Yalova Tarımında Son 3 Yılda Yapılan Yatırımlar Anlatıldı
TarımYalova Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İl Müdürlüğü tarafından son 3 yılda gerçekleştirilen İl Özel İdaresi destekli tarımsal projeler ve 2020 yılında gerçekleştirilmesi planlanan tarımsal projeler hakkında İl Genel Meclisi Başkan ve Üyelerine bilgilendirmede bulundu.
Yalova Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İl Müdürlüğü tarafından son 3 yılda gerçekleştirilen İl Özel İdaresi destekli tarımsal projeler ve 2020 yılında gerçekleştirilmesi planlanan tarımsal projeler hakkında İl Genel Meclisi Başkan ve Üyelerine bilgilendirmede bulundu.
İl Müdürü Suat Parıldar, İl Özel İdare Meclis salonundaki İl Genel Meclisi oturumunda yaptığı sunumda İl Müdürlüğünce 2017 – 2018 – 2019 yılları arasında uygulanan Yalova İl Özel İdaresi Destekli Projeler ile İl Özel İdaresine hazırlayıp sundukları 2020 yılında uygulamayı planladıkları projelerden bahsetti.
Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar sunumda yaptığı konuşmada; “İl Müdürlüğümüzce Yalova’da tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi, çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik projeler geliştirilerek İl Özel İdare tarafından desteklenmesi sonucu üreticilerimizin refah seviyesinin yükseltilmesi, gıda arz güvenliğinin sağlanması, istihdama katkı sağlanması hedeflenmektedir. İl Müdürlüğümüzce 2017-2019 yılları arasında Yalova İlinde Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi, Yalova İlinde Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi, Özel Konulu Hizmet Projeleri ana başlıkları altında İl Özel İdaremiz desteğinde 28 adet 16 farklı tip proje uygulanmıştır.
Meyveciliği Geliştirme Projelerimiz kapsamında son 3 yılda 223 çiftçimize Kivi, Ceviz, Aronya, Trabzon Hurması ve Çilek gibi konularda 444.755 adet fide ve fidan dağıtımı yaparak 713 dekar yeni meyve bahçesi tesis ettirdik. 2020 yılında uygulayacağımız projelerle bu alanı 983 dekara çıkaracağız.
Hayvancılığı Geliştirme Projelerimiz kapsamında yetiştiricilerimize 600 baş kaz ve 123 baş damızlık koç olmak üzere 723 baş hayvan dağıttık. Aynı proje kapsamında Akköy ve Ahmediye köylerimizdeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerimize Süt Toplama Tankı, Yalova Arıcılar Birliğimize Bal Dolum ve Paketleme Makinası kazandırdık. Buzağı Ölümlerinin Önlenmesi amacıyla 5000 adet koruyucu aşılama, Kist Hidatik hastalığına karşı kedi ve köpeklere 2.500 koruyucu aşılama yaptık.
Özel Konulu Hizmet Projelerimiz kapsamında ise son üç yılda Kivinin Kurutularak Değerlendirilmesi Projesi, Yalova Kıvırcığı Koyununun Genetik Analizi Projesi, Büyükbaş Kulak Küpesi Desteği, Balıkçı Barınağı Deniz Dip Taraması, Sebze Fidesi Dağıtımı, Kuru Buz Cihazı Alımı (Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arş. Ens.) ve Esvet Sabri Aytaşman Özel Eğitim Meslek Okulumuzda Engelsiz Organik Tarım Serası kurulumu yaptık.
4 milyon TL. tutarındaki bu projelerimize İl Özel İdaremizin sağladığı 1.6 milyon lira tutarındaki destekle son 3 yılda 3.853 çiftçimize dokunarak gelir seviyelerinde önemli iyileşmeler sağladık.
2020 yılında da yine Özel İdaremizin destekleriyle Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında Organik Aronya, Ejder Meyvesi, Tıbbi Aromatik Bitkiler, Akdeniz Meyve Sineği İle Biyoteknik Mücadele, Zeytin Periyodisitesinin Kırılması, Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında Buzağı Ölümlerinin Önlenmesi 2. Etap, Kist Hidatik Hastalığı ile Mücadele, Kılıç Köyü Süt Soğutma Merkezi Modernizasyon, Organik Arıcılık, Arı Hayattır,Bal Şifadır, Kaz Yetiştiriciliğini Geliştirme, Süt Hijyeni ve Ahır Modernizasyon, Burhaniye Köyü Organik Meşe Balı Üretimi, Lavanta Balı Üretimi, ve Arı Kovanı Takip Sistemi gibi projelerle daha fazla çiftçilerimize dokunmayı hedefliyoruz.
BAKANLIK DESTEKLİ PROJELERİMİZ
Son 3 yılda Bakanlığımız destekli 11.040.000 TL. tutarında 8 farklı konuda 368 genç çiftçi projesi hayata geçirdik. Yalova İli Ekmeklik Buğday Üretiminde Yeni Çeşitlerin Denenmesi Ve Geliştirilmesi Projesi kapsamında 57 çiftçimize 26.000 kğ. Buğday tohumu dağıttık.
2017 Yılında 10 Çiftçimize 500 m² alanda 274 bin TL. tutarında Sera Modernizasyonu yaptık. Engelsiz Organik Tarım Projemiz kapsamında 64 Özel Öğrencimize Organik Tarım eğitimi vererek öğrencilerimizle organik sebzeler yetiştirdik. İl Müdürlüğümüz, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz arasında imzaladığımız protokol kapsamında 2017 yılında Esvet Sabri Aytaşman Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezindeki öğrencilerimizle ve Organik Tarım konu uzmanlarının teknik desteği ile, iki yıldır uyguladığımız projemiz "Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik" alanında Milli Eğitim Bakanlığından Bölge ve Türkiye çapında ödüle layık görüldü.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programımız kapsamında 2017-2019 yılları arasında ilimizde gerçekleştirilen 3.874.460 TL lik yatırımlar karşılığı yatırımcılarımıza 1.917.000 TL. hibe desteği verdik.2019 yılında projeleri onaylanan 3 yatırımcımıza da hibe sözleşmelerinin imzalanmasını müteakiben 2.736.000 TL. lik yatırımları gerçekleştiğinde 1.368.000 Tl. hibe desteği ödemesi daha yapacağız. Yine Bireysel Sulama Sistemleri Hibe Desteği Programımız kapsamında son 3 yılda 26 çiftçimize 475.000 TL. hibe desteği ödedik.
Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projemiz kapsamında yetiştiricilerimize 160.000 TL. karşılığı 64 adet damızlık koç dağıtımı yapılmıştır. Halk Elinde Islah Projemiz kapsamında da küçükbaş hayvan yetiştiricilerimize 1.170.000 TL destekleme ödemesi yaptık.
Uzaklarda Arama Aronya Meyvesi Yalova’da projemizle 6 kadın çiftçimize 30.000 TL. değerinde sulama ve fidan desteği sağladık. Yalova’da Akla Gelince Manda, Güneyköyde Anında projemizle 2017 yılında 1 çiftçimize 25.000 TL. değerinde 7 adet manda verdik. Ek Yoncayı Al Kaliteli Sütü Projemizle 32 kadın çiftçimize 30.000 TL. değerinde tohum ve gübre desteği sağladık.
“Organik Arıcılık ve Organik Bal Üretiminin Yaygınlaştırılması Projemiz” kapsamında arı yetiştiricilerimize 600 organik kovan, balmumu, toz ve sıvı ilaçlar ile uygulama aparatları verdik.
Kivilerimize daha da değer kazandırmak amacıyla 2019 yılında hayata geçirdiğimiz Bal Arısının Kivi Meyvesinde Kullanımının Yaygınlaştırılması Projemiz kapsamında 2019 yılında Altınova ilçemizde başarılı sonuçlar aldık.2020 yılında da Çınarcık ve Çiftlikköy ilçelerimizde uygulamalarımız devam edecek. Kompost Kullanımının Yaygınlaştırılması Projemiz kapsamında bitkisel atıkların değerlendirilmesi ve üretimde kullanılması amacıyla üreticilerimizle eğitim-yayım çalışmaları yapacak ve bu kapsamda yapılacak eğitimler için Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüze dal parçalama makinası temin edeceğiz. Hasat ve Hasat Sonrası Kayıpların Azaltılması Projemiz kapsamında da 2020-2021 yılları arasında üreticilerimizle eğitim faaliyetlerimizi gerçekleştireceğiz.
Görüldüğü üzere gerek Bakanlığımızın gerekse İl Özel İdaremizin destekleriyle İl Müdürlüğü olarak 7 den 70’e halkımızın her kesimine dokunan projeler hayata geçiriyoruz. Bütün mesai arkadaşlarımızla beraber projelerimize ve diğer çalışmalarımıza hız kesmeden, gayretle devam edeceğiz” dedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel Suat Parıldar’a bilgilendirmeleri için teşekkürlerini ifade ederek Yalova çiftçisinin refah seviyesini artırma adına kendilerine destek vermeye devam edeceklerini söyledi.
İlginizi Çekebilir