Yağmur Suyu İle Kavun ve Karpuz Yetiştirildi
TarımKaradeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliği ile yürütülmekte olan “Karpuz ve Kavun Yetiştiriciliğinde Mikro Havza Su Hasadı Yayım Projesi” tanıtım günü düzenlendi.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliği ile yürütülmekte olan “Karpuz ve Kavun Yetiştiriciliğinde Mikro Havza Su Hasadı Yayım Projesi” tanıtım günü düzenlendi.
Etkinliğe Ondokuzmayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf DEMİR, Tarım ve Orman İl Müdür vekili Bayram AY, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı İdris MACİT, Şube Müdürleri, ilgili Oda ve Birlik Başkanları, Teknik Personel ve üreticiler katılım sağladı.
Tanıtım günü, projenin uygulama alanı olan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne ait Bafra (Türbe Mahallesi) Deneme İstasyonunda gerçekleşti.
Tanıtım etkinliğinde açılış konuşmasından sonra ilk sözü Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. İdris MACİT alarak, proje ve proje dâhilinde Enstitüde yapılan çalışmalar ile kısıtlı ve az su kullanarak yapılan yetiştiricilik hakkında bilgiler verdi.
Ardından söz alan Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf DEMİR bir açıklama yaparak; Suyun faydaları, ülkemizdeki su kaynakları, suyun tarımda kullanımı ve dünya üzerindeki su kaynakları ve bu kaynakların ekonomik şekilde kullanımı ve kıt olan bu kaynakların gelecek kuşaklara aktarılmasının önemi konularında bilgiler verdi.
Sonrasında söz alan İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Bayram AY, projede emeği geçenlere teşekkür ederek; kavun karpuz üretimi, Bafra ovasındaki mevcut yetiştiricilik, suyun ekonomik kullanımının önemi ve çiftçilerin, suyun ve sulamanın az olduğu yerlerde bu tip yetiştiriciliği dikkate almaları gerektiğini belirtmiş ve projenin ülkemiz tarımına hayırlı olmasını diledi.
Daha sonra Proje uygulama alanına geçilerek, proje sorumlusu Zir. Yük. Müh. Demet YILDIRIM tarafından katılımcılara Proje, önemi, kıt suyun en ekonomik şekilde kullanarak yetiştiricilik yapılması konularında bilgiler verilerek, katılımcılarla soru cevap şeklinde bilgilendirme yapıldı.
Sunumların ardından proje alanı katılımcılar tarafından gezilerek Kavun, Karpuz ve Fasulye yetiştiriciliği yapılan parseller görüldü.
İlginizi Çekebilir