Yağda hileye hapis cezası gelsin
TarımBitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, vatandaşın ay çiçek yağı diye aldığı yağlarda hile yapıldığını açıkladı.
Aşırı kâr hırsıyla üretim yapan bazı işletmelerin ayçiçeği yağı diye sattıkları yağın içerisine daha ucuz olan kanola yağı, soya yağı ve aspir kattığını böylece maliyeti düşürüp vatandaşı kandırdığını bildiren Büyükhelvacıgil, bu tür yağların kanserojen etkiye neden olduğunu söyledi.
Büyükhelvacıgil, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında hileli yağ konusunda vatandaşa ciddi uyarılarda bulunurken, Tarım Bakanlığı’nın denetimlerinin yetersiz, uygulanan cezaların ise çok düşük kaldığını bildirdi. Fiyat farkı nedeniyle ayçiçeği yağı diye satılan bitkisel yağlara diğer yağların karıştırılıp hile yapıldığını belirten Büyükhelvacıgil, “Ayçiçeği ham yağının tonu 3 bin 750 lirayken soya yağı 2 bin 300 lira, kanola yağı 3 bin 100 liradan satılıyor. Aspir yağı daha da ucuz. Ucuz olanlarla karışım yapılıp ayçiçeği yağı diye satılıyor. Vatandaş da bilmeden ucuz diye hileli yağı alıyor” dedi.
CEZA ALDI ÜRÜNLERİ SATILIYOR
Büyükhelvacıgil, hileli yağ satan firmalara en fazla 14 bin 469 lira para cezası uygulandığını, oysa aynı firmanın piyasaya sürdüğü bir parti maldan çok daha yüksek düzeylerde haksız kazanç elde ettiğini, bu nedenle de cezaya kimsenin aldırmadığını söyledi. Büyükhelvacıgil, piyasada iki-üç defa para cezası verilen firmalar olduğunu, hatta mart ayından bu yana 6 kez ceza alan bir firmanın ayçiçeği yağı diye sattığı hileli ürününün hâlâ raflarda tüketiciye satıldığını belirtti. Cezaların mutlaka caydırıcı hale getirilmesi ve firmaların kamuoyuna ilan edilmesi gerektiğini belirten Büyükhelvacıgil, vatandaşı aldatan bu firmaların sahiplerine 1 ila 3 yıl hapis cezası verilmesi gerektiğini dile getirdi
Hükümetin tarım politikasını da eleştiren Büyükhelvacıgil, “Tarımda kendi kendimize yeten ülkeyiz deniyor ama yılda 12 milyar dolar tarım ürünü ithal ediyoruz. Çiftçi yeterince desteklenmediği için her yıl rekolte değişiyor. Rekolteyi TÜİK’ten değil, ne yazık ki ABD kurumlarından izliyoruz” dedi. Büyükhelvacıgil, Rusya ile yaşanan ambargonun yağ sektörünü etkilemeyeceğini, aksine Rusya’nın Türkiye pazarını kaybetme riski yaşayacağını söyledi.
İlginizi Çekebilir