Yerli Tohum Üretimine Tepebaşı Desteği
TarımESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ 8 DEKARLIK ALANDA YERLİ TOHUM YETİŞTİREREK, DOĞAL TARIMA DESTEK VERİLECEK.
Tepebaşı Belediyesi yerli tohumun desteklenmesi amacıyla önemli bir adım daha attı. Porsuk Çayı Feylesofları Derneği ve Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi ile imzalanan protokol kapsamında Esentepe Çocuk Merkezi yanında bulunan 8 dekarlık alanda yerli tohum yetiştirilerek, doğal tarıma destek verilecek.
Esentepe Çocuk Merkezi yanında yer alan yaklaşık 8 dekar alanda yerli tohumların çoğaltılması amacıyla bir protokole imza atıldı. Protokol ile birlikte, düzenlenecek tohum takas şenliği ve benzeri etkinliklerde kullanılmak üzere yerli tohum yetiştirilip doğal tarıma destek verilecek ve mahalle bahçesi olarak kullanılacak. İmza töreninde konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, “Sağlıklı kentler birliğinin aramızda olmasıyla, belediyemiz ve üniversite birlikteliği ile güzel şeyler çıkıyor. Bunun sürdürülebilirliği, çocukların ve mahallelilerin katılımı çok önemli. Alana 220 tane farklı meyve dikilecek ve tohumların takasları sağlanacak. Eskişehir’e Türkiye’ye örnek bir çalışma olacak. Çocuklar oradan iyi örnekler alacaklar. Bu, Türkiye’nin bazı noktalarında yapılan bir şey. Tarım adına geleneksel tohum adına, çocuk adına yapılacak çok şey var.” ifadelerini kullandı.
Porsuk Çayı Feylesofları Derneği Başkan Yardımcısı Veteriner Hekim Yüksel Ünal ise, “Bu çalışmayı sizinle yaparken daha başarılı olacağımıza inandığımız için bir protokol düşündük. Çocukların da içinde olduğu bir projede, tohumlarımızı yetiştirip, tohum takas şenliğinde üreticilerimize sunmak amacıyla yaptığımız bir projedir. Memleketimiz için, yerel tohum için iyi bir çalışma olacağını düşünüyoruz. Birlikte çalışmayı bize sunduğunuz için çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Serpil Çamoğlu da; “Bu ilk adım, çok güzel ve hızlı ilerleyen farkındalık yaratacak bir proje olmasını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
Temin edilen meyve fidanları için dikim yerleri hazırlanırken, hava şartları doğrultusunda çocuklar, dernek üyeleri ve mahalle sakinleri fidan dikimleri için bir araya gelecekler. Ayrıca kurulan meyve bahçesinde bölge çiftçilerine yönelik başta budama olmak üzere eğitim ve uygulama çalışmaları yürütülecek. Alanda şu ana kadar deneme amacıyla 30 kilo salep bitkisi dikildi. Olumlu sonuç alındığı takdirde salep yumruları tohum olarak üreticilere ücretsiz dağıtılarak kontrollü bir şekilde üretimi yapılacak.
İlginizi Çekebilir