Yalova Balı Markalaşıyor
HayvancılıkYalova Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün de proje iştirakçileri arasında yer aldığı “Yeni Teknolojiler ile Arı Ürünleri Üretimi İçin Birlik Tesisinin Kurulması” projesinin tanıtım paneli yapıldı.
Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün de proje iştirakçileri arasında yer aldığı “Yeni Teknolojiler ile Arı Ürünleri Üretimi İçin Birlik Tesisinin Kurulması” projesinin tanıtım paneli yapıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen proje tanıtım paneline Vali Muammer Erol, İl Müdürü Suat Parıldar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, Yalova PTT Başmüdürü Elif TAN, Arıcılık Uzmanı Prof.Dr. Muhsin Doğaroğlu, Yalova Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Alaybeyoğlu, Tüm Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Kemal Özuçargil, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Yalova Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Özkan ve teknik uzmanlar, Teknik Personeller ve Arıcılar katıldı.
Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Alaybeyoğlu’nun açılış konuşmasının ardından Tüm Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Kemal Özuçargil ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak da konuşma yaptılar.
İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar yaptığı konuşmada projeyle ilgili bilgiler vererek Projenin amacının yeni teknolojileri kullanarak, katma değeri yüksek ve piyasada olmayan arı ürünlerinin üretimini mümkün kılacak birlik tesisinin kurulması olduğunu ve arıcıların projeden yararlanacaklarını ifade etti. İl Müdürümüz konuşmasının devamında “Yalova ilinde AKS ye kayıtlı 267 arıcılık işletmesi ve 30.623 aktif kovan varlığımız bulunmakta olup, 2019 yılı için arılı kovan desteği başvurusunda bulunan ve şartları taşıyan 152 işletmeye 16.458 kovan karşılığı 246.870 TL. destekleme ödenecektir. 2018 yılında 162 işletmeye 17.320 kovan karşılığı 178.320 TL ödenmiştir.
Organik Arıcılık ve Organik Bal üretiminin yaygınlaştırılması amacı ile 2017 yılında itibaren 10 arıcı için kovan, balmumu ve ilaç desteği sağlanmış, proje dahilinde ise 8 işletme geçiş sürecini tamamlayarak Organik Arıcılık Sertifikası almıştır. Destekleme başvurusunda bulunan ve şartları taşıyan 6 organik arı işletmesinde 204 kovana 2.040 TL. Organik Kovan desteği ödenecektir” dedi.
Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından Arıcılar Birliğinin İl Müdürlüğüne projeye katkılarından ve (MARKA) Yalova Yatırım Destek Ofisine de projeye finansal desteklerinden dolayı Yalova Arıcılar Birliği adına Vali Muammer Erol tarafından plaket verildi.
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Konu Uzmanı Yasin Özdemir de projenin tanıtımını yaparak projenin içeriği hakkında bilgiler verdi. Projenin tanıtımın ardından ülkemizin arıcılık konusundaki duayenlerinden Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu Arı Ürünlerinin insan sağlığı açısından önemi ve arıcılığın bilinmeyenleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi ve arıcılardan gelen soruları cevaplandırdı.
“Yeni Teknolojiler ile Arı Ürünleri Üretimi için Birlik Tesisinin Kurulması Projesi” hayata geçirildiğinde yeni teknolojiler kullanılarak, katma değeri yüksek ve piyasada olmayan arı ürünlerinin üretimi mümkün kılınacak. Bu sayede Yalova Arı Yetiştiricileri Birliğinin üyesi olan üreticilerin ürettikleri bal, propolis, polen ve arı sütü katma değeri yüksek olacak şekilde değerlendirilebilecek ve satışa sunulacak.
210.491 lira olan proje bütçesinin % 75’ ini Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, % 25’ ini de Yalova Arıcılar Birliği finanse edecek. Proje ile kurulacak tesiste Yalova Balından Pipette Bal Ürünü, Bal Sirkesi, Ballı Salata Sosu, Propolis ekstraktı ağız spreyli şişe içinde, Propolis ekstraktı içeren boğaz spreyi şişe içinde, Alkol Bazlı propolis ekstraktı damlalıklı şişe içinde, Alkolsüz propolis ekstraktı damlalıklı şişe içinde, Su bazlı propolis ekstraktı damlalıklı şişe içinde, Bal Sirkesi ile elde edilmiş propolis ekstraktı damlalıklı şişe içinde, Zeytinyağı ile ekstrakta edilmiş poropolis ekstraktı damlalıklı şişe içinde, Alkol bazlı polen ekstraktı damlalıklı şişe içinde, Alkolsüz polen ekstraktı damlalıklı şişe içinde, Arı sütü ekstraktı boğaz spreyli şişe içinde olmak üzere 14 farklı yenilikçi ürünün yeni teknolojiler ile Yalova’da üretilmesi mümkün kılınacak ve Yalova Balı “YALOVA BİRLİK BAL” adıyla markalaşacak.
İlginizi Çekebilir