© Tarım Pusulası 2021

Vali Ustaoğlu: “2018 Yılını Ceviz Fidanı Dikme Seferberliği Yılı İlan Ediyoruz.”

Bitlis Valiliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Adilcevaz Kaymakamlığı ve Adilcevaz Belediyesi iş birliğiyle "Adilcevaz Ceviz Festivali" kapsamında, Eren Üniversitesi Konferans Salonu'nda "Bitlis ve Çevresi Ceviz Çalıştayı" yapıldı.

“2018 YILINI CEVİZ FİDANI DİKME SEFERBERLİĞİ YILI İLAN EDİYORUZ”

Çalıştayda konuşan Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, cevizin yapılacak çalıştayla ilin ekonomisine çok daha önemli katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Bilimsel anlamda üretimin artırılması, yaygınlaştırılması ve daha kaliteli ceviz üretiminin elde edilmesi noktasında ülkenin değişik üniversitelerinden gelen hocaların burada sunumlar yapacağını ifade eden Ustaoğlu, şöyle konuştu: "İlimiz açısından çok önemli olan cevizimiz, çalıştay sonuçları da göz önüne alınarak katma değeri çok daha üst düzeye çıkacak. Çok güzel çalışmaların altına imza atılacağına inanıyorum. Siirt fıstığı, 15 ila 20 yıl öncesine kadar çok az üretiliyordu, çok da bilinmiyordu. Ama 2 binli yıllarda başlatılan bir çalışmayla dağa taşa fıstık dikildi. Bugün Siirt'in ekonomisinde çok önemli bir yere geldi. Bugün çok ciddi meyveleri alınıyorsa, bizimde yapacağımız projeler sonucunda bölgemizin dağını taşını cevizle donatmamız lazım. Özellikle kışın yoğun şekilde potansiyel ve saha tespitleri yapacağız. Bizlerin katkılarıyla gerek bakanlık gerekse fon alabileceğimiz kuruluşlar nezdinde adeta 2018 yılını ceviz fidanı dikme seferberliği yılı ilan ediyoruz. Bölgemizin buna çok ihtiyacı var. Marka oluşturmak ve marka değeri yaratmak kolay değil. Üretimin artırılması, yaygınlaştırılması ve kalitenin yükseltilmesi adına bu çalışma çok yerinde oldu."

"BÖYLE BİR BELDEYİ BİRİLERİNE TERK EDEMEYİZ"

Ayrıca her zaman Bitlis'in, huzur, emniyet ve güven şehri olduğunu vurguladıklarını belirten Ustaoğlu, burada bunları tesis ettiklerini kaydetti. "Bugün her dağımızın tepesinde ve her vadimizde Allah'a şükürler olsun başta güvenlik güçlerimiz olmak üzere bölgemizin her yerindeyiz." diye Ustaoğlu, şöyle devam etti:

"Yıllardır bu bölgenin başına bela olan bölücü terör örgütüne karşı bölge insanımız da yerinden ayrılmadan, köylerini terk etmeden devletimizle birlikte verdiği kahramanca mücadele bizim için çok önemlidir. Bunlara katkı sağlamak, köylerinde, yurtlarında ve ata yurdunda kalmaları adına bu çalışma çok önemli. Anadolu'ya ilk giriş yaptığımız ve Müslümanların 641 ile 642 yıllarında geldiği bu coğrafya bir İslam beldesi. Bu anlamda böyle bir beldeyi birilerine terk edemeyiz ve bu beldeyi inşallah inşa etme ve geliştirme noktasında tüm gücümüz ve gayretimizi göstereceğiz. Bu çalıştayın da bu coğrafyaya yapılacak en güzel çalışmalardan biri olduğunu düşünüyorum."

Konuşmaların ardından sunumlara geçildi.​

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER