© Tarım Pusulası 2021

Yaban arıları yapıyor, onlar hasat ediyor

Istranca ormanlarında yaban arılarının, ağaçların içini oyarak ürettikleri doğal orman balı hasadına başlandı. Köylülerin geçim kaynağı haline gelen ve bazen 25-30 kilometre yol kat edilerek toplanan bal, kilosu 100 liradan satışa sunuyor

Kırklareli'nin Istranca Ormanları'nda  yaban arılarının, seçtikleri ağaçların içini oyarak ürettikleri doğal "orman  balı"nın hasadına başlandı.Istranca Ormanları çevresindeki köylülerin yeni geçim kaynağı haline  gelen, yıllık ortalama 800-900 kilogram toplandığı belirtilen doğal orman balı,  tüketicilerin de beğenisini kazandı. Köylüler her yıl bu mevsimde sabahın erken saatinde gruplar halinde  Istranca Ormanları'na dağılarak, bazıları 25-30 kilometre yürüyüşün ardından, yaban arılarının ağaçlara açtıkları deliği tespit ederek kolları sıvıyor. Ormana zarar vermek istemeyen köy sakinleri kuru buldukları ağaçları  keserken, yaş ağaçlara tırmanarak hasat çalışmalarını sürdürüyor. Yağmur, çamur,  dere, tepe demeden ağaçlardan bal toplamaya çalışan köy sakinleri zaman zaman  arıların saldırısına da uğruyor. Çok sayıda arının saldırına uğrayan bazı vatandaşlar zaman zaman  hastanede tedavi altına alınabiliyor.

"Kilosu 100 liradan satışa sunuluyor"
Kofçaz ilçesinin Kocayazı köyünde, ormandan elde ettiği balla geçimi  sağlayan Sercan Koç, zorluklarla elde ettikleri balın tüketicilerin beğenisini  kazandığını söyledi. Koç, yaptığı açıklamada, doğal orman balının çok  kaliteli olduğunu bildirdi. Bal hasadının çok zahmetli olduğunu ifade eden Koç, her gün 25-30  kilometre yürüyerek buldukları ballı ağaçlardan zaman zaman düşebildiklerini ya  da arıların saldırısı sonucu hastaneye kaldırıldıklarını vurguladı. Arıların, Istranca Ormanları'nın temiz havası ve yaklaşık 50'ye yakın  bitkiden aldığı polenlerle ürettikleri balın özel bir lezzet kazandığını anlatan  Koç, balın kilosunu 100 liraya sattıklarını anlattı. 

 "Bu nadir görülen bir durum"
Bal üreticisi Fatih Eser de bu balın Anzer balına rakip olabileceğini  savundu. Elde ettikleri balın Türkiye'nin her yerinden istendiğini belirten  Eser, "Ürettiğimiz balları özellikle, İstanbul, İzmir, Bursa ve Eskişehir gibi  birçok bölgeye gönderiyoruz. Balda hiçbir katkı yok. Zaten arılar kendi  kovanlarını kendileri yapıyor. Kendi peteklerini ağaçların içerisine örerek bal  üretiyorlar. Bu nadir görülen bir durum" şeklinde konuştu.  Eser, yetkililerin bu bala sahip çıkarak, gerekli incelemeleri  yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER