© Tarım Pusulası 2021

Yeni Bitki Çeşitlerinin Korunması ve Bitki Islahçı Hakları Çalıştayı

Yeni Bitki Çeşitlerinin Korunması ve Bitki Islahçı Hakları Çalıştayı 21 Şubat tarihinde Porto Bello Resort Hotelde gerçekleştirildi.

Bitki Islahçıları Birliği, Türkiye Tohumcular Birliği, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Türk Patent Enstitüsü, Ankara Barosu, Fikri Mülkiyet ve Rekabet kurulu Başkanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Uluslar arası faaliyet gösteren Breeders Trust ve AIB firmaları katılımlarıyla çalıştay gerçekleştirildi.

Doç. Dr Yalçın Kaya (Bitki Islahçıları Birliği Yönetim kurulu Başkanı)

Ülkemizde tohumculuğun gerçek temsilcisi olan Bitki Islahçıları Birliği, tohumu geliştirip piyasaya süren, bitki ıslahçılarını içinde barındıran ve haklarını savunan ıslahçılar arasında işbirliğini, bilgi ve becerilerini arttırarak sektörün daha da gelişmesini hedefleyen yetkilerini yasadan alan bir birliğiz dedi. TÜRKTOB ve BİSAB olarak yargı ve baronun mensuplarıyla bitki ıslahçı hakları konusunda 5553 sayılı tohumculuk kanunu 5042 ıslahçı hakları kanunu ile ilgili konularda birbirimizi daha iyi anlamak ve tanımak amacıyla bir çalıştay düzenlediklerini söyledi. Esas hedef hak sahipleriyle karar ve hüküm vericileri bir araya getirerek aynı amaçlar doğrultusunda birebir doğru kişilerden esas bilgileri alarak doğruya ulaşmak olduğunu, adaletin hakkıyla tecelli etmesinde birbirimize yardımcı olmak ve sektörümüzde ortaya çıkan ihlal ve haksızlıkların karşısında doğru kararları almamız gerektiğini vurguladı.

Yıldıray Gençer (Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı)

”Birlik olarak olmazsa olmazımız yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesi ıslah edilmesi üretim aşamasına getirip üretime kazandırılmasıdır”. Hedefimiz; 2023 yılına kadar 1 milyon ton sertifikalı tohum üretimi iken, 2014 yılında 700 bin ton, 2015 yılında 120 bin ton artarak 2015 yılında 900 bin tonları yakalamış bulunmaktayız dedi. Geçen yılki artış oranına bakarak 2016 yılında 1 milyon ton sertifikalı tohum üretimini yakalayacağımızı düşünüyoruz dedi. Dolayısıyla Türkiye Tohumcular Birliği olarak hedefimiz olan üretim miktarını 7 yıl öncesinden gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Bugün gelmiş olduğumuz noktada 5553 sayılı kanun ve 5042 sayılı kanunlarla tohumculuk sektörünün yapılanması, örgütlenmesi ve haklarının korunması noktasında sektörü destekleyen kanunların olduğunu belirtti.

Dr Ali Osman Sarı (Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı)                        

Arge Çalışmalarına verilen destek ve teşviklerin önemine vurgu yaptı. 2000 li yılların başında verilen desteğin binde 2 olduğunu, günümüzdeki desteğin ise  yüzde 0.1 olduğunu, Japonya, korede yüzde 3, Avrupa ülkelerinde yüzde 2  ve ülkemizin 2023 hedefinde Argeye verilecek desteğin yüzde 3 e çıkacağını belirten Sarı şöyle devam etti; Arge çalışmalarının yöresel bilgiler den ziyade daha teknolojik çalışmalarla Argenin önemli olduğunu ülke için olmazsa olmaz olduğunu belirtti. Tübitak projelerine verilen teşvik ve katkılarla zaman için de projelerde ciddi artış olduğunu söyleyen Sarı, ülkemizin gelişmesi de sürdürülebilir olacak bizde teknoloji transfer edebilecek hale geleceğiz dedi. Kamu da çalışan ıslahçılara devlet olarak gereken imkan sağlandığını söyleyen Sarı, 2010 yılında düzenlenen yönerge de tüm çalışanlarında ıslahçı haklarından yararlandıklarını söyledi.  TAGEM olarak patentten tam olarak  yararlanamadıklarını söyleyen Sarı; ‘’Çalıştayda patent konusunda  fikri mülkiyet haklarının korunmasında çalışanlarımızın yararlanacağını düşünüyorum’’ dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER