Yılbaşına Yönelik Alkollü İçki Denetimleri Artırıldı
GıdaYılbaşının yaklaşması nedeni ile İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri; Gıda Kontrol Görevlisi personelleri görevlendirerek alkollü içkilere yönelik denetimlerini artırdı.
Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu; 9 Ocak 2002 Tarih ve 24635 sayılı resmi gazetede yayımlanan 4733 sayılı kanunun 6. maddesi gereği; toptan veya perakende alkollü içki satan veya açıkta toplu tüketime sunan iş yerlerinin İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden izin belgesi almaları ve bu belgeyi müşterinin görebileceği yere asmaları gerektiğini bildirdi.
İl Müdürü Harun Kabaoğlu; söz konusu perakende işyerlerinin; sadece toptan alkollü içki satış ruhsatına sahip firmalardan; etiketlerinde üretim veya ithalat izin numarası olan bandrollü içkileri irsaliye veya fatura karşılığında alıp satışa sunabileceklerini; bu resmi yol dışında; kaçak yollar ile ithal edilen veya üretilip piyasaya sürülen sahte alkollü içkileri tüketen kişilerde zehirlenme veya ölüm vakaları meydana geldiğini bildirdi.
İlgilileri mağdur olmamaları için sektörde faaliyet gösteren esnafın yukarıda belirtilen resmi yollara uygun alkollü içki alıp satmalarını; bu ürünleri alan vatandaşların ise ruhsatlı yerlerden belgeli alış veriş yapmalarının kendi sağlıkları açısından büyük önem arz etmektedir.
İl Müdürü Harun Kabaoğlu; yapılacak denetimlerde satış belgesi almadan alkollü içki satış veya toptan dağıtımı yapıldığının tespiti halinde 4733 sayılı kanunun 8. maddesi gereği; satıcılara 7 bin 612 TL, toptan dağıtıcılara ise 76 bin 142 TL idari para cezası uygulanacağını, faturasız veya sahte ürünler ile ilgili ise yasal işlem başlatılacağını bildirdi.
Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kabaoğlu, ''Sahte alkollü içkilerin piyasaya sunumu ve tüketimi ile zehirlenme ve ölüm vakaları görüldüğünü; tüketicilerin riskleri önlemek ve sağlıklarını korumak amacıyla İl ve İlçe Müdürlüklerimizdeki gıda kontrolörü görevlisi elemanların denetimleri sürdürdüklerini, tüketicilerin de birer gönüllü gıda denetçisi gibi hareket ederek, etiketsiz; üreticisi, markası ve ithalat / kayıt numarası olmayan ürünleri satın almamalarını, ürünlerin son tüketim tarihlerinin geçmemiş olması ile ambalajlarının sağlam ve şişmemiş olmasının dikkatle kontrol edilmesi gerektiğini; şüpheli içki ve gıda ile ilgili her türlü şikâyetlerini ALO 174 GIDA hattına bildirmelerini isteyerek, 2016 yılının ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyorum'' dedi.
İlginizi Çekebilir