© Tarım Pusulası 2021

Yabancı İş Adamları Şanlıurfa’da

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna; Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı işbirliğiyle körfez ülkelerinden Şanlıurfa’ya gelen yaklaşık 50 işadamı ile bir araya geldi.

Tarım ve hayvancılık alanında yatırım yapmak amacıyla incelemelerde bulunmak için Şanlıurfa’ya gelen heyetle bir araya gelen Vali Tuna burada yaptığı açıklamada; Şanlıurfa’nın toprağının dünyadaki en kadim ve en bereketli topraklar olduğunu belirterek: “Atatürk Barajı ve GAP projesiyle bu güzel toprakların önemli bir kısmı sulamaya açıldı. Önümüzdeki yıllarda sulanabilir tarım arazileri daha da genişleyecek ve buranın üretimi çok daha fazla artacaktır. İklim olarak burada bir, iki ürün hariç yetişmeyecek hiçbir ürün yoktur. İnsanlarımız iki ürün, hatta üç ürün ekerek buradan bir gelir elde ediyor. Türkiye’nin tarım arazilerinin yüzde 5’i Şanlıurfa’da. Sulanabilir tarım arazilerinin yüzde 10’u da Şanlıurfa’da. Özellikle arpa, pamuk, buğday, mercimek ve hububatta çok önemli bir üretim var. Tabi devletin de burada yapılan yatırımlara çok büyük teşvik ve destekleri var. Aynı zamanda Şanlıurfa 2 milyon civarında küçükbaş hayvan ve 200 binin üzerinde de büyükbaş havyan stokunu barındırmaktadır. Şu anda 110 bin başlık Besi OSB çalışmaları devam etmektedir. Önümüzdeki yıllarda hem tarımda hem sanayide Şanlıurfa çok hızlı yükselen bir değerimiz olacak, potansiyeli çok daha ileri bir noktaya taşıyacaktır” ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’nın bir kardeşlik şehri olduğunu belirterek açıklamasına devam eden Vali Tuna: “ Şanlıurfalılar 500 bin Suriyeliye kapılarını açarak bunu gösterdi. Türkiye’nin yaş ortalaması 31’dir ama Şanlıurfa’nın yaş ortalaması 19. Türkiye’nin en genç vilayeti. Dolayısıyla bu kadar insanı ve daha fazla insanı besleyecek bir potansiyel var. Burada gelecekte hem tarımda hem ticarette çok önemli fırsatlar var. İşgücü sıkıntısı yok. İş gücünü nitelikli hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Arap İşadamları Heyeti Başkanı Majed Hamad Alkhamees ise; ziyareti önce ticarete sonra yatırıma dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydederek: “Gördüğümüz düz ovalar, tarım arazileri bizi ziyadesiyle memnun etti. Urfa ve Ortadoğu toprakları enbiya kokusuyla dolmuş mübarek ve bereketli topraklardır. Hem Türkiye hem de bizim ülkemiz arasındaki siyasi uyum da son dönemde artmış durumdadır. Bu siyasi birlikteliği ticarete dönüştürmek için hep birlikte hareket edeceğiz inşallah. Bu işadamlarının gelmesi iki ülke arasındaki siyasi birlikteliğin bir göstergesidir. Bu ziyaretteki en önemli kısım büyük ve küçükbaş hayvancılıktır. İkinci önemli kısım ise yem ve ziraat aletleridir. Makine anlamında çok ileri olduğunuzu ve ziraat makinelerinde de özellikle çok iyi olduğunuzu biliyoruz. Özellikle ziraat aletleri konusunda iki ülke arasında çok önemli bir ticaretin olduğunu biliyoruz. Ülkenizdeki hayvancılık konusunda fiyatlar bakımından bir şeyler yapmalıyız. Bu konuda tarım bakanlığıyla ortak yatırımlar yapıp, çok adet üretip maliyeti düşürecek ortak projeler yapmamız gerekiyor. Bugün Türkiye’nin en büyük hayvan kesim tesisi olan NAM-ET’i de ziyaret edeceğiz. Kırmızı et ithalatı için güzellikler göreceğimize inanıyorum. Biz bu heyete katılan Cidde Ticaret Odası, Riyad Ticaret Odası, Amman Ticaret Odası olarak işadamlarının ülkemize gelip mallarını pazarlamalarını istiyoruz. Biz bu ziyaretin başlangıcını yaptık. Bundan sonra devamını birlikte yapıp bunu son ziyaret halinde bırakmamalıyız. Bu ziyaretleri geliştirmeliyiz ki, iki ülke arasındaki önce ticareti, sonra yatırımı tahakkuk ettirelim” ifadelerini kullandı.

Programda Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna’yla birlikte Gap Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı ve ilgili kurum yetkilileri de yer aldı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER