“Yalova’da Tarıma Kazandırdığımız Genç Çiftçi Buluşması” programı
TarımYalova İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kapsamında “Yalova’da Tarıma Kazandırdığımız Genç Çiftçi Buluşması” programı düzenledi.
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle “Yalova’da Tarıma Kazandırdığımız Genç Çiftçiler Buluşması” programı düzenlendi.
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen Programa Vali Muammer Erol, Belediye Başkan Vekili Adil Ürekli, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, TARSİM Bursa Bölge Müdürü Oktay Çakıroğlu, İl Özel İdare Sekreteri Selim Karahan, Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, İl-İlçe Kurum Müdürleri, Birlik Başkanları, Muhtarlar, teknik personeller ile genç çiftçiler katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Necdet Tuncer Genç Çiftçi Projesiyle ilgili bilgiler verirken; “Tarımsal üretimde devamlılığı sağlamak, Genç Çiftçilerin Girişimciliğini Desteklemek, Çiftçilerin Gelir Düzeyini Yükseltmek, Kırsal alanda Genç Nüfusun İstihdamına Katkı Sağlamak amacıyla; 30 bin TL Hibe ile Genç Çiftçi Projelerini 2016 yılından itibaren 3 yıl süreyle uygulamıştır.
3 yıl içerisinde 18-40 yaş arası 1000 den fazla gencimizin başvuruda bulunduğu; İlimizde; 2016 yılında 119, 2017 yılında 121 ve 2018 yılında 128 olmak üzere, 11 milyon TL kaynak kullanılarak, toplam 368 proje başarılı bir şekilde uygulanmıştır.
Bu kapsamda;119 Büyükbaş Hayvancılık projesi ile 1133 sığır, 44 Küçükbaş Hayvancılık Projesi ile 1589 koyun, 52 Arıcılık Projesi ile 2.080 adet arılı kovan ve ekipmanları, 36 Örtüaltı Süs Bitkisi ve Sebzecilik Projesi ile 24 dekar sera, 23 Kivi Projesi ile 115 da kivi tesisi, 4 Açık Alanda Süs Bitkisi Projesi ile 20 da süs bitkisi üretim alanı, 4 Mantar projesi ile 320 m2 mantarcılık tesisi, 2 Çilek Projesi ile 10 da çilek bahçe tesisi, 1 Kanatlı Projesi ile 400 adet tavuk, ve 1 yem bitkisi projesi ile 15 dekar yem bitkisi üretim alanı Genç Çiftçilerimize kazandırılmıştır” dedi.
İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan sinevizyon gösterisinin ardından Çukurköyden genç çiftçi Ramazan Özdemir ve Kocadere köyünden genç çiftçi Aslı Doğan Genç Çiftçi Projesinin hayatlarında sağladığı dönüşümleri anlattılar ve kendilerine sağladıkları katkılardan dolayı İl Müdürlüğümüze teşekkürlerini ifade ettiler.
İl tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar’da yaptığı konuşmada; Bundan yüz yıl önce Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Mücadelesinin başlatıldığı gençliğin bayramında, Genç çiftçilerimizle birlikte olmaktan ve ’Dünya Çiftçiler Günü’’nü onlarla birlikte kutlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında “14 Mayıs Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun (IFAP) kuruluş tarihi olup, bu gün 1984 yılından beri her yıl ‘’Dünya Çiftçiler Günü’’ olarak kutlanmaktadır. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun 14 Mayıs 1984 yılında Hindistan’da yapılan Genel Kurulunda, Çiftçilik mesleğine olan farkındalığı tüm dünyada artırmak amacıyla 14 Mayısın Dünya Çiftçiler günü olarak kutlanması teklif edilmiş ve kabul edilmiştir.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’na üye tüm ülkelerde aynı zamanda kutlanmaktadır. Bu günde gerçekleştirilen çeşitli faaliyetlerle dünyanın her tarafında tarımsal üretim yoluyla insanlığın ihtiyaç duyduğu gıda üretimini gerçekleştiren çiftçilik mesleğinin toplum için taşıdığı önemin ortaya konulması, çiftçilik mesleğine ve bu mesleğin sorunlarına kamuoyunun dikkatinin çekilmesi hedeflenmiştir.
Her yıl çeşitli etkinliklerle kutladığımız Dünya Çiftçiler Günü, ülkemiz tarımının ve ona emek katan üreticilerimizin değerini hatırlamanın yanında tarıma dair gelecek planlamasını konuşabilmek açısından da çok önemlidir. Cumhurbaşkanımızın da her platformda ifade ettiği gibi 21'inci yüzyılda da tarım ve gıda; su, enerji ve teknolojiyle beraber stratejik sektör olma konumunu sürdürmekte olup güçlü bir ülke kendini tarım, hayvancılık ve gıda alanlarında ispatlamış olan ülkedir. Sayın Bakanımızın ifadesiyle de Savunma sanayinden daha önemli bir yer tutan Tarım, Ülkemiz için bir milli güvenlik meselesidir.
Bu doğrultuda tarlada izi olmayanın sofrada yüzü olmaz şiarından yola çıkarak Toprağımıza gönül verip çalışmayı ve üretmeyi yaptığımız işin aslı saymamız; siz değerli çiftçilerimizi ve bizleri yarınımız için bugünden üretmeye başlamak ve hiç durmadan çalışmak hedefinde buluşturmaktadır. Bu hedefimiz doğrultusunda, Yalova’mızda Genç Çiftçi Projelerine, diğer projelerimizde olduğu gibi çok hassasiyet gösterdik. Üç yıl zarfında 368 Genç Çiftçimizi tarıma kazandırdık. Yaklaşık 11 Milyon TL değerinde olan ve %60 dan fazlasını kadın çiftçilerimizin oluşturduğu 368 projemizi; bundan sonraki süreçte yeni başlatılacak projelerle destekleyecek, çalışarak ve üretmeye devam ederek daha da arttıracağız.
Bu inançla, toprağımıza emek ve sevgi veren çiftçilerimizi gönülden kucaklıyor, bereketli yarınlar için, ben ve ekibim olarak sizlerle çalışmaya devam etmekten mutluluk duyacağımızı ifade etmek istiyorum. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun dileklerimle Dünya Çiftçiler Gününüzü kutluyorum” dedi.
Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından Vali Muammer Erol, Belediye Başkan Vekili Adil Ürekli ve salonda bulunan protokol üyeleri tarafından genç çiftçilere belge verildi. Programın sona ermesinin ardından da programa katılanlara genç çiftçiler tarafından yetiştirilen çilekler ve Ziraat Odası tarafından temin edilen sebze fideleri hediye edildi.
İlginizi Çekebilir