Yayla Seralarında Dikimler Yapıldı
TarımYaş sebze üretimi açıkta ve sera şartlarında Antalya ve Fethiye gibi sahil kesimiyle, rakımı düşük olan yörelerde yapılmaktadır. Söz konusu mahallerde üretim sıcakların başladığı tarihlerde yani Haziran ayının ortalarında tamamlanmaktadır. Haziran ayından sonraki dönemlerde yaş sebze ihtiyacı rakımı yüksek olan, serin bölgelerde yapılan üretimlerle karşılanabilmektedir.
Denizli tarım alanları içinde % 3'lük bölümde sebze üretimi yapılmaktadır. Karışık Sebze üretiminin yoğunlaştığı Acıpayam, Sarayköy, Buldan, Güney (Ertuğrul Mahallesi) olmakla birlikte, İlçelere özel ürünlerde dikkate değerdir. Kale Biberi, Çameli Fasulyesi, Acıpayam-Çakır havucu, Çal bamyası, Buldan Karabalık Patlıcanı bunların başında gelmektedir. Denizli'de açıkta sebze ağırlıklı olarak Kavun, Karpuz ve Domates yetiştiriciliği olarak yapılmaktadır. Bu ürünleri genellikle biber ve hıyar izlemektedir. 2016 yılı sebze ekiliş-dikilişleri geçen seneye göre 2-3 hafta erken yapılmıştır.
Yaz mevsimi boyunca yaş sebze tedarikçileri taleplerini karşılamak için, yayla bölgelerindeki üretimlere yönelmiş durumdadırlar. Bu kapsamda yayla seracılığı faaliyetleri de yaygınlaşmaya başlamıştır. Mart ve Nisan aylarında dikilen domatesler Haziran sonu ve Temmuz ayının başlarında hasat edilerek piyasaya girmektedir. İstanbul, Ankara ve Bursa gibi Büyükşehirlerin domates ihtiyaçları bu bölgelerden sağlanmaktadır. Yaz dönemi yayla seracılığı sadece Batı Akdeniz'de değil, Anadolu'da rakımı 600 metre üzerinde olan birçok bölgesinde de ilgi görmeye başlamıştır.
Acıpayam, Çameli, Serinhisar ve Tavas İlçelerimizde 2015 ve 2016 yıllarında yayla seracılığı faaliyetleri kapsamında sera yapımları artış göstermiştir. 100 dekar seranın kurulumu tamamlanmıştır. Kurulan sera alanı çok fazla olmamakla beraber bölge için artış potansiyeli yüksektir. Ayrıca Çal İlçesinde 2015 yılında bağ alanlarında yaşanan don olayından sonra sera yapımları hızlanmıştır. Yapımı tamamlanan seralarda Mayıs ayında domates fidelerinin dikimleri yapılmıştır. Yaş sebze talepleri ve son birkaç yıldır oluşan fiyatlar üreticileri memnun etmektedir. Yayla özelliği gösteren İlçelerimizde de yaş sebze üretimlerine ve özellikle örtüaltı üretimlerine ilgi artmaktadır.
Açıkta üretime göre sera üretiminde ürünler daha kaliteli, taşıma ve depolamaya dayanıklı, şekli düzgün ve parlak, firesi az, ilaç kullanımını azaltan yöntemler olan biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri açıkta üretime göre daha etkilidir. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı serada yetişen ürünlere rağbet artmaktadır.
Sera kurulumu üreticilerin kendi imkânları ile yapabildiği gibi, Ziraat Bankasının veya Tarım Kredi Kooperatiflerinin düşük faizli kredileri ve Or-köy kapsamındaki kredileri ile de yapılabilmektedir. Arsa payı hariç 30-35 bin TL/dekar maliyetle seralar kurulabilmektedir.
Yayla seralarında domates üretilmektedir. 2016 yılı Mart ve Nisan aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi dikim işlerini geçen seneye göre 2-3 hafta öne çekmiştir. Bu kapsamda Nisan ayının ilk haftasında domates dikimlerin yapılmıştır. Gece sıcaklıklarının düşük olduğu günlerde sera içerisinde soba yakılmıştır. Acıpayam, Serinhisar, Tavas ve Çameli'ndeki seralarda ilk hasat dikimden 75 gün sonra, Haziran ayının sonunda yapılması beklenmektedir.
Nisan ayında domates fidelerinin dikimiyle başlayan seralarda üretimle fideleri askıya alma, koltuk alma, çapa ve yabancı ot temizliği gibi işler titizlikle yürütülecektir. Dekara ortalama 2 bin fide dikilmektedir. Aşılı çift gövde fide dikilen seralarda fide sayısı yarıya düşmektedir. 9-12. Maçalarda domates bitkisinin tepesi kesilerek, domateslerin irileşmesi ve kırmızı rengi alması sağlanmaktadır. Domateslerin üretimi sonbahar donlarına kadar devam etmekte, normal bir üretim sezonu sonunda yayla seralarından dekar başına 20-25 ton ürün alınmaktadır.
İlginizi Çekebilir