© Tarım Pusulası 2021

Üzümü don vurdu, rekolte yüzde 40 düştü

Mart ve nisan aylarında Ege Bölgesi’nde etkili olan soğuk hava ve don olayları, kuru üzümde yüzde 40 rekolte kaybına yol açtı.

Geçen sezon 328 bin ton olan çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin, bu sezon 196 bin tona düşmesi bekleniyor. 

İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçılar Birliği, Manisa ve Alaşehir Ticaret borsalarının destekleriyle Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla yapılan, Ege Bölgesi çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmin çalışmaları tamamlandı. Rekolte tahmin heyeti tarafından elde edilen ilk sonuçlar, İTB meclis salonunda düzenlenen toplantıda açıklandı.

Tahmin sonuçları hakkında bilgi veren İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin 2015-2016 sezonunda yüzde 40 azalacağını açıkladı. Rekolte tahmin çalışmalarının 20 Temmuz-5 Ağustos 2015 arasında yapıldığını kaydeden Zincircioğlu, “1 Ağustos tarihi itibariyle 240 bin ton karşılığında 430 milyon dolar değerinde kuru üzüm ihracatı gerçekleştirilmiştir. Ortalama ihraç fiyatı 1,79 dolar/kg olmuştur. 2015-2016 sezonunda 1 milyon 408 dekar bağ sahasında, hava şartlarının normal devam etmesi halinde 196 bin 109 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceği ve hasadın ağustos ayı ortalarında başlayacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca bu üretim döneminde yaşanan iklimsel sorunlar ve verimin dalgalı olması sebebiyle 10-15 gün sonra ikinci kez küçük bir heyetle sorunlu bölgeler gezilip nihai rekolte sonuçlarına ulaşılacaktır.” diye konuştu. Zincircioğlu, mart ve nisan aylarında yaşanan don olayları ve dolu yağışlarının etkisiyle bu sezon üretim miktarının, bir önceki sezona göre yüzde 39-40 azalacağının tahmin edildiğini aktardı.

‘KURU ÜZÜM BÖLGENİN KALKINMASINA CİDDİ KATKI SAĞLIYOR’

Kuru üzümün İzmir, Manisa ve Denizli illerindeki binlerce ailenin geçim kaynağı olduğunu dile getiren Zincircioğlu, sağladığı katma değerle de bölge ekonomisinin kalkınmasına destek verdiğini kaydetti. Üzümün bölge için vazgeçilmez ve stratejik bir ürün olduğunu, Türkiye’nin küresel piyasada söz sahibi olduğu önemli bir emtia olduğunu vurgulayan Zincircioğlu, “Gerek üretici kesimi gerekse ticaret kesimi, bizler sektörün paydaşları olarak birlik ve beraberlik içinde hareket ederek, hem kendimizi hem de sektörümüzü korumak zorundayız. Özellikle yüzde 85’i ihracata giden kuru üzümde, küresel piyasadaki rakiplerimiz karşısında rekabet gücümüzü yitirmememiz için dayanışma içinde olmalıyız. İç piyasa da dahil edildiğinde kuru üzümün, yarım milyar doların üzerinde bir piyasa değerine ulaştığını söyleyebiliriz. Yeni sezonda ihracat miktarımız ve döviz kazancımızın daha yüksek seviyelere çıkmasını temenni ederim.” diye konuştu.

‘GEÇEN YIL FİYATLAR ÇOK DÜŞTÜ, SPEKÜLASYONA DİKKAT’

Toplantıya katılan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep ise arz talep dengesine dikkat çekerek şunları söyledi: “İki yıl önce biz üzüm fiyatlarımızı, 2 bin 500 dolar seviyelerinden 3 bin dolarlara kadar satmıştık. Bu sene de bu kaybettiğimiz oranları geri kazanalım diye bin 600 seviyelerine kadar düşürdük. Burada ülke ekonomisinin ciddi kaybı söz konusu oldu. Buradan hepimiz etkilendik. Sektörde spekülasyonlara dikkat edelim. Biz farklı rekolteleri farklı kanallarla ifade etmeden, doğru stratejiyle nihai tüketicilere ve ülkelere aktarabilelim ki hem ihracatımız artmış olsun hem de Türk üzümü sektörde kalıcı olsun.” Celep’in verdiği bilgiye göre mart ve nisan aylarında yaşanan don olaylarından sonra 3,5 TL olan üzüm fiyatı şu an 5 TL’ye çıktı.

‘İRAN'A AMBARGONUN KALDIRILMASI SEKTÖR İÇİN TEHDİT’

İran’a ambargonun kaldırılmasının, kuru meyve sektörü açısında ciddi bir tehdit oluşturacağını da söyleyen Celep, “Mısır gibi, İran gibi ülkeler, tarım ürünlerinde gelecek için ciddi rakiplerimiz olacak. 'Türkiye’de sadece üzüm vardır' mantığından, üreticiler uzak durmalıdır. Bizim kalitemizi muhafaza etmemiz lazım. İran’ın ekonomik yaptırımlarından dolayı devreye girmesi, önümüzdeki altı ayda bizi çok ciddi etkileyecektir. Bu fiyat oluşumlarında da onların bizim altımızda ürün pazarlama şansları var.” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER