© Tarım Pusulası 2021

Yüzüncü Yılda İlk Defa Yangın Söndürme Filosu Kurduk

Orman Genel Müdürlüğü envanterine dahil edilen yeni yangın söndürme uçağı ve helikopteri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle kurumun hangar alanında teslim edildi.

Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında, 1 adet Sikorsky T70 tipi yangın söndürme helikopteri, 4 adet Air Tractor model yangın söndürme uçağı ile 1 adet keşif uçağı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile Orman Genel Müdürlüğü filosuna eklendi. Alınan yeni araçlar ile orman yangınlarıyla mücadelede Cumhuriyet tarihinin en güçlü hava filosu oluşturulmuş oldu.

​Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak yüksek teknolojiye sahip insanlı keşif uçağını inceleyerek uçağın gövdesine 3 Mayıs 2023 tarihiyle "OTAĞ" ismini yazdı, imzasını attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından üretilen ve ilki daha önce OGM envanterine giren 2,5 ton su atma kapasiteli ve gece de görev yapabilen T70 helikopterinin ikincisi hakkında bilgi aldı. Erdoğan, "NEFES" adını verdiği T70 helikopterinin gövdesine de ismini yazdı ve imzasını attı.

“YÜZÜNCÜ YILDA İLK DEFA YANGIN SÖNDÜRME FİLOSU KURDUK"

Türkiye'nin yüzüncü yılında ilk defa yangın söndürme filosunun kurulduğunu belirten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, müdahale gücümüzü hem havada hem de karada güçlendirdiğimizin altını çizdi. Orman Genel Müdürü Karacabey, Yeşil Vatan'ın savunmasında görev yapacak olan kendimize ait hava gücümüzü tanıttığımızı belirterek; “Türkiye ormancılık tarihinde önemli bir dönüm noktasını yaşıyoruz. 184 yıllık köklü kurumumuzun artık kendi hava filosu var. Orman yangınları ile mücadelenin en önemli unsurlarından olan hava gücümüzü önemli ölçüde geliştirdik. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri ile son yıllarda olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de orman yangını riskinin artarak devam edebileceğini öngörüyoruz. Bu öngörüyle geçen yıl oluşturduğumuz hava gücü kapasitesini muhafaza ederken bunun üzerine envanterimize alacağımız hava araçları ile Türkiye'mizin Yeni yüzyılında orman yangın söndürme filosu kuruyoruz" ifadelerinde bulundu.

Orman Genel Müdürlüğü envanterinde bulunan hava araçları hakkında bilgi veren Karacabey, “TUSAŞ tarafından yerli olarak üretilen 3 adet T70 yangına su atar helikopteri bu sezon orman yangınları ile mücadelede kullanacağız. Satın aldığımız hem amfibik ve hem karadan su alabilen özellikte 3 ton kapasiteli 20 adet Airtractör modelin uçağın ilk 4 adedi bu yıl yangın sezonunda kendi pilotlarımızla görev yapacak, kalan kısmı 3 yıl içinde filomuza katılacaktır. Envanterimizdeki uçak ve helikopter sayıları her yıl kademeli olarak artırmaya devam edeceğiz ve filomuzun büyük kısmı da yerli ve milli olacaktır" dedi.

​“İLK MÜDAHALE SÜRESİNİ 10 DAKİKAYA DÜŞÜRECEĞİZ"

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, orman yangınlarına ortalama ilk müdahale süresinin 40 dakikadan 11 dakikaya düşürmeyi başardıklarını ifade ederek; “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, 21 yıldır hem ekip kapasitemizi ve niteliğimizi artırmaya, hem de teknolojimizi geliştirmeye yönelik etkin bir strateji izliyoruz. Bu sayede orman yangınlarına ortalama ilk müdahale süremizi, 40 dakikadan 11 dakikaya düşürmeyi başardık. Yapay zekanın kullanıldığı akıllı yangın gözetleme kuleleri ve insansız hava araçlarıyla, ilk müdahale süresini ilk etapta 10 dakikaya düşürmeyi, bilahare daha da aşağıya çekmeyi hedefliyoruz. Bakanlık olarak bunu başaracağımıza inancımız tamdır" diye konuştu.

HAVA VE KARA GÜCÜMÜZ İÇİN YENİ ADIMLAR

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr.  Vahit Kirişci, envanterimize ​katılan keşif uçağının dünyada bizimle birlikte sadece 5 ülkede kullanılmakta olduğunun altını çizerek şu şekilde konuştu:

“Küresel iklim değişikliği kaynaklı orman yangınlarında artışların yaşanabileceğine ilişkin bilimsel öngörüleri de dikkatle değerlendiriyoruz. Kara ve hava gücümüzü güçlendirme yolundaki çalışmalarımız, bu tedbirlerimizin bir parçasıdır. 20 adet yangın söndürme uçağının ilk dördünü teslim almış bulunuyoruz. Üç yıl içinde 16'sını da filomuza kazandıracağız, hayırlı uğurlu olsun. Alevlerle mücadelede, yangın yönetiminde önemli bir unsur olarak devreye sokulan en önemli hava araçlarından biri de mülkiyeti bize ait insanlı keşif uçağımız olacak. Bu yıl ilk defa yangın sezonunda kullanılacak keşif uçağımız, yangın tespiti, görüntü aktarımı gibi görevleri yerine getirebiliyor. Keşif uçağı bunun yanında, yapay zekâ ile çalışan sensörleri vasıtasıyla sayısal veri toplayıp bunları haritalandırabilen yüksek teknoloji görev sistemlerine de sahip bulunuyor. Bu uçak türü, dünyada bizimle birlikte sadece 5 ülkede kullanılmaktadır."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER