Yerfıstığı Hasadı Başladı
TarımAdana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet SÖĞÜT, Karataş ilçesi Tabaklar Mahallesinde yerfıstığı hasadını tarlada inceledi.
Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet SÖĞÜT yaptığı açıklama da, ''İlimizin verimli bir ovaya sahip olduğunu yerfıstığı ekim alanlarının da her geçen yıl artarak devam ettiğini belirtti. Yer fıstığının Ülkemizde bitkisel yağ kaynağı olarak üretilen yağlı tohumlu bitkiler arasında, üretim miktarı açısından dördüncü sırada yer aldığını ifade eden SÖĞÜT, ‘’2014 yılı TUİK verilerine göre ilimizde 185.580 da alanda 71.045 ton yerfıstığı üretimi gerçekleşmiştir. % 57.48 üretim payı ile Türkiye birincisi konumundadır. Yerfıstığı tarımı için uygun hava şartlarına sahip olan ilimizde ortalama verimimiz ise 383 kg/da dır.’’dedi. Ayrıca SÖĞÜT ‘’2015 yılı için 1. ve 2. Ürün yer fıstığı ekilişimiz tahmini olarak 200.000 dekar dır. Dekara 330- 410 kg. dan 81.000 ton yerfıstığı üretimi beklemekteyiz. Ceyhan ilçemizde 97.000 da ile yerfıstığı üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Bunu 47.000 da ile Karataş, 32.500 da ile Yüreğir İlçelerimiz takip etmektedir.’’dedi.
Gerek insan gıdası, gerek hayvan yemi ve gerekse toprağı azot yönünden zenginleştirmesi bakımından çok önemli bir yağ bitkisi olduğuna vurgu yapan Ahmet SÖĞÜT, ürünün birçok yelpazede işlendiğine dikkat çekti. Yerfıstığı, insan gıdası olmanın yanı sıra sanayinin çeşitli alanlarında büyük miktarlarda kullanıldığını belirten SÖĞÜT, ‘’Yerfıstığı yağı yemeklik olarak katı ve sıvı halde kullanıldığı gibi balık konserveciliğinde, bisküvi, pasta, şekerleme ve sabun yapımında da kullanılır. Yerfıstığından yağ çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspe, çok değerli bir yem maddesidir. Ayrıca yerfıstığı bir baklagil bitkisi olduğu için bitki kısımları da çok değerli bir hayvan yemidir. Yerfıstığının ana ve yan ürünlerinin çok değişik kullanım alanı olmasına rağmen büyük kısmı çerez olarak tüketilmektedir. Yer fıstığı küspesi, endüstri değeri yüksek kesif bir hayvan yemidir. Küspesinde yaklaşık % 45 ham protein, % 24 azotsuz öz maddeler ve % 5.5 madensel maddeleri içermesi nedeniyle Gelişmiş ülkelerde karma yemlerin yapımında bol miktarda yerfıstığı küspesi kullanılmaktadır.’’dedi.
SÖĞÜT, Yerfıstığının çapa bitkisi olması nedeniyle her türlü kültür bitkisiyle ekim nöbetine girdiğini ana ürün olarak yetiştirilebildiği gibi, hububattan sonra ikinci ürün olarak da yetiştirilebildiğini aynı zamanda üreticiye en fazla gelir sağlayan ürünlerin başında geldiğini sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir