© Tarım Pusulası 2021

Üzümün pekmeze 'tatlı' yolculuğu

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da, kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan üzüm pekmezinin yapımına başlandı.

İklim özellikleri sayesinde birçok tarım ürününün yetiştiği Osmaniye'de, üzüm, zahmetli bir sürecin ardından pekmeze dönüşüyor.

Üzümün kış aylarının vazgeçilmez besin kaynağı olarak bilinen pekmeze dönüşmesi için üreticiler şu günlerde yoğun emek harcıyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeki kadınlar, doğallıktan taviz vermeden geleneksel metotlar kullanarak üzümü pekmeze dönüştürüyor.

Bağlardan toplanan üzümleri çuvallara doldurarak ayaklarına giydikleri çizmelerle ezip suyunu çıkaran üreticiler, elde ettikleri suyu da odun ateşinde büyük kazanlarda saatlerce kaynatıyor. Kaynatılan üzüm suyuna killi toprak eklenerek, pekmezin kıvamlı olması sağlanıyor.

Daha sonra tekrar odun ateşinde iyice kaynatıldıktan sonra koyulaşan ve rengi siyaha dönen üzüm pekmezi, 3 ila 5 gün güneş altında üzeri bez ile örtülerek bekletildikten sonra hazır hale geliyor.

Cam kavanozlara konarak raflarda yerini alan doğal üzüm pekmezi, kış aylarında özellikle sabah kahvaltılarında sofralardaki yerini alıyor.

- "Lezzetiyle emeğin zorluğunu unutturuyor"

Karatepe köyünde yaşayan Rahime Savrun, AA muhabirine, atalarından öğrendikleri geleneksel yöntemle her yıl ağustos-eylül aylarında pekmez elde ettiklerini söyledi.

Lezzetiyle kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan pekmezin zahmetli bir yolculuğun ardından sofralara geldiğini anlatan Savrun, "50 yıldır üzüm pekmezi yapıyorum. Çok zor ve zahmetli olmasına rağmen lezzetiyle emeğinin zorluğunu unutturuyor. Komşular ve çocuklarımızın yardımıyla 2 gün süreyle pekmez yapıyoruz." diye konuştu.

Rahime Savrun, pekmez yapımı hakkında da şu bilgileri verdi:

"Bağlarımızdan topladığımız güzel ve kaliteli üzümleri topluyor, bol su ile yıkıyoruz. Kuruttuktan sonra içerisine beyaz (kil) toprak katarak çuvalların içerisinde çiğnemek suretiyle suyunu çıkartıyoruz. Çıkarılan suyunu bu kez de kazanların içerisine katarak, koyu kırmızı renk alana kadar kaynattıktan sonra soğutuyoruz. Daha sonra üzerini bez ile örterek 3-5 gün süreyle güneşte beklettikten sonra pekmezimiz yılın 365 günü sofralarda yerini alır. Cam kavanozlara konarak raflardaki yerini alan üzüm pekmezi, genellikle kahvaltı sofralarında tüketilirken, yaz aylarında ise dağlardan getirilen kar ile karıştırılarak 'Karsambaç' olarak da tercih ediliyor."

Kızyusuflu köyünden Hava Karaüce ise pekmezin tamamen doğal olduğunu ve katkı maddesi kullanılmadığını, bu nedenle tadının da çok lezzetli olduğunu belirterek, bağlardan toplanan ve zahmetli bir işlemin ardından sofralara gelen doğal pekmezin kilosunun 20 ile 25 lira arasında satıldığını söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER