Yatırım fonlarının gözü tarıma çevrildi
TarımCumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Furkan Karayaka, her ne kadar tarımın uluslararası yatırım pastasından aldığı pay az olsa da pandemi dönemiyle birlikte öneminin arttığına dikkat çekti. Karayaka, “Tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar, aksayan hasat, tüketicilerin satın alma alışkanlıklarındaki değişiklik önemli faktör oldu. Tarımsal üretimde otomasyon, hasat takip sistemleri önem kazandı. Bu alana artık büyük yatırım fonları yatırım yapıyor. Üretimde verimlilik, sürdürülebilirlik ve otomasyon konusunda ciddi bilinç oluştu. Su konusunda çalışmalar arttı. Sulama teknolojileri yatırım fonlarının hedefinde” diye konuştu.
Üreticiler ile teknoloji girişimcilerinin bir araya getirilmesi gerektiğini kaydeden Karakaya, son yıllarda dijitalleşmenin tarımda kullanılmasıyla tarım ve gıdada start-up girişimcilerinin öne çıktığını belirtti. Karakaya, fonların da bu konuda bir iştahı söz konusu olduğunu belirterek ofis olarak da girişim ekosistemine yatırımcı bulmak için dünyanın her yerinde görüşme yaptıklarını vurguladı.
Panelde söz alan MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım ve Hayvancılıkta Dönüşüm Kırsalda Kalkınma Komitesi Başkanı Abdullah Eriş, pandeminin tarımın önemini bir kez daha öne çıkardığını söyledi. Bu süreçte ülkelerin sürdürülebilir gıda güvenliği için yeniden projeler geliştirmeye başladığını anlatan Eriş, kırsalın cazibesini artırmak için komite kurarak projeler geliştirdiklerini belirtti. Eriş, kırsal alanda yaşam kalitesinin yükseleceği, modern yaşanabilir akıllı yaşam kentleri oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin ise pandeminin tarım ve gıdayı unutanlara kendini hatırlattığını, birliklerin küçük aile işletmelerinin ürettiklerini satmakta büyük önem taşıdığını ve küçük üreticilere pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini söyledi.
Amasya Damızlık Birliği Başkanı Güner Arslan da sürdürülebilirliğin olmazsa olmazının kooperatifçilik olduğunu söyleyerek, üretici örgüt yapılarının gözden geçirilerek geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Tarımda üretim sorunu değil markalaşma ve pazarlama sorunu olduğunu belirten Arslan, kırsaldan kentlere göçün durması gerektiğini, kadın kooperatiflerinin kurularak geliştirilmesinin buna katkı vereceğini vurguladı.
Atalık Tohum Sosyal Girişimci Nardane Kuşçu ise, “Tarım kadın eliyle toplanıyor. Tarımda görünmeyen kadın emeğini görünür kılmak artık şart. Kadın çiftçiliğinin desteklenmesi lazım” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir