© Tarım Pusulası 2021

Yer fıstığı fiyatları el yakıyor

Üretimin yarıya yakını, endüstri ve pazarlamasının ise yüzde 90'ının Osmaniye'de yapıldığı yer fıstığında yılbaşında 3-4 lira olan kilogram fiyatı son dönemde 9-10 liraya kadar yükseldi.

Osmaniye Ticaret Borsası (OTB) Başkanı Sait Çenet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer fıstığının kent için en önemli ürün olduğunu söyledi.

Ekilmesinden yetiştirilmesine, hasadından pazarlanmasına kadar yoğun emek isteyen yer fıstığının son dönemlerde artan fiyatıyla dikkati çektiğini aktaran Çenet, yılbaşında 3-4 lira olan kilogram fiyatının şu an 9-10 lira seviyesinde olduğunu bildirdi.

Perakende kabuksuz yer fıstığının ise 20 liraya kadar geldiğini ifade eden Çenet, "Üretimin yetersizliği ve tüccarların elindeki yer fıstığı stoğunun azalmasıyla fiyatlar tırmanmaya başladı. Ay sonunda hasadın başlamasıyla 4-5 lira seviyesine gerilemesini öngörüyoruz" dedi.

Çenet, bu yıl 150 bin dekar alanda yer fıstığı ekimi yapıldığını anımsatarak, ekim alanının önceki yıllara göre artması ve olumlu hava şartları nedeniyle yüksek rekolte beklediklerini ifade etti.

Çenet, yer fıstığı üretiminin yarıya yakınını karşılayan kentte, işleme ve pazarlamanın ise yüzde 90'ının yapıldığını ancak buna rağmen yüksek talep nedeniyle sektörün ithalat yapmak zorunda kaldığını da sözlerine ekledi.

Endüstriyel ürün olarak da tercih ediliyor

Osmaniye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Seyfettin Şehitoğlu da yakın zamana kadar kuru yemiş olarak tüketilen yer fıstığının artık endüstriyel ürün olarak da tercih edilmeye başlandığını söyledi.

Yerli üretilen yer fıstığının yüzde 25'inin sanayide kullanıldığını vurgulayan Şehitoğlu, "Yer fıstığı, yağ, çikolata, sabun, pasta ve tatlı sanayinde kullanımı son dönemlerde artmaya başladı. Sektörde yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyor. Rekolte ve ürünün kullanım alanı artınca istihdam da artıyor" diye konuştu.

Hububata göre daha karlı bir ürün olan yer fıstığının üretiminin yaygınlaştırılması ve arttırılması gerektiğini vurgulayan Şehitoğlu, son yıllarda tohum çeşitliliği ve tohum ıslahı konusunda bilimsel çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Şehitoğlu ayrıca, yer fıstığının ekim alanının artırılması ve yüksek verim konusunda çiftçilerin eğitilip bu ürüne daha çok yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER