© Tarım Pusulası 2021

Yem Fiyatları Yükseldi, Besiciler İsyanda!

Beklenen yağışların bir türlü gelmemesi nedeniyle yaşanan kuraklığın ardından yem fiyatlarının yükselmesi besicileri kara kara düşündürüyor.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi kırsalında geçimini hayvancılık yaparak sağlayan çok sayıda besici, yağışın az olması nedeniyle hayvanların otlaklarda yeterince doymadığını ve yem almak zorunda kaldıklarını belirterek orantısız artan yem fiyatlarına tepki gösterdi.

Urfanatik Gazetesi haberine göre Gazi köyünde geçimini hayvancılık yaparak sağlayan Sefer Gümüştaş, otlaklarda yeterince ot yetişmemesini gören fırsatçıların saman ve arpa fiyatlarını yükselttiklerini söyledi. Gümüştaş, "Kış ayının soğuk geçmesi ve yağışların yetersiz olması nedeniyle otlaklardaki ot hayvanları doyurmuyor. Bu durumda yaylaya çıkamayan hayvanlar ahırlarda kalmak zorunda kaldı. Bizim gibi geçimini hayvancılık ile sağlayanlar saman ve arpa fiyatlarının artması nedeniyle masrafları karşılayamaz duruma geldi. Kuraklığı fırsat bilen uyanıklar, fiyatları 2 katına çıkartarak besiciyi zor durumda bırakıyor" dedi.

Yıllardır hayvancılık yaptığını söyleyen Şaban Bayraktar şu ifadeleri kullandı: "Ben yıllardır hayvancılık yapıyorum. Sorunlarımız olsa geçmiş yıllarda iyiydi ama bu sene yağmur az yağdı ve otlar yetişmedi. Hal böyle olunca bizde samana yöneldik ama fırsatçılar fiyatları iki katına çıkardı. Eskiden samanın kilosu 50 kuruş iken şimdi 1 liradan satılıyor. Ne yapalım bilmiyoruz, yaylaya çıkartsak ot yok, ahırda kalsa fiyatlar pahalı. Buna bir çözüm bulunsun artık, mağduruz."

-"DENETİMLER ARTTIRILMALI"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin konuyla ilgili denetimlerini arttırması gerektiğini dile getiren Aydın Geyik, "Ben hayvancılık yaparak kıt kanaat geçinmeye çalışıyorum ama bazı fırsatçı yem satıcıları buna müsaade etmiyor. Kuraklığı fırsat bilip yem fiyatlarını arttırdı. Tabii denetim olmayınca onlarda kafalarına göre fiyat biçmeye devam edecektir denetimin gelmesi şart yoksa bölgenin en çok geçim kaynağı olan hayvancılık yok olacak. Hükümetin bununla ilgili bir çalışma yapması lazım. Özelikle bazı yem satıcıları karaborsacılık yapıyor. Yem fiyatları artınca ambarlarda sakladıkları yemleri, piyasaya sürerek pahalı satmaya devam ediyorlar. Bununla ilgili yetkililer bir çalışma yapsın" diye konuştu.

Bu yıl ki ekin hasadının başlamasıyla artan fiyatların düşmeye başlayacağını düşünen besiciler, verilen desteklerin ise yetersizliğinden yakınıyor. Havyanlar aç bir şekilde ahıra girdiğini söyleyen besiciler, sulu tarım yapılmayan alanlarda istenen verimin elde edilememesi halinde fiyatların aynı seviyede kalmasından korkuyor.

-"SAMAN PAZARINDA FİYATLAR EL YAKIYOR"

Kalınağaç köyünde uzun yıllardır hayvancılık yapan Ethem Devebakan, "Bahar ayları geldiğinde genellikle hayvan yemi bitiyor. Bizde hayvanları otlamaları için meraya bırakırız ama bu sene meralar boş. Yem fiyatları ise çok pahalı. Bir süre önce saman pazarına gittik yem almaya çalıştık, fiyatlar el yakıyor. Haliyle alamadan geri geldik, ne yapacağımız bilmiyoruz. Saman olmadan hayvancılık olmaz, hayvanları aç da bırakamazsınız. Bizim bazı akrabalar hayvanlarını çeşitli yerlere götürmeye başladı. Otların bol olduğu alanlara gitmek zorunda kaldılar. Evimizi barkımızı bırakıp gitmek zorunda kalıyoruz. Neden böyle bir şey olsun ki hayvancılık bu bölgenin tek geçim kaynağıdır. Yetkililerin konuda çalışma yapması şart. Bu gidişle bölgede hayvancılık bitecek, bakalım o zaman ne olacak? Ya bir an önce buna bir çözüm bulunsun ya da bu işi bırakmak zorunda kalacağız. Tek tesellimiz yeni çıkacak ekinler. Ama onlardan da korkuyoruz ekinlerde bu sene az çıkacak. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı buna mutlak bir çözüm bulmalı" ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER