© Tarım Pusulası 2021

Ve Rusya'dan 'enflasyon ayarlı' yasak geldi

Rusya Başbakan Yardımcısı, Rusya’nın Türkiye’den sebze, meyve ve zirai ürün ithalatını yasaklayacağını açıkladı. Bakan, yasağın enflasyonist baskı yaratmaması için bir kaç hafta ertelenebileceğini söyledi ve ek yaptırımların gerekirse devreye sokulacağını da ifade etti.

Rusya Başbakan Yardımcısı, Rusya’nın Türkiye’den sebze, meyve ve zirai ürün ithalatını yasaklayacağını açıkladı. Bakan, yasağın enflasyonist baskı yaratmaması için bir kaç hafta ertelenebileceğini söyledi ve ek yaptırımların gerekirse devreye sokulacağını da ifade etti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich, enflasyon baskılarının hafifletilmesi için gıda ithalatına getirilecek sınırlamaların birkaç hafta ertelenebileceğini söyledi.

Başbakan Birinci Yardımcısı Igor Shuvalov da Rusya'nın şimdilik Türkiye'den sanayi ürünleri ithalatını yasaklamayacağını ifade etti.

YAPTIRIMLAR GENİŞLETİLEBİLİR
Başbakan Yardımcısı, "Rusya gerekli olursa Türkiye'ye yaptırımları genişletebilir" dedi. 

MEDVEDEV: YAPTIRIMLAR GENİŞLEYEBİLİR
Yaptırımlar konusunda bir açıklama da Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev'den geldi.

Medvedev, “Türkiye, Rusya ile ilişkiler konusunda çok tuhaf bir tavır takınıyor. Bu durumda artık yorum yapmak bile yersiz. Hazırlanan yaptırım paketine gelince. İleride bu paket devreye girdikten sonra genişletilmesi de söz konusu olabilir” dedi.

100 MİLYON DOLARLIK MAL KAPIDA
“Rusya tüm kapıları kapatmış durumda, Türkiye’den yaş-sebze ürünlerinden herhangi bir ithalat yapmıyor” diyen Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada  “Gemi yolu ile giden, TIR’larla giden mallar şu anda Rusya’ya girmeyi bekliyor. 140 bin ton olarak hesapladığımız bu malın değeri takriben 100 milyon dolar. Bu mal en fazla 5 gün daha bekler. Ondan sonra mal bozulur. 300 firma şuan kapıların açılmasını bekliyor. Bu da aynı zamanda 100 binlerce kişinin geçim kaynağı anlamına geliyor. Rusya, bizden almazsa başka ülkelerden de tedarik edebilir ancak zorlanırlar. Hem kalite hem fiyat olarak bizim malımız Ruslar için avantajlı. Biz bu siyasi gerginliğin kısa süre içinde yumuşamasını umuyoruz” dedi.

"SÜPRRİZ DEĞİL"
Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Soli Özel ise, "Beklenen bir şeydi. Daha önce de yasaklayacaklarını söylemişlerdi, sürpriz bir karar değil, beklenen bir şeydi" dedi.

GEÇEN YIL YAPILAN SATIŞLAR
Türkiye 2014 yılında Rusya’ya 1 milyar 68 milyon dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü sattı.

RUSYA’NIN TEDBİR MADDELERİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı altı tedbir maddesinde, yasaklardan bahsedilmişti. 

İşte o tedbir kararları:

1)Merkezi Türkiye’de bulunan ve hukuken Rusya’ya bağlı olan firmaların Rusya’da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.
2) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor. Bu arada 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunan Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek.
3) Türkiye’de üretilmiş belirli ürünlere Rusya’ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.
4) Rusya’ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. 
5) İki ülke arasında sefer sayısı uçuşlar dışındaki charter seferlerinin tamamı askıya alınıyor. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye’ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor.
6) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor. Rusya’nın milli güvenliğinin koruma altına alınması için Karadeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılması emrediliyor.

TARIMCILAR YENİ PAZARLAR HEDEFLEMİŞTİ

Hürriyet gazetesinde yer alan haberde, yaklaşık 1 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatının yapıldığı Rusya pazarının telafisi için, Balkan ülkeleri, Litvanya, Ukrayna ve Irak pazarına odaklanılması gerektiğini söyleyen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği eski Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Bu ülkelerden pazar payı kapabilmek için fiyatlarımızı düşürmek gerekecek. Aradaki fark da devlet tarafından karşılanmalı. 100 milyon dolarlık bir destekle bu kriz rahatlıkla aşılabilir” demişti.

Rusya’dan yıllık 1 milyon tona yakın ekmeklik buğday ithal edildiğini ifade eden Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart da, “Rusya buğdayını satmazsa kendi kaybeder. B planına ihtiyacımız yok. Eğer ithalat yapmak zorunda kalırsak. ABD, Kanada ve Avustralya da seçenekler arasında” diye konuşmuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER