© Tarım Pusulası 2021

Yem Bezelyesi Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Muğla'da artan hayvancılık sektörünün yem ihtiyacının karşılanması amacıyla yem bitkisi üretiminin arttığı ve 12 aya yayılacak şekilde üretim yapılabilesi için çalışmaların devam ettiği açıklandı.

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Muğla'da hayvancılıkta yem bitkileri açığını kapatmak ve hayvan üreticilerinin ihtiyacı olan alternatif, kaliteli ve çeşitliliği sağlayan kaba yem bitkisi üretimini yaygınlaştırmak ve geliştirmek amacıyla uzun yıllardır sistemli bir şekilde çalışmalarına devam ediyor.  2015 yılında alternatif yem bitkisi üretim çalışmaları kapsamında "Dane Sorgum", "Tirinova" ,"Caramba", "Caramba Mix", "Yem Bezelyesi", "lenox", "Silajlık Mısır", "Sorgum Sudan Otu Melezi", "Yonca", "Hayvan Pancarı", "Hayvan Şalgamı", "Hayvan Yem Şalgamı" "Fiğ", "2.ürün Silajlık Mısır" ve "silaj kalitesinin arttırılması" çalışmaları yapıldığı açıklandı.

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli Tekniker Ünal Yılmaz tarafından bu çalışmalardan biri olan Menteşe İlçesi Yenidoğan Mahallesinden Ali Can Dedeoğlu'nun yem bezelyesinin olduğu tarla ziyaret edildi. Yem bezelyesinin arasına tiritikale eken çiftçi Dedeoğlu yem bezelyesinin kış soğuklarına dayandığını ve susuz yetişmesine rağmen çok iyi gelişim gösterdiğini ifade etti. Diğer yem bitkilerine göre iki kat daha çok verim aldıklarını söyleyerek, yem bezelyesini yetiştirmeye seneye de devam edeceğini söyleyerek memnuniyetini dile getirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli Tekniker Ünal Yılmaz 2016 yılında Muğla geneli 615 kilo yem bezelyesi tohumu dağıtarak 125 dekar alanda Muğla genelinde ekiliş yaptıklarını ifade etti. Farklı İlçelerde yapılan ekilişlerin hepsinin çok iyi durumda olduğunu ve bu durumdan çiftçilerin memnun kaldığını söyledi. Ayrıca yem bezelyesinin destekleme kapsamında olduğunu hatırlatan Yılmaz, yem bezelyesinin kapilar boruları açtığını ve toprağa azot sağladığını ve toprağa çok faydalı olduğunu ifade etti. Çiftçinin yem bezelyesinin ardından tarlasına ikinci ürün olarak mısır ekmesini tavsiye etti. Birçok ilçede yaptıkları çalışmalarda yaptıkları gözlemler sonucu yem bezelyesinin seneye daha da artarak devam edeceğini ifade etti. Dönüme 5-7 kilo arası yem bezelyesi tohumu arasına 3-5 kilo kadar arpa, yulaf, tiritikale ekilebileceğini söyledi. Çalışmaların memnuniyet verici olduğunu ve çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ifade etti.   

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER