© Tarım Pusulası 2021

Yiğit Bulut'un 'zehir' lobisi dediği lobi iş başında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013 yılında Başbakanlığı döneminden bu yana danışmanlığını yapan Yiğit Bulut, 'Nişasta Bazlı Şeker' lobisinin Türkiye’de “yeni bir dalga peşinde” olduğunu yazdı. Ancak, yüzde 10 olarak başlayan Nişasta Bazlı Şeker kotası, AKP döneminde defalarca artırılarak yüzde 25'ler oranına çıkartıldı.

2013 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığına getirilen Yiğit Bulut, Cumhurbaşkanlığı döneminde de bu görevi sürdürüyor. Yiğit Bulut, Star gazetesinde üst üste yazdığı son iki yazıda 'Nişasta Bazlı Şeker' lobisine dikkat çekti ve 'Nişasta Bazlı Şeker' kotasının düşürülmesi  çağrısı yaptı.

 'ZEHİR LOBİSİ'

Yiğit Bulut, 11 Ağustos 2017 tarihli yazısında "Sevgili dostlar, 10 yıldır bu konuyu Türkiye’de gündeme getiriyor ve GÜNDEMDE tutmaya çalışıyorum… Bugüne kadar destek olanlardan Allah razı olsun…

 Son günlerde “NBŞ lobisi” hareketli ve bütün dünyada yasaklanırken, Türkiye’de kullanımın artması yönünde yoğun faaliyetteler… ANKARAYA’YA KAMP KURMUŞ “ABİLER”!

 Yıllardır “nişasta bazlı şekerimsilerin” başta çocuklar olmak üzere hepimizi nasıl tehdit ettiğini yazmıştım... YİNE YAZACAĞIM…" diye yazdı.

 Bulut, 13 Ağustos 2017 tarihli bugünkü yazısında ise “Sayın Cumhurbaşkanımız 'her türlü kötü-yanlış ile mücadelede' nasıl asla tereddüt etmeden yollara düştüyse, bu konuda da bize önderlik etmekte.” diyerek hükümetin Nişasta Bazlı Şeker kotasının düşürülmesi gerektiği çağrısı yaptı.

KİM BU ZEHİR LOBİSİ?

Yiğit Bulut, yazılarında 'zehir lobisi' olarak bahsettiği bu lobinin kimler/hangi şirketler olduğunu belirtmedi. Ancak, Şeker Kurumu'nun 2016-2017 Pazarlama Yılı Nişasta Bazlı Şeker Kotaları tablosundan bu lobinin kimler olduğu açıkça görülüyor.

 2016-2017 Pazarlama Yılında Toplam 265 bin Ton Nişasta Bazlı Şeker ithalatına izin verilirken, ABD'li gıda devi Cargill 116 bin 181 tonla bu kotanın yüzde 50'sine yakınını tek başına karşılıyor.

 ÜRETİCİ İTİRAZ ETTİKÇE AKP KOTAYI ARTTIRDI

Nişasta Bazlı Şeker ve Gliktoz'un insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkiler konusunda uzmanlar yıllardır uyarılarda bulunuyor. Özellikle obezite ve kanser konusunda tetikleyici etkisi hakkında çok sayıda bilimsel çalışma yapıldı. İşin ayrıca ekonomik boyutu da var. Ancak dünyanın 6. büyük şeker panzarı üreticisi konumunda olan Türkiye'de Nişasta Bazlı Şeker kotası her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile yüzde 30 ile yüzde 50 oranında artırılırken, şeker pancarı ekimi ise yıldan yıla geriledi.

1998 yılında 492 bin 495 çiftçi 500 bin 951 hektarlık alanda şeker pancarı ekimi yaparken, 2013 yılında 126 bin 307 çiftçi 290 bin 900 hektarlık alanda şeker pancarı ekimi yaptı.

Yani, Yiğit Bulut'un 'zehir lobisi' dediği Nişasta Bazlı Şeker kotası her yıl istikrarlı şekilde artarken, yerli şeker pancarı üreticisi sayısı ve ekim alanı istikrarlı şekilde azaltıldı.

PANKOBİRLİK, ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI VE ŞEKER-İŞ YILLARDIR MÜCADELE EDİYOR

Yiğit Bulut'un “Sayın Cumhurbaşkanımız 'her türlü kötü-yanlış ile mücadelede' nasıl asla tereddüt etmeden yollara düştüyse, bu konuda da bize önderlik etmekte.” dediği Erdoğan'ın iktidarı döneminde kota Nişasta Bazlı Şeker üreticileri ve ithalatçıları lehine artarken, şeker pancarı üreticileri aleyhine daraltıldı.

2001 yılında çıkartılan Şeker Yasası ile 2001/2002 pazarlama yılından itibaren uygulanmaya konulan yeni şeker rejimi kapsamında Nişasta Bazlı Şeker üreticilerine toplam A kotası şeker üretim miktarının %10'u oranında kota tahsis edilerek, AB normlarının üzerinde üretim izni verildi. AB normlarında Kuru Madde Bazında hesaplanan İzoglikoz (Nişasta Bazlı Şeker-Glikoz) kotası hali hazırda kuru madde bazında toplam AB şeker kotasının %5,1'i seviyesinde. 920 milyar Avroluk gıda hacmine sahip Avrupa Birliği ülkelerinde yıllık NBŞ tüketimi 690.441 ton. Oysa 160 milyar liralık yani 72 milyar Avroluk gıda hacmine sahip Türkiye’de ise yıllık NBŞ tüketimi 366 bin 600 ton. Bu verilere göre, Türkiye AB’nin 8 kat dolayında daha fazla NBŞ tüketimi yapıyor.

Ancak 2001 yılında yüzde 10 olarak belirlenen bu kota, yıllar içinde Bakanlar Kurulu'na verilen yetkiyle her yıl yüzde 30 ile yüzde 50 oranında arttırıldı.

Yıllardır Ziraat Mühendisleri Odası, Şeker-İş Sendikası ve PANKOBİRLİK, Nişasta Bazlı Şeker kotası konusunda hukuki mücadele veriyor. Sadece 2005-2012 yılları arasında Şeker İş Sendikası kotanın artırılmaması için 8 ayrı ava açtı. Bakanlar Kurulu kararı ile artırılan NŞB kotasının iptali için Danıştay'da açtıkları davaları kazansalar da, verilen yürütmeyi durdurma kararları uygulanmadığı gibi takip eden yıllarda da Bakanlar Kurulu kota artırma yetkisini kullanmaya devam etti. 

24 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre nişasta bazlı şekerlerin kotası 2015/2016 pazarlama yılı için yüzde 25 artırıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER