YEREL ELMA ÇEŞİTLERİMİZİN FİDANLARI YETİŞTİLİYOR
TarımYerel elma çeşitlerimizin fidanları yetiştiriliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 2014 yılında başlatılan "Nevşehir iline ait yerel meyve çeşitlerinin tespiti ve korunması " projesinin fidan üretim süreci devam ediyor.
Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vekili Gürol ÇETİN bu projede ki asıl amacın Nevşehir' in geçmişe dayalı tarımsal değerleri ile artık üretimi kaybolmaya yüz tutmuş yerel gen kaynaklarını koruyarak, sürdürülebilirliğini sağlamak ve gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyleyedi. Tespit edilen yerel elma çeşitlerinden alınan aşı kalemlerinin, Isparta Eğridir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde aşılandığını bildirdi. Geçmişten bugüne varlığını sürdürebilmiş bu çeşitlerin tat ve aroma bakımından farklı lezzetler taşıdığına vurgu yaparak gelecekte yapılacak AR-GE çalışmalarıyla daha güzel sonuçlar ortaya konabileceğinin altını çizdi.
"Yaptığımız çalışmalarda 13 farklı çeşit elma çeşidi tespit etmiştik. Bu elma çeşitleri; Harmanekşisi, Taşekşi, Zanapa, Altıparmak, Karanfil elması, Tavşanbaşı, Sulugevrek, Sarıekşi, Morekşi, Kızılekşi, Arapkızı, Misket, Saksı elması ve Cenik Elmasıdır.
Proje ile tespit edilen bu çeşitlerinden her bir çeşit için MM106 ve MM111 anaçlarına 35 adet olmak üzere toplam 980 adet ve her bir çeşitten 2 şer adet M9 bodur anaç üzerine Isparta Eğridir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde aşılanması tamamlandığını,proje teknik ekibinin Isparta da aşılanan fidanları yerinde kontrol ettiğini ve fidanların sağlıklı olarak gelimelerini sürdürdüğünü belirtti. Elde edilen fidanların 2016 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde dikimlerinin tamamlanarak seleksiyon bahçesi oluşturulacağını ve tescil çalışmalarına başlanacağını kaydetti.
İlginizi Çekebilir