© Tarım Pusulası 2021

Yüksek sıcaklık farkı ürün kalitesini artırıyor

Türkiye'nin en kurak havzalarından Tuz Gölü Havzası'nda bulunan Aksaray'ın Eskil ilçesinde yetiştirilen tarımsal ürünlerin, bölgedeki gece ve gündüz sıcaklık farkından dolayı yüksek kaliteli olduğu belirtiliyor

Tuz Gölü Havzası'nda bulunan Aksaray'ın Eskil ilçesinde yetiştirilen tarımsal ürünlerin, yüksek gece ve gündüz sıcaklık farkından dolayı kalitesinin yüksek olduğu belirtiliyor.

Eskil Belediye Başkanı Niyazi Alçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eskil'in Türkiye 'nin en kurak havzası içinde yer aldığını söyledi.

Eskil'in, tarımsal ürünlerin yetişmesi açısından birçok fırsatın bir araya geldiği bölgede bulunduğunu belirten Alçay, "Eskil'deki toprak, su ve iklim şartları, ilçemizde yetişen bazı tarım ürünlerinde Türkiye ortalamasının çok üzerinde randıman ve rekolte yakalanmasını sağlıyor" dedi.

Alçay, Eskil'de yetişen tarım ürünlerinin kaliteli olmasında farklı etkenler bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Eskil'de tarımsal üretim yapılan alan, Tuz Gölü Havzası içinde yer alıyor. Buradaki toprak ve iklim yapısı tarıma çok uygundur. Bu topraklar, gece ve gündüz sıcaklık farkından etkileniyor. Ziraat mühendisleri, tüm bu etkenlerin tarımsal ürünlerin daha kaliteli olmasını sağladığını belirtiyor. İşte bu etkenlere bağlı olarak Eskil'de tarım çok iyi noktalara geldi. Ürettiğimiz tarımsal ürünleri, Türkiye ortalamasının çok daha üzerinde bir fiyatla satmaktayız."

- "Ayçiçeğinde yağ oranıyla zirvede"

Eskil ve çevresinde yetişen ayçiçeğinin yüzde 50'ye varan yağ oranıyla Türkiye'de ilk sıralarda yer aldığını ifade eden Alçay, bu oranın Trakya ve Çukurova'da yetişen ürünlerde yüzde 35'ler civarında olduğunu söyledi.

Alçay, pancarda şeker oranı kıyaslaması yaptıklarında da Eskil'in ilk sıralarda yer aldığını dile getirerek, "Bizim pancarımızdaki şeker oranı yüzde 24'lerin üzerine çıkabiliyor. Diğer birçok bölgede ise bu oran yüzde 12-13 seviyelerinde" dedi.

Eskil'de üretilen buğdayın glüten değerinin diğer bölgelerden daha yüksek olduğunu dile getiren Niyazi Alçay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlçemiz, kaba yem üretimiyle de ön plana çıktı. Kaba yem dediğimiz mısır , arpa, yonca ve samanı Türkiye'nin her bölgesine hatta yurtdışına ihraç edecek seviyeye geldik. Çok kaliteli yonca üretimi yapıyoruz. Yoncada da aynı etkenler kaliteyi getirmekte. Eskil'in tanelik mısırı da yem fabrikaları tarafından tercih edilir duruma geldi. Bu ürün kalitesini meyvecilikte de yakaladık. Eskil'de üretilen ayva, elma ve kayısının aroması, Türkiye'nin hiçbir yerinde bulunmuyor."

Alçay, havzada yağış seviyesinin düşük olduğunu, bu nedenle yer altı sularını planlı kullanarak tarımsal üretim gerçekleştirdiklerine işaret ederek, başka havzalardan bölgeye su getirilmesi halinde Türkiye ekonomisine çok daha fazla katkı sağlayacaklarına inandığını kaydetti. 

- Bölge çiftçisi bilinçli yetiştiricilik yapıyor

Eskil Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muharrem Sucu ise ilçede üretilen ürünlerin kalitesinin oldukça iyi seviyelerde olduğunu söyledi.

İlçede uzun yıllardır şeker pancarı yetiştirildiğini belirten Sucu, bölge çiftçisinin artık pancar yetiştiriliciliği konusunda bilinçlendiğini ifade etti.

Kaliteli tohum kullanan çiftçinin ekiliş zamanını bildiğini aktaran Sucu, "İlçede daha teknik yöntemleriyle sulama yapıyor ve modern tarımsal ekipman kullanılıyor. Bunların yanında Tuz Gölü Havzası'nda bulunan ilçede, gece ve gündüz oluşan sıcaklık farkı da bitkilerin kalitesini etkiliyor. İlçede yazın sıcaklık gündüz 40 dereceden gece yaklaşık 12 derecelere kadar iner. Bundan dolayı bitki strese girerek kendisini korumaya alır. Bu durum, tarımsal ürünlerin daha kaliteli olmasını sağlar" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER