© Tarım Pusulası 2021

Veteriner Hekimler Birliği'nden Uyarı: Hayvansal Gıdaya Ulaşmak Zorlaşabilir!

Harun Göksel - Ankara, Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB), 70. kuruluş yıl dönümünde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, veteriner hekimliğin sorunları ve bu sorunların toplum sağlığına etkileri ele alındı.

TVHB Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, yaptığı açıklamada, veteriner hekimliğin 182 yıldır Türkiye'de önemli bir rol oynadığını, ancak son yıllarda mesleğin etkisizleştirildiğini söyledi. Arslan, bu durumun hayvancılığa, ekonomiye ve toplum sağlığına zarar verdiğini vurguladı.

Arslan, veteriner hekimlerin özlük haklarının yetersiz olduğunu, sağlık çalışanı statüsünde değerlendirilmediklerini ve şiddete maruz kaldıklarını kaydetti. Ayrıca, hayvan sağlığı hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle sahipsiz hayvan sorununun arttığını da belirtti.

Veteriner hekimlerin sorunlarının çözümü için:

Uluslararası Cenevre Sözleşmesi'ne uygun olarak "Veteriner Hekimlik Hizmetleri Yetkili Otoritesi"nin oluşturulması

Veteriner hekimlerin sağlık çalışanı statüsünde değerlendirilmesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi taleplerini dile getiren Arslan, bu taleplerin anayasaya ve yürürlükteki mevzuata uygun olduğunu söyledi.

Arslan, veteriner hekimliğin yok olmasına seyirci kalmamak için 7'den 70'e tüm halktan destek istedi.

Toplantıda dikkat çeken diğer bilgiler:

Son yıllarda veteriner hekimliği fakültelerinin sayısının artmasıyla, eğitimin değersizleştiği ve yeni mezunların yurt dışına gitmek zorunda kaldığı belirtildi.

Sahipsiz hayvan sorununun çözümü için, hayvan sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi ve yerel yönetimlerin bu konuda daha fazla sorumluluk alması gerektiği vurgulandı.

2010-2024 yılları arasında 11 milyar dolarlık canlı hayvan ve et ithalatı yapıldı.

2024 yılı için ayrılan destekleme 91 milyar TL ve bunun 19 milyar TL'si hayvancılık için ayrıldı.

Ocak ayı içinde bile 500 milyon dolarlık bir ithalat yapıldı.

2005 yılında 25 yıl üzerinde emekli olan bir veteriner hekimin maaşı asgari ücretin 2,7 katı iken, 2024 yılında bu oran 1,32'ye düştü.

TVHB, 70. yılını "MÜCADELE YILI" olarak ilan etti ve mesleğin sorunlarının çözümü için daha fazla mücadele edeceğini bildirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER