Zeytinyağı Sahteciliğine Dikkat
GıdaGaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet KARAYILAN zeytin yağı sahteciliği ve Bakanlığımızın güvenilir gıda politikaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet KARAYILAN zeytin yağı sahteciliği ve Bakanlığımızın güvenilir gıda politikaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Güvenilir gıda tüketiminin sağlanması Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının temel politikalarından biri olup bu kapsamda sürekli yeni projelerin geliştirilmekte olduğunu ifade eden Mehmet KARAYILAN . Gaziantep İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak ilimiz bünyesinde gıda denetim kontrol çalışmalarının ağırlıkta olduğunu eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.
Bakanlığımızın 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanununa göre kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten iş yerleri ile gıda maddelerini üreten, işleyen, yeniden ambalajlayan, depolayan, satış yada toplu tüketime sunan kısacası gıda ile ilgili herhangi bir işin herhangi bir aşamasını yürüten kar amaçlı olsun yada olmasın tüm işyerlerinin kayıt yaptırması zorunludur maddesine değinen KARAYILAN '' Kayıt işlemi için ilgili kurum kuruluş ya da işletme adına yetkili bir kişinin İl Müdürlüğümüze müracaat etmesi halinde gerekeli her türlü kolaylık sağlanmaktadır. 'dedi.
İl genelinde gerçekleştirilen sıkı denetimlere rağmen zeytin hasat sezonu ile birlikte mahalle araları işyerleri ve evlerin kapı önlerinde zeytinyağı adı altında ürün satışlarının maalesef devam ettiğine vurgu yapan İl Müdürü bu durumun bir denetim kontrol faaliyetinin dışında arz talep meselesi olduğunu, vatandaşlarında açıkta, etiketsiz satılan ürünlere yönelik ilgi olduğunu kaydetti. Mehmet KARAYILAN sözlerine, ''Bu ilginin önüne geçebilmenin en kolay yolu vatandaşlarımızın öncelikle kendilerinin devamında ise sevdiklerinin sağlığı için nere de ve ne şekilde işlendiği, üretildiği belli olmayan dökme etiketsiz ürünleri almamaları bunların yerine orijinal ambalajlı Bakanlığımızdan kayıt-onay işlemini yaptırmış işletmelerce üretilmiş işlenmiş ürünleri tercih etmeleri önemlidir'' diyerek devam etti.
Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığının onayı ile piyasaya sürülmüş olan ürünlerin tüketilmesi konusuna ısrarla vurgu yapan İl Müdürü :''Bakanlığımızdan kayıt ve onay almamış olan işletmeler ya da şahıslar etiketsiz biçimde farklı bitkisel yağlar karışımı yaparak bunları zeytinyağı diye pazarlaya bilmekte bununla birlikte geri dönüşüm yağlarını işleyerek yine taze zeytinyağı olarak piyasaya arz edilebilmektedir. Bu durumdan haberdar olmayan vatandaşlarımız ise tadına, rengine bakmak ve koklamak suretiyle zeytinyağından anladıklarını iddia edebilmekte ve yağın kalitesi üzerine yorum yapa bilmektedir. Ancak zeytinyağının kalitesi ve özellikle taklit tağşiş olup olmadığının tespitini beş duyu organı ile yapabilmek pek mümkün olan bir durum değildir. Kapsamlı Laboratuvar analizlerinin yapılması gerekmektedir.'' dedi
Bu yıl ülkemizin bazı bölgelerinde zeytin rekoltesinin düşük olması nedeniyle zeytinyağı fiyatının önceki yıllara göre nispeten yüksek olması ve zeytin olmayan bölgelerin yağ talebi ile birlikte talebin artması fırsatçı diye tabir ettiğimiz kötü niyetli kişilerin iştahını kabarttığını ifade eden KARAYILAN : ''Bu gibi durumların önene geçebilmek için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak ilçe ve köylerde dahil olmak üzere tüm ilimiz genelinde dökme ve etiketsiz satışı yapılan zeytinyağı adı altında piyasaya arz edilmiş ve gerçekte ne yağı olduğu belli olmayan ürünlere yönelik kontrol ve denetimler yoğunlaştırılmıştır. Denetimlerde dökme halde etiketsiz olarak piyasaya arz edilen ürünlere el konularak imha edilmekte ve ilgililer hakkında yasal işlem uygulanmaktadır.'' İfadesini kullandı.
İlginizi Çekebilir