Yunanistan Tarım Bakanı'ndan ABD'ye Tarife Resti: "Benzersiz Ürünlerimize Ayrıcalık Tanıyın"
DünyaYunanistan Tarım ve Gıda Bakanı Kostas Tsiaras, ülkesinin bu hafta başında yürürlüğe giren yeni ABD ticaret tarifelerinden muafiyet elde etmek için bir strateji oluşturduğunu açıkladı.
Yunanistan Tarım ve Gıda Bakanı Kostas Tsiaras Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin Avrupa ülkelerinden yapılan tarım ürünlerine uyguladığı tarifelerin endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti.
Yunanistan, ABD'ye başta feta peyniri, zeytin, zeytinyağı ve komposto olmak üzere önemli miktarda temel tarım ürünü ihraç ediyor ve yeni tarifelerin bu sektörleri olumsuz etkilemesi bekleniyor.
Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülke olarak Yunanistan, ABD tarifelerine karşı AB'nin alacağı kararlara uyacak ancak aynı zamanda Yunan ürünlerinin tanıtımı için yeni yollar arayacağını da Bakan Tsiaras dile getirdi.
Yunanistan'dan ABD Tarifelerine Karşı Muafiyet Girişimi
Yunan ekonomistlerin bu hafta başında Başkan Trump'ın AB'ye yönelik tarifelerinin, ülkenin ABD'ye ihracata bağımlılığı düşük olduğu için Yunan ekonomisi üzerinde sınırlı bir etkisi olacağını savunmalarına rağmen, Bakan Tsiaras ABD pazarının tüm Yunan ürünleri için son derece önemli olduğuna dikkat çekti.
Tsiaras, "Yunan ürünlerinin benzersizliğini kullanarak, özellikle birçoğu ABD'de üretilen ürünlerle rekabetçi olmadığı için, tarife rejiminden muafiyet arayacak bir stratejimiz olmalı," dedi. "Bu yönde her türlü çabayı göstereceğiz."
Buna ek olarak, Yunan ihracatının odak noktasını daha önce planlanandan daha erken bir zamanda diğer pazarlara kaydırması gerektiğini belirten Bakan, Yunan ürünleri için yeni pazarlar bulma çabalarının hızlandırılması ihtiyacının daha belirgin hale geldiğini vurguladı.
Tsiaras, "İhracatımızı yeniden yönlendirmeli ve Yunan ürünleri için büyüme beklentisi sunan yeni stratejik pazarlara yatırım yapmalıyız," ifadelerini kullandı. Ayrıca, "450 milyonluk bir toplum olarak Avrupa, politikalarını yeniden tasarlama ve ürünleri için yeni yönler arama gücüne ve araçlarına sahip," diye ekledi.
Bakan Tsiaras sözlerini, "Yunan tarım ürünlerini desteklemenin ülkemizin kalkınması için hayati önem taşıdığı ve bu zor zamanlarda hükümet, ihracat tabanımızı korumak ve güçlendirmek için sıkı bir şekilde çalışmaya kararlıdır," şeklinde tamamladı.
Yunanistan'dan ABD Tarifelerine Üç Aşamalı Yanıt Önerisi
Yunan ticari yayın kuruluşu Action24'e verdiği bir röportajda Tsiaras, yeni ABD tarifelerine karşı üç aşamalı bir yanıt önerdi.
Bakan, ülkenin ABD tarım ürünlerini etkilemeyen benzersiz ürünlere uygulanan tarife artışından muaf olma çabalarının yanı sıra, AB'nin ABD'ye en büyük tarım ürünü ihracatçısı olduğu için birliğin de birincil sektördeki politikasını yeniden tanımlaması gerektiğini öne sürdü.
Son olarak Tsiaras, AB'nin üye devletlerinin tarım ürünlerini desteklemesi gerektiğini vurguladı.
Bakan, "Avrupa ürünlerinin ihraç edilirken AB tüketicilerinin aynı ürünleri üçüncü ülkelerden daha ucuz fiyatlara almak zorunda kalması düşünülemez," diyerek tepki gösterdi. "Avrupalı tüketicilere daha erişilebilir hale getirmek için AB ürünlerine mali destek sağlanmasını incelemeliyiz."
ABD'ye Yapılan Yunan Tarım İhracatında Önemli Artış
Yunanistan Tarım ve Gıda Bakanlığı verileri, Yunanistan'ın 2022-2024 döneminde ABD ile ticaret fazlasını koruduğunu gösterdi.
ABD'ye ihraç edilen her üç Yunan ürününden biri tarım veya gıda ürünü olup, ABD, İtalya ve Almanya'dan sonra Yunanistan'ın tarım ihracatında üçüncü en büyük pazarı konumunda bulunuyor.
Resmi rakamlara göre son yıllarda hızlı bir büyüme gözlemlendi; Yunanistan-ABD tarım ürünleri ve gıda ticaret fazlası 2022'deki 534,1 milyon Euro'dan 2023'te yüzde 7,4 artışla 573,6 milyon Euro'ya yükselirken, 2024'te etkileyici bir yüzde on yedi artışla 671,1 milyon Euro'ya ulaştı.
Yunanistan'ın yeni ABD tarifelerine karşı genel yanıtı, Pazartesi günü hükümetin Mali Politika Konseyi toplantısında ele alınacak.
AB üye devletleri tarafından Trump'ın tarifelerine karşı alınacak herhangi bir ulusal düzeydeki karşı önlemin Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması gerekecek.
İlginizi Çekebilir