete Yazma Yetki Belgesi sahibi kişiler ile Profesyonel Uygulayıcı belge sahibi olmak üzere 139 kişi katıldı.

Sunumu Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Feride Baş gerçekleştirdi.

Toplantıda:

* Bitki Koruma Ürünü Reçetesinin Düzenlenmesi,

* Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı,

* Kullanımı Sonlandırılan Bitki Koruma Ürünleri,

* Zirai Mücadele Teknik Talimatları,

* Profesyonel Uygulayıcıların Tutacakları Kayıtlar,

* Yetkili Bitki Koruma Ofisleri ile İlgili İş ve İşlemler, sunuldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER