Vali Bektaş İzmir'de Organik Tarım İşletmelerini İnceledi
TarımMANİSA VALİSİ ERDOĞAN BEKTAŞ VE BERABERİNDEKİ HEYET İZMİR’DE FAALİYET GÖSTEREN ORGANİK TARIM İŞLETMELERİNİ GEZEREK İNCELEMELERDE BULUNDU.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ve beraberindeki heyet İzmir’de faaliyet gösteren organik tarım işletmelerini gezerek incelemelerde bulundu.
Vali Erdoğan Bektaş, Manisa Vali Yardımcısı Mehmet Yüce, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Şehzadeler İlçe Müdürü Ferhat Bozkaya, Manisa Valiliği Avrupa Birliği ve Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Ural Sevener ve Ziraat Yüksek Mühendisi Aylin Kılınç’ın katıldığı teknik incelemelerde işletme sorumluları tesisler hakkında bilgi verdi.
İlk olarak Ecocert Denetim ve Belgelendirme Şirketi’ne ziyarette bulunan heyet, Ecocert Denetim ve Belgelendirme Şirketi Türkiye Müdürü Mustafa Avcı’dan organik tarım ve iyi tarım uygulamaları alanlarında sertifikasyon faaliyetlerinin ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde nasıl yapıldığı hakkında bilgi aldı.
Sonrasında Rapunzel Organik Tarım Ürünleri İşletmesine ziyarette bulunan Vali Bektaş ve beraberindekiler, işlenen ürünler üzerinde incelemelerde bulunarak, Satış ve Pazarlama Müdürü Ömür Çur tarafından işletme kapasitesi ve işlenen ürünlerle ilgili bilgilendirildi.
Son olarak Işık Organik Gıda’yı ziyarette bulunan heyet, burada da organik kuru meyve ve kuruyemiş işlemeleri hakkında bilgi aldı. Tesisi gezdiren İşletme Genel Müdürü Mehmet Ali Işık, firma olarak gıda güvenliği ve kalite standartlarının asla taviz verilmeyen bir ilke olduğuna değinerek, müşteri odaklı üretimin ve kalite üstünlüğünün tek amaçları olduğunu belirtti.
İşletme ziyaretleri sonrasında açıklamada bulunan Vali Bektaş, “Yurtiçi ve yurtdışı piyasasında organik gıdaya olan talep her geçen gün artmaktadır. Ülke olarak organik gıdada ihracat potansiyelimiz de gittikçe artıyor. Sağlıklı ürün üretmek kadar, bu ürünleri pazarlayabilmek çok önemli. Manisa tarım potansiyeli çok yüksek olan bir il. Gediz Ovası’nda yetişen ürün çeşitliği başka hiçbir yerde yok. Bizim öncelikli amacımız Gediz Ovası’nın bu potansiyelini lehimize kullanarak, verim kalitesi yüksek ürünler yetiştirmek. Burada da ön plana çıkan en önemli sorun ilaç kalıntısı. Amacımız üreticimizi bilinçlendirerek Gediz Ovasını organik üretim sahasına dönüştürmek. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Organik tarımda üç unsurun çok önemli olduğunu belirten Vali Bektaş, “Birincisi, sertifikasyon, yani bir ürünün organik olup olmadığının tespiti ve duyurulması. İkincisi organik üretim, üçüncüsü ise pazarlama. Bunlardan biri aksarsa bu iş yürümez. Uzun vadeli bir programla yola çıktığımız bu iş, ciddi olarak çalışma gerektiriyor. Manisa’nın tarımda daha da kalkınması ve kendini bir marka olarak dünyada tanıtması için biz de elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Bu kapsamda sektör temsilcileriyle görüşmeler yapıyoruz” diye konuştu.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise Manisa’nın organik tarım merkezi olma yolunda hızla ilerlediğine değinerek, “Manisa çok ciddi üretim olanaklarına sahip bir il. Manisa Valiliği ile ‘Manisa’da Organik Tarım’ adı altında başlattığımız proje, şehrin tarım ve hayvancılık potansiyeli açısından çok önemlidir. Bu kapsamda sektör temsilcilerinin de desteğini alarak büyük adımlar atma yolundayız. Manisa’nın bu konuya odaklanması şehrin geleceği açısından çok önem arz ediyor” dedi.
Yapılan teknik incelemelerin çok verimli geçtiğini söyleyen Çebi, “Organik tarımda sonuç odaklı çalışmak zorundayız. Ürettiğimiz ürünü pazarlama sıkıntısı yaşadığımız zaman orada bir eksiklik var demektir. Ziyarette bulunduğumuz işletmelerden aldığımız bilgiler ışığında da organik gıdaya olan talebin her geçen gün artığını görüyoruz. Manisa, ürettiği ürünlerle hem ülkemizde hem de dünyada marka olacak potansiyele sahiptir. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir