Yalova'da Hibe Alan Tarımsal Projeler İncelendi
DesteklemelerYalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar Vali Tuğba Yılmaz’a Armutlu ve Koruköydeki Tarımsal Projeleri gezdirdi.
Armutlu ve Koruköydeki programlara Vali Tuğba Yılmaz’ın yanı sıra İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan, Armutlu Kaymakamı Abdulselam Öztürk, Çınarcık Kaymakamı Soner Kırlı, Armutlu Belediye Başkanı Mehmet Birkan, Kamu Kurum ve kuruluş Müdürleri ile çiftçiler katıldı.
Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ilk olarak Armutlu ilçesindeki Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, % 50 Hibe Destekli Ekonomik Yatırım Projeleri kapsamında yapımı devam eden 1.320 ton/yıl kapasiteli Zeytin İşleme ve Paketleme Tesisinde incelemelerde bulundu. İl Müdürü Parıldar burada Vali Yılmaz’a Projeyle ilgili bilgiler verdi. Parıldar verdiği bilgide 12. etap kapsamında yapımı devam eden projenin 1.745.930 TL. Proje bedeli olduğunu, projenin 31 Mayıs 2019 tarihinde tamamlanacağını, tamamlandığında proje sahibine 872.965,19 TL. Hibe desteği ödeneceğini, proje hayata geçtiğinde 9 kişiye istihdam sağlanacağını ve yılda 1320 ton zeytinin işlenerek zeytin ve zeytinyağı olarak pazara sunulacağını ifade etti.
Vali Tuğba Yılmaz Armutlu İlçesinde İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından desteklenen ve İl Müdürlüğümüzce düzenlenen “Zeytinde Periyodisitenin Kırılması Tarla Günü”ne katıldı. Suat Parıldar Vali Yılmaza Tarla Gününde verdiği bilgide 2017 yılında hazırladıkları Zeytinde Periyodisitenin Kırılması Projesine İl Özel İdare Müdürlüğünün 47.089 TL kaynak sağladığını, projeyi Sugören, Kaytazdere, Fıstıklı, Akköy, Şenköy ve Armutlu Merkezde 7 çiftçinin toplam 70 dekarlık alanında uyguladıklarını, projeyle zeytinde yok yılı olarak nitelendirilen dönemde verim kaybını ortadan kaldırmayı hedeflediklerini, bugün de bunun örneğini gördüklerini ifade etti.
Armutlu programının ardından Vali Yılmaz ve beraberindekiler Koruköydeki Sera Modernizasyonu Projesini ziyaret ettiler. İl Müdürü Parıldar burada verdiği bilgide de Yalova’da atıl vaziyette bulunan ve üretim yapılmasında büyük sıkıntılar yaşanan seraların modernize edilerek tekrar üretime kazandırılması amacıyla Sera Modernizasyonu Projesi hazırladıklarını ve Tarım ve Orman Bakanlığının projeyi kabul ederek 250.000 TL. kaynak aktardığını, proje kapsamında il genelinde / Kadıköyde iki, Safran, Kurtköy, Şenköy, Koruköy, Akköy, Çiftlikköy Merkez, Laledere ve Kılıçköyde birer olmak üzere 10 serayı proje kapsamında modernize ederek üretime kazandırdıklarını ifade etti. Şu an incelemede bulundukları serada modernizasyon öncesinde sebze üretimi yapılamaz iken, modernize edildikten sonra sera sahibinin sebze ve süs bitkileri olmak üzere yılda iki üretim yaptığını söyledi.
Akabinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan 30.000 TL hibe destekli Genç Çiftçi Projesi kapsamında Koruköyde genç çiftçinin serasına geçen Vali Yılmaz serada incelemelerde bulunurken genç çiftçi Neslihan Çamlıbelden serayla ilgili bilgi aldı. Neslihan Çamlıbel serasının 1000 m2 olduğunu, Örtüaltı Süs Bitkisi Yetiştiriciliği kapsamında 22.000 adet lilyum yetiştirdiğini ve yetiştirdiği lilyumu mezatta satarak para kazandığını ifade etti ve İl Müdürlüğüne kendisine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.
Vali Yılmaz ve beraberindeki heyet daha sonra Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı % 50 hibe destekli 12. Etap Ekonomik Yatırımlar kapsamında desteklenen Koruköydeki Yüksel Plastik Tünel Sera’ya geçti.
İl Müdürü Parıldar Vali Yılmaza Yüksek Plastik Tünel Serayı gezdirirken verdiği bilgide 12. Etap Kapasite Artırımı ve Teknoloji Yenileme kapsamındaki 486.000 TL proje bedeli olan bu Yüksel Plastik Tünel Seranın 5.400 m2 kapalı 9 bölümden oluştuğunu, tesisin üretime başladığında 12 kişiye istihdam sağlayacağını ve yıllık 240.500 adet saksılı süs bitkisi üretimi gerçekleştirileceğini ve Tarım ve Orman bakanlığının bu tesise 243.000 TL hibe desteği ödediğini ifade etti.
İlginizi Çekebilir