© Tarım Pusulası 2021

Yüksek Verim İçin Toprak Analizi

VERİMLİ TOPRAK NEDİR ?

Bitkinin büyümesi için en uygun özelliktir. Bolca azot içeren bitki besin maddelerine, mikro besin maddelerine sahip, uygun toprak PH'si ve drenaj yönünden iyi olması gerekir.

TOPRAK ANALİZİ NEDİR ? NİÇİN YAPILIR ? 

Toprak analizi, tarım yapılan tarla topraklarının gübre ihtiyacını tespit etmek için yapılır. Karlı bir gübreleme ancak bitkinin isteği olan gübre çeşit ve miktarını tespit etmek ve bu gübreleri uygun zamanda ve şekilde toprağa vermekle olur. Belli bir tarlayı temsil eden toprak örneği laboratuvarda analiz edilerek, içerisinde bitki besin maddelerinin miktarları bulunur.

Böylece bitkinin iyi ürün vermesi için hangi gübrelerin verileceği ortaya konur. Toprak analizi sayesinde çiftçi, gübre için harcayacağı fazla paradan ve toprağına verdiği zarardan kurtulur.

 

TOPRAK ÖRNEĞİ NERELERDEN ALINMAZ ?

Hayvan gübresi yığılan yerlerden, Harman yerinden, Sap, kök ve yabani otların yakıldığı kısımlardan, Tarlanın çukur ve tümsek yerlerinden tarla hudutları ve yakınlarından, Dere, su arkı ve yollara yakın yerlerden, Toprak örneği alınmaz. Toprak örnekleme zamanları; sonbaharda, hasat sonrası ya da baharda yapılabilir. Analiz her üç yıl ile beş yılda bir tekrarlanmalıdır.

 

TOPRAK ÖRNEĞİ NERELERDEN ALINIR ?

Aynı tarla için değişiklik gösteren yerler varsa her alan için toprak örneği alma işlemi yapılır. Birer adet karışık toprak (1kg) örneği alınır. Ayrı örnek almayı gerektiren durumlar şunlardır:

TOPRAK ÖRNEĞİ NASIL ALINIR ?

Tarlanın her yeri aynı özelliğe sahip olsa bile 60 dönümden büyük ise tek toprak örneği yeterli olmaz. Örnek almak için:

V harfi şeklinde bir çukur kazılır, çukurdan 3-4 cm kalınlığında toprak dilimi alınır. Sebzelerde 20-40 cm, bağ ve meyve ağaçlarında 40-90 cm derinlikten karışık toprak numunesi alınmalıdır. 4-5 farklı yerden alınan toprak numunesi temiz bir bez yada kova içerisine konularak iyice karıştırılmalıdır. Alınan numunede varsa toprak kesekleri parçalanmalı, bitki ve taş parçaları ayıklanmalı bir bez torba üzerinde yayılarak yapılan işlemde karışımın dörtte biri alınarak 1-2 kg bez torba konularak iki etiketle (biri torba içine biri torba ağzına) laboratuvara götürülür. Etiketler kurşun kalemle doldurulmalı ve silinmelere maruz kalmaması için plastikle kaplanması daha uygun olur.

Alınan toprak numuneleri analiz için yetkili toprak analiz laboratuvarına götürülür. Rapor sonuçlarının değerlendirilmesi için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine getirilir.

Analiz yaptıran çiftçi fazla gübre kullanmayarak toprağı ve suyu daha az kirleterek eksik elementleri tespit ederek daha fazla verim elde edecektir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER