© Tarım Pusulası 2021

Van’da Hububat Hasadı Başladı

VAN'DA BAŞLAYAN HUBUBAT HASADINDAN 2015 YILI ÜRETİM SEZONUNDA 81 BİN HEKTARLIK ALANDA 118 BİN TON BUĞDAY VE 7 BİN 395 HEKTAR ALANDA 13-14 BİN TON ARPA ÜRETİLMESİ BEKLENİYOR.

Van’da başlayan hububat hasadından 2015 yılı üretim sezonunda 81 bin hektarlık alandan 118 bin ton buğday ve 7 bin 395 hektar alanda 13-14 ton arpa elde edilmesi bekleniyor.
Van’da hububat hasadının başlaması nedeniyle yaklaşık bir ay boyunca hasat yapacak olan biçerdöverlerin uygun hasat yapıp yapmadıkları Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce kontrol ediliyor. İl müdürlüğü teknik ekiplerince yapılan biçerdöverle hasatta dane kaybı kontrollerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner de katıldı. Van merkeze bağlı Alaköy çiftçilerinden Mahmut Binici’ye ait tarlada yapılan buğday hasadına katılan İl Müdürü Fevzi Altuner, biçerdöver operatörlerinin dane kaybını çok düşük seviyelere indirebileceklerini belirterek, yetkili olmayan kişilerce hasat yapılmaması ve hasat sırasında gerekli kurallara uyulması gerektiğini söyledi. Altuner, “İlimizde hububat hasadı İç Anadolu’dan ve Güneydoğu Anadolu’dan bir ay veya 45 gün sonra başladı. Bu da tamamen iklimsel sebeplerden kaynaklanmaktadır. Şu anda Alaköy civarında bir hububat etkinliğine katılmak üzere buraya geldik. İlimizde 2014 verilerine göre 81 bin hektar olan buğday ekim alanından 94 bin ton rekolte elde edilmiş. 2015 verilerine göre ise bu 81 bin hektarlık alanda düşme olduğunu görüyoruz. Yaklaşık olarak 2 bin hektarlık bir düşüş söz konusu ve 79 bin hektara gerilemiş durumda. Ancak bizim bu daha az alanda elde ettiğimiz buğday rekoltesi 2014 yılından elde ettiğimiz buğday rekoltesinden daha fazla. Yaklaşık olarak 118 bin ton civarında bir buğday elde etmeyi bekliyoruz. Bunun sebebi de yıllara göre değişen yağış verimidir. Yağışlar, bitkisel ürünlerde verimliliği arttıran en önemli unsurlardan bir tanesidir. 2014 -2015 üretim sezonunda verimi arttıran bir yağış alındığı için daha önce bir dekara 116 kilogram olan buğday verimi 2015 verilerine göre 150 kilograma ulaşmış durumda. Alan düştüğü halde verimin artmasının sebebi bu. Arpa ekiminde ise 2014 verilerine göre 7 bin hektar alanda arpa ekilişimiz bulunmaktadır. Bu alanlardan yaklaşık olarak 11 bin ton arpa elde edilmiştir. 2015 verilerine göre ise arpa ekilişimizde bir artış var. 7 bin hektar olan arpa ekiliş alanımız, 7 bin 395 hektar civarına ulaşmış ve burada elde ettiğimiz verim ise yaklaşık olarak 13-14 bin ton civarına yükselmiştir. Burada buğdayda olduğu gibi 160 kilogram dekar olan arpanın verimi 186 kilograma yükseldi” dedi.
“İSRAFIN BAŞLADIĞI İLK ADIM HASAT ANIDIR”
Yüksek oranlardaki dane kaybının, çiftçinin alın terinin tarlada kalması anlamına geleceğini de ifade eden Altuner, “Şimdi biz ekmekte israftan bahsediyoruz. Orada israfı engellemeye yönelik bazı girişimlerde bulunuyoruz. İsrafın başladığı ilk adım ise hububatta hasat anıdır. Hasat anı birim alanında elde edeceğiniz verimliliği arttıracağınız andır. Burada yapacağınız bazı küçük müdahalelerle birim alanında elde edeceğiniz verimliliği arttırabilirsiniz, hububatta dane kaybını düşürebilirsiniz. Böylece daha karlı bir üretim yapmış olursunuz. Bunu nasıl yapacaksınız? İlimizde de artık hasatlar biçerdöverlerle yapılıyor. Biçerdöverlerin aksamı ile ilgili bazı ayarlamalar, hasat esnasında biçerdöverin ilerleme hızı, kullanan operatörün biçme konusundaki yeteneği, uzmanlığı gibi unsurlar hasat anında dane kaybını arttırabilir düşürebilir. Danede kabul edilebilir kayıp miktar biçerdöver hasadında yüzde 1,5 dolayındadır. İlimizde de yapmış olduğumuz incelemelerde bu dane kaybının bu seviyenin altında olduğunu görüyoruz. Tabi bunda son yıllarda modern teknoloji ile üretilen bu makinelerinde dane kaybı konusunda son derece hassas ayarlamaların yapılmasına da bağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Tarla sahibi Mahmut Binici de, hasadını almanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, biçerdöverin kendileri için bir nimet olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda bir tarlanın biçilmesinin günler aldığını ve o buğdayın daha sonra patozdan geçirilmesi gibi birçok işlemin olduğunu anlatan Binici, “Şimdi ise tek bir makine bunların hepsini yapıyor. Tarlamı biçiyor samanını ayrı, buğdayını ayrı veriyor bana. Tarlanın biçilmesi de ayrı bir iş. Bu makine tüm bu köyün tarlalarını 10 günde bitirir. Biçerdöver sayesinde buğdayımız zayi olmuyor” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER