© Tarım Pusulası 2021

Yağlık Ayçiçeği Hasadı Başladı

Osmaniye'de bu yılın ilk tahminlere göre 47.405 Dekar yağlık ayçiçeği ekilişi gerçekleştirilmiştir. Geçen yıl 48.904 dekar olarak gerçekleşen ekim alanından dekara verim 266 kg olmuştur. Yağlık Ayçiçeği fiyatı 2015’te 1,47 Tl/kg olarak gerçekleşti.
Osmaniye merkeze bağlı Bahçe köyünde ayçiçeği hasadını yerinde inceleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim SAĞLAM yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “İlimizde her yıl yaklaşık 50.000 dekar civarında yağlık ayçiçeği tarımı yapılmaktadır. Geçen yıl ilimizden 14.000 ton civarında hasat gerçekleştirilmiştir. Geçmiş yıllara göre ekim alanında bir miktar azalma varsa da bu yıl yağışların yeterli olması nedeniyle yüksek verim beklenmektedir. Yapılan ilk hasatlarda bu gerçeği teyit eder niteliktedir. Primin yükselmesiyle gelecek yıllarda ekim alanında artış olacaktır. Yağlık ayçiçeği satış fiyatları da her yıl artış eğilimindedir.
İlimizde yağlık ayçiçeği tarımı sulanamayan veya su kısıtı bulunan arazilerde yapılmaktadır. Bu arazilerde genellikle tarla tarımında buğday ekimi yapılmaktadır. Sürekli buğday ekimi özellikle hastalıklarda artışa neden olduğundan bu durumu önlemek ve daha yüksek gelir eldesi için münavebede yağlık ayçiçeği kullanılmaktadır.
Sayın Bakanımız Faruk Çelik’inde ifade ettiği üzere ekilmedik bir metrekare yer bırakmamak adına sulanamayan arazilerimizde yüksek gelir sağlayan yağlık ayçiçeği tarımını tüm çiftçilerimize tavsiye ediyoruz. Ayçiçeği yetiştiriciliğinde maliyetler aynı arazide buğday yetiştiriciliğine göre daha düşüktür. Maliyet analizlerine göre kıraç arazilerde buğdaya göre ayçiçeği 2,5-3 kat daha çok gelir getirmektedir. Bakanlığımız kayıtlarından anlaşıldığı üzere ülkemiz net bir yağ ve yağlı tohumlu bitki ithalatçısıdır. Yağ açığının kapatılabilmesi için özellikle kıraç arazilerin yağlık ayçiçeği ekimi ile değerlendirilmesi önemlidir.
Bakanlığımızca konuya verilen önem nedeniyle 2015 te Yağlık ayçiçeği primi kg’ma 30 Kuruş iken bu yıl 40 Kuruşa yükseltilmiştir. Bununla birlikte sözleşmeli üretim yapıldığında kilograma 6 kuruş ilave prim ödenmektedir. İlimizde sözleşmeli üretimden dolayı prim ödemesi hiç yapılmamıştır. Konuyla ilgili yayım çalışmasına ağırlık verilecektir. Çiftçilerimizin 2008 yılında yürürlüğe giren Sözleşmeli Üretim ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında sözleşme yapmaları halinde ilave prim ödemesinden yararlanabilmektedirler.
Yağlık ayçiçeğinin ilimiz yetiştiriciliğinde çok fazla hastalık ve zararlısı bulunmamaktadır. Kuş zararına karşı toplu ekim yapılması büyük önem arz etmektedir. Yabancı ot zararına karşı ve iyi bir çıkış için toprak hazırlığı iyi yapılmalıdır. Çıkış sonrasında sülük zararı için birkaç hafta arazi kontrolü yapılmalıdır. Mildiyö hastalığına dayanıklı çeşitler tercih edilmelidir. Sulama imkânı olan yerlerde bir veya iki kez sulama yapılması verimi artıracaktır. Çiftçilerimize yapılan hasatın bereket getirmesini diliyorum ”dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER