© Tarım Pusulası 2021

Yağışlar Kırıkhan Kavununda Hasadı Geciktirdi

0

Lezzeti, şekli ve bol vitaminiyle ülkenin her yerinden olduğu gibi yurt dışından da büyük rağbet gören Kırıkhan kavununda bu yıl hasat sancılı başladı. Bahar aylarında Hatay’a düşen yağış miktarının fazlalılığı kavun hasadının gecikmesine neden olunca çiftçi kavunu ucuz fiyata satmak zorunda kaldı.
Tadıyla dillerden düşmeyen, yaz aylarının en çok tüketilen meyveleri arasında yer alan Kırıkhan kavununda hasat geçtiğimiz günlerde başladı. Geçen yıl hem rekolte hem de fiyat olarak üreticinin yüzünü güldüren kavunda bu yıl beklenen olmadı. Üreticinin geçen yıla dayanarak daha fazla ekim yaptığı kavunda rekolte beklenen rakama ulaştı ancak hasadın geç başlaması, çiftçinin kazandığı paranın azalmasına neden oldu. Ramazan ayına denk gelen hasat nedeniyle tarlada çalışacak işçi bulmakta zorlanan kavun üreticileri, çareyi Suriyeli işçi çalıştırmakta buldu. Suriyeli işçilerin gün boyu tarlada çalışarak topladığı kavunlar, tarlanın içine giren traktörlere yüklenerek önce geniş bir alana, ardından da satılmak üzere başka illere gönderiliyor.
ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLMEDİ
Kavun satışında bu yıl bekleneni alamayan üreticiler ise, fiyatların maliyeti karşılamamasından dert yanıyor. Bu yıl yaklaşık 500 dönümlük alana kavun eken ve geçtiğimiz günlerde hasada başlayan çiftçi Murat Bahur, bu yıl ilk hasadı geç yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Her yıl ülkede ilk kavun hasadını yaparak ürünleri yüksek fiyata sattıklarını ancak bu yıl yaşanan aşırı yağışlardan dolayı kavun ekiminin geç başladığını, ilk hasadı Adana üreticisinin yaptığını belirten Bahur, "5-6 yıldır kavun işiyle uğraşıyoruz. Geçen yılla bu seneki ekim arasında bayağı fark var. Geçen sene 7 bin dönüm alanda ekim varken, bu sene 10 bin dönüme kavun ekildi Kırıkhan’da. Geçen yıl kavunun kilosu 1 liradan satılırken, şu anda 60-65 kuruşa satabiliyoruz. Satışlarımızı sadece Türkiye içine yapabiliyoruz ihracat durduğu için. Bu sene yağışların fazlalığı nedeniyle kavun ekimi geç oldu. Bu nedenle hasada da geç başlamak zorunda kaldık" dedi.
18 BİN DEKARDA KAVUN ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
İl genelinde üretilen kavun miktarı ve satış fiyatları hakkında bilgiler veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi ise, Hatay’da başta Kırıkhan olmak üzere 7 ilçede kavun üretimi yapıldığını söyledi. Tüfekçi, "İlimizde kavun üretimi Kırıkhan başta olmak üzere 7 ilçede yapılıyor. Kırıkhan kavunu tadı ve aromasıyla her zaman tercih edilen kavunlar içinde yer alıyor. Üretimin büyük kısmı erkenciliği sağlamak amacıyla örtü altında yapılıyor. Haziran ayı başlarında da hasat başlıyor" dedi.
Hatay’da üretilen kavunların büyük kısmının yurt içinde satıldığını, bir miktarının ise ihraç edildiğini aktaran Tüfekçi, kavunun kilosunun ise 1 buçuk lira ile 75 kuruş arasında değiştiğini söyledi. Tüfekçi, "Üretilen kavunun büyük kısmı iç piyasada tüketiliyor ancak bir kısmı da ihraç ediliyor. Yaklaşık 18 bin dekar alanda 46 bin ton kavun üretimi ilimizde gerçekleştiriliyor. 2015 yılı Hatay’da tarımsal üretim açısından çok iyi geçti, diğer ürünlerde olduğu gibi kavunda da verimi oldukça iyi beklemekteyiz" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER