© Tarım Pusulası 2021

'Yaşayan fosil' milyonlarca yıldır insanlığın hizmetinde

UÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zencirkıran, "yaşayan fosil" olarak bilinen mabet ağacının yapraklarındaki etken maddelerin milyonlarca yıldır tedavi amaçlı kullanıldığını söyledi.

Uludağ Üniversitesi () Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Zencirkıran, "yaşayan fosil" olarak bilinen mabet ağacının (ginkgo biloba) yapraklarındaki etken maddelerin milyonlarca yıldır tedavi amaçlı kullanıldığını söyledi.

Peyzaj alanında çalışma ve eserleri de bulunan Zencirkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mabet ağacının dünyaca bilinen ve tıp alanında milyonlarca yıldır yaygın olarak yararlanılan bir tür olduğunu anlattı.

Ağacın tıptaki önemine değinen Zencirkıran, "Mabet ağacının yapraklarından elde edilen özütler, birçok tıbbi ilacın yapımında kullanılıyor. Bu özütler özellikle glokom (göz tansiyonu), astım, bronşit, sarı nokta, pankreas kanseri, dikkat ve konsantrasyon eksikliği, aşırı kaygı durumları gibi birçok soruna iyi geliyor." dedi.

Zencirkıran, ağacın meyvelerinin veya tohumlarının kesinlikle çiğ veya kurutulmuş olarak yenilmemesi gerektiğini, aksi takdirde zehirlenmeye yol açabileceğini vurguladı.

Zencirkıran, yapraklardaki bu iki etken maddenin doktor tavsiyesiyle gereken miktarda alındığında saç dökülmesi, bunama, alzaymır, dikkat eksikliği, vitiligo ve migren gibi birçok hastalığa adeta şifa olduğunu sözlerine ekledi.

Ana vatanı Çin'in güneydoğusu

Araştırmalara göre, ana vatanı Çin'in güneydoğusu olan mabet ağacı, Uzakdoğu'da ginkgo biloba adıyla biliniyor.

Yaprağı Japonya'nın başkenti Tokyo'nun sembollerinden biri olan bu ağaç, Türkiye'de yelpaze yapraklı Çin çamı olarak da adlandırılıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER