© Tarım Pusulası 2021

Yapay güneşle daha uzun dönemde ürün

Seralarda üretilen çok sayıda tarımsal üründen uzun dönemde de verim alınabilmesini sağlayan yapay güneş bitki yetiştirme lambası, Göller Bölgesi Teknokenti’nde tamamen yerli olarak üretildi.

Uni Enerji tarafından üretilen sistem, özellikle kış şartlarının çetin geçtiği bölgelerde seracılık faaliyetlerinde uzun dönemde yüksek kalitede verim alınmasını sağlıyor. Sistemin bu anlamda Türk tarımına büyük katkı sağlaması amaçlanıyor. Yapay güneş bitki yetiştirme lambası üreten şirketin yetkilisi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Şenol, geliştirdikleri ürünle ilgili açıklamalarda bulundu. Tamamen yerli olarak üretilen yapay güneş ışığı ile seralarda ya da kapalı ortamlarda kış şartlarında da üretim yapılmasına olanak sağlandığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Şenol, “Özellikle kış şartlarının çetin geçtiği bölgelerde seracılık bu dönemlerde yapılamamakta ya da sınırlı ürünler uzun zaman dilimlerinde düşük kalitede yetiştirilmektedir. İster seralarda isterse de kapalı ortamlarda bitki yetiştirmek için kullanılabilecek olan bu yapay güneş ışığımız sayesinde, bitki gelişiminin güneş ışığına göre ya da diğer yapay ışıklara göre yüzde 30 oranında daha iyi bir gelişim göstermektedir. Ürünümüzü yurt dışı ürünlerden ayıran en büyük özellik sahip olduğu elektronik çalışma modudur. Bu sayede bitkinin fotosentez olayına müdahale edilerek bitki gelişiminde ve ürün kalitesinde iyileşmeler yaşanmaktadır. Bu sayede daha erken hasat ve daha kaliteli ürün anlamında büyük bir üstünlük sağlanmaktadır" dedi.

DÖRT METREKAREDE ÜRETİM İMKANI
TÜBİTAK destekli olarak geliştirilen yapay güneş (LED) bitki yetiştirme lambasının patent/faydalı model tescil işlemlerinin tamamlanmak üzere olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Şenol, "Ürün sahip olduğu bu üstünlükleri sayesinde piyasadaki yurt dışından ithal edilen ışıklara göre daha az enerji harcamakta, daha fazla ışık vermekte, daha uzun bir çalışma ömrüne sahip olmakta ve daha kaliteli ürünler elde edilmesini sağlamaktadır. Ürünümüz yetiştirilen bitki çeşitlerine bağlı olarak 4, 6, 8, 10 ve 15 metrekarelik alanlarda etkili olmaktadır. Piyasada aynı fiyata satılan diğer ürünler 1-2 metrekarelik alanlarda etkili olurken ürünümüz tüm bu sahip olduğu üstün özellikleri ile ön plana çıkmaktadır" diye konuştu.

POLİKARBON SERADA ÜRETİM
Geliştirilen ürünün bitkiler üzerindeki etkilerini test edebilmek amacıyla ısıtma, havalandırma, sulama, nemlendirme gibi tüm otomasyon sisteminin firmaca gerçekleştirilen polikarbon bir sera kurduklarını dile getiren Şenol, şu bilgileri verdi:

"Ardından serayı içeride farklı bölmelere ayırdık. Her bölmeye geliştirmiş olduğumuz ışıklardan yerleştirdik. İlk testlerimizi proje ilerleme sürecine bağlı olarak yaz aylarında yaptık. Yaz aylarında yapılan denemelerde seranın dışarıdan ışık almaması için ışıkların olduğu bölmelerin tamamen karanlık olmasını ve sadece yapay güneş ile büyümesini sağladık. Bunun için seranın dışına ışığı yüzde 75 oranında tutan örtüler, iç kısma ise ışığı yüzde 25 oranında tutan örtüler yerleştirdik. Bu sayede yaz aylarında bile sanki kış mevsimiymiş gibi bitkilere çok ama çok düşük bir güneş ışığı ulaşması sağlanmıştır. Bitkilerin ihtiyaç duydukları ışık ise tamamen yapay ışık ile sağlanmıştır. Geliştirdiğimiz ürünü piyasadaki diğer ürünlerden ayıran en büyük özellik olan farklı frekans ve çalışma modu özelliğinin hangi değerlerde olması gerektiğini belirleyebilmek için bu bölmelere farklı frekans ve çalışma moduna sahip tasarımlarımızın olduğu ürünlerimizi yerleştirdik. Karanfil ve domates bitkileri için en uygun frekans ve çalışma modunu belirledikten sonra ürünümüzü farklı çiçek ve bitkiler üzerinde de denedik. Kış denemelerine geçtiğimizde ise seranın dışındaki ve içindeki ışık engelleyici örtüleri kaldırdık. Seraya ulaşan ışık miktarına göre yapay ışıklarımız devreye girerek bitkilerin gelişimlerine devam etmesini sağladık."

OCAK AYINDA KESME ÇİÇEK ÜRETİMİ
Hem yaz hem de kış döneminde yapılan denemelerde ortaya çıkan en belirgin sonuçların özellikle karanfil için erken çiçeklenme, daha kalın ve daha uzun çiçek sapları olarak ortaya çıktığını ifade eden Şenol, "Özellikle Isparta şartlarında kesme çiçek yetiştiriciliği düşünüldüğünde hem erken çiçek alıyorsunuz hem de daha kaliteli çiçekler elde ediyorsunuz. Özellikle kış sezonunu düşünürseniz bu durum önemini daha da artırmaktadır. Geçtiğimiz ay yaşanan aşırı soğuk ve don olayları ülkemizde kış aylarında yapılan kesme çiçek yetiştiriciliğini olumsuz etkilemiştir. Dolayısıyla şubat ayında ortaya çıkan gül, karanfil veya diğer çiçek ihtiyacına yerli üretim ile cevap verilemeyeceği buna ilaveten yurt dışından çiçek ithalatının gerçekleşeceği öngörülmektedir. Oysaki polikarbon ve tam kontrollü seralarda yapay güneş ışıklarımız ile bu olumsuzlukların önüne geçmek mümkündür. Kış sezonunda daha erken hasat edilen çiçek yetiştirmek ekonomik açıdan büyük bir rekabet şansı anlamı taşımaktadır. Yaz aylarında ise ışığın yetersiz olduğu günlerde veya zaman dilimlerinde ışıklar otomatik olarak devreye girerek bitkilerinizin gelişimine devam etmesini sağlamaktadır. Denemelerimizi sadece karanfil veya domates ile sınırlı tutmadık. Isparta şartlarında özellikle eylül ve ekim aylarında seramıza diktiğimiz çilek, salatalık, marul, biber, dere otu gibi bitki ve sebzelerin kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında hasat etme mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER