© Tarım Pusulası 2021

Zeytin Ağaçlarının Verimliliği Arttırma Çalışmaları Başladı

BİLECİK İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN BİLECİK GENELİNDEKİ ZEYTİN AĞAÇLARINDAN DAHA İYİ VERİM ALINABİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADI.

Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Bilecik genelindeki zeytin ağaçlarından daha iyi verim alınabilmesi için çalışmalara başladı.
Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi tarafından “2015 yılı Zeytin Bahçelerinde Entegre Mücadele Uygulama ve Eğitim Projesi” kapsamından zeytin ağaçlarından daha iyi verim alınabilmesi için çalışmalara başladı. Konu hakkında İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Bilecik il genelinde 15 bin dekar alanda 5 bin 837 ton zeytin üretimi yapıldığını belirtildi. Açıklamada, “İç tüketim ve yağ üretimi için önemli bir yere sahip olan zeytin ağaçlarında, tek başına veya birlikte zarar yapan, pek çok hastalık, zararlı ve yabancı ot bulunmaktadır. Bunlar, gerek zeytinyağı ve gerekse salamuralık zeytin üretiminin azalmasına sebep olmaktadır. Bunlardan en önemlileri; zeytin sineği, zeytin güvesi, zeytin kabuklu biti, zeytin karakoşnili ve zeytin halkalı leke hastalığıdır. Daha fazla ve kaliteli ürün elde etmek için, zeytin hastalıkları, zararlılar ve yabancı otlarla mücadele büyük önem arz etmektedir. Kimyasal ilaçların insan sağlığı ve çevre üzerine olumsuz etkilerini azaltmak için hastalık, zararlı ve yabancı otlar ile ekonomik ve ekolojik bir mücadele yapılması gerekmektedir” denildi.
“ZEYTİN BAHÇELERİNDE PEK ÇOK ZARARLI, HASTALIK VE YARARLI TÜR BULUNMAKTADIR”
Açıklaman devamında, zeytin bahçelerinde pek çok zararlı, hastalık ve yararlı tür bulunduğu ifade edilerek, “Bu zararlı ve yararlıların yıl içindeki popülasyon değişimleri ile zararlı türlerin ekonomik zarar eşiklerine, hastalık için ise mücadeleye başlama zamanlarının belirlenebilmesi için 1-2 haftada bir yada daha sık aralıklarla periyodik sayım ve kontroller yapılmaktadır. Kontroller sonrasında ilgili hastalık ve zararlılar ile ilgili olarak yapılacak işlemler mesaj yoluyla da çiftçilere bildirilmektedir” denildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER