© Tarım Pusulası 2021

Ziraat mühendislerine alternatif kariyerler

Sigorta şirketlerinden Ar-Ge uzmanlığına, greenkeeper’lıktan bağcılığa kadar ziraat mezunları için parlak kariyer olanaklarını tarlasera inceliyor.

Ziraat mühendisleri için Haziran ve Temmuz ayları yoğun bir gündeme sahipti. Genç girişimciler için yürürlüğe giren hibe desteği, ardından zirai danışmanlara ayrılan tarımsal destek ve istihdam payının azaltılması, son olarak da üniversitelerin ziraat bölümlerini tercih edecek başarılı öğrencilere burs verileceği açıklaması…

Bu gelişmelerden ilki genel olarak olumlu, ikincisi ise olumsuz tepkilerle karşılaştı. Üçüncü gelişme ise tartışmalara yol açtı. Mezunların istihdam sorunu ile karşı karşıya olduğu ziraat alanında daha çok öğrenci ve daha çok mezunu teşvik etmek doğru muydu?

Tarımda hangi işkolları gelecek vadediyor?

Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera bu gelişmelerden yola çıkarak Temmuz sayısında ziraat mühendisleri için gelecek vadeden alternatif kariyer olanaklarını inceledi. Bunların arasında tarım bankacılığı ve sigortacılığı gibi finans bazlı iş alanlarının yanı sıra bağcılık ve çim gibi üretim alanları ön plana çıktı.

Çim saha çok, uzman yok!

Türkiye’de 100’den fazla futbol sahası ve 20’den fazla golf sahası bulunmasına rağmen, yeni gelişmeye başlayan çim sektöründe uzman eksikliği söz konusu. Ancak ziraat mühendisleri çim uzmanlığı konusunda eğitimler alarak bu alana yönelebiliyor. Yurtdışında bu alana yönelik birçok eğitim programı mevcut. Türkiye’de de Ege Üniversitesi’nde bulunan Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Bölümü bu alanda uzmanlaşmak isteyenler için en önemli alternatiflerden biri.

Ziraat mühendisleri bankalarda

Tarım sektörü için geliştirdiği kredilerle üreticilere finansman desteği sağlayan bankalar da tarım departmanlarında öncelikli olarak ziraat mühendislerini istihdam ediyor. Müşteri temsilciliği ve satış ve pazarlama birimlerinde görev alabilen ziraat mühendislerinin bankaların personel alımlarını takip etmeleri ve sınavlarına girmeleri gerekiyor.

Sigorta şirketleri danışman arıyor

Ürünlerini doğal afetlerden korumak için sigorta yaptıran üreticilerin sayısı her geçen gün artarken, tarım sigortaları eksperliği de ziraat mühendislerinin yönelebileceği diğer bir alan. TARSİM’e bağlı sigorta şirketlerinde danışman ve eksper olarak çalışabilen ziraat mühendisleri bitkisel ürün sigortalarının hasar tespitleri ile sorumlu oluyor.

Üzüm bağlarında kariyer var!

Kamu ve özel sektöre ait bağlar, şarap ve meyve suyu fabrikaları, Bakanlığa bağlı bağcılık araştırma enstitüleri de özel bilgi ve beceri isteyen bu alanda tecrübeli ziraat mühendislerine ihtiyaç duyuyor. Gıda mühendisleri, teknikerler, üreticiler ve tüketicilerle etkileşim halinde yürütülen bu işte, ziraat mühendislerinin teknik bilgileriyle bağcılık ve şarapçılık sektörünün gelişmesine de katkıda bulunması mümkün hale geliyor.

Ziraat mühendislerinin gelecek planlarını yaparken dikkatle incelemesi gereken bu işkollarının yanı sıra Ar-Ge uzmanlığı, eğitmenlik gibi diğer parlak kariyer seçeneklerinin ayrıntıları da tarlasera’nın Temmuz sayısında!

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER