© Tarım Pusulası 2021

Yerel Çiftlik Peynirleri Kayıt Altına Alınıp Pazarlanacak

''

AVRUPA Birliği (AB) Projesi kapsamında Kars'a gelen yabancı heyet, Ardahan Üniversitesi'nin koordinatörlüğünde, Kars, Ardahan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri'nin katılımı ile yerel çiftlik peynirlerinin korunması, kayıt altına alınarak pazarlanmasını görüştü.

AB projesi kapsamında, çiftlik peynirlerinin korunması ve pazarlanması için İspanya, İtalya ve Makedonya'dan gelen uzman heyet, Kars ile Ardahan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri'nin katılımı ile yerel çiftlik peynirlerinin korunması, kayıt altına alınarak pazarlanması yolundaki çalışmaları başlattı. Kars ve Ardahan'da yerel peynir çeşitlerinin tanıyan ve tadına bakan uzmanlar, bu önemli lezzetlerin ilk önce korunması gerektiğini belirttiler. Yerel peynirlerin kayıt altına alınarak pazarlanma konusunu ele alan uzmanlar, yapılması gereken çalışma yöntemlerini belirlediler.

Projenin Türkiye Koordinatörü olan Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Sebahat Şeker, hedeflerinin küçük çiftliklerde üretilen ve yerel bir mirası temsil eden ancak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan peynir çeşitlerine değer yüklemek olduğunu söyledi. Projenini Ardahan Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütüldüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Sebahat Şeker, "Projemiz küçük çiftliklerde üretilen peynirlere yönelik. Geleneksel değerlerin kayıt altına alınması, korunması, aynı zamanda pazarlanmasını içeriyor. Temel amacımız bölgemizde bir takım dezavantajları avantaja çevirmek. Kars ve Ardahan bölgesindeki çiftlik peynirlerini belirlemede saha çalışması yaptık. Kars'ta genelde çoma, çürük, çeçil, kaşar, gravyer peynirleri yaygın. Ama biz yaptığımız çalışmada Kars’ta 30 çeşit peynir türü bulduk" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER