© Tarım Pusulası 2021

Uygulamalı Tarla Faresiyle Mücadele Eğitimi Verildi

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Meram İlçe Müdürlüğü işbirliği ile Meram ilçesi Hatunsaray Mahallesinde tarla faresi ile mücadele konulu eğitim yapıldı. İl Müdür Yardımcısı Mehmet Tuğay, Şube Müdürleri Fevzi Tosun, Dr. Celal Yıldız, İl ve İlçe müdürlüğü elemanları, Hatunsaray Muhtarı ve çiftçilerinin katıldığı eğitimde çiftçilerin tarla faresi ile nasıl mücadele etmeleri gerektiği anlatıldı.

Arazide uygulamalarla yapılan eğitimde konuşan Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mehmet Tuğay, "İklim, çevre şartları, anız yangınları ve doğal düşmanlarının azalması gibi nedenlerden dolayı son yıllarda tarla faresi popülasyonunda bir artış olduğu görülmektedir. Tarla farelerinin üreme güçleri çok yüksektir. Ortalama ömürleri 3-4 yıldır. Tarla fareleri; buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, baklagiller, endüstri ve yağlı tohumlar gibi tarla bitkilerine, meyve sebze bahçelerine, çayır-mera alanlarından genç ormanlara kadar her türlü bitki için zararlıdırlar. Tarla Faresi mücadelesi konusunda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce gerekli tedbirler alınarak bütün mahallelerimizde çiftçilerimiz konu ile ilgili bilgilendirilmektedir." dedi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Dr. Celal Yıldız da "Tarla faresi mücadelesi 2014 yılında 2 milyon dekar sahada survey yapılarak, 212.000 dekar alanda 10.600 kg zehirli buğday kullanılarak mücadele yapılmıştır. 2015 yılı programı ise 600.000 dekar olup Aralık ayı itibariyle 44 ton zehirli buğday kullanılarak 800.000 dekar sahada mücadele yapılmıştır. Mücadele devam etmekte olup yeterince zehirli buğday mevcuttur. Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanları, kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılandır. Doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda, bu predatörler tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutarlar. Derin toprak işlemesi, münavebe ve tarla temizliği gibi kültürel önlemlerle tarla farelerinin zararları bir dereceye kadar azaltılabilir. Ayrıca sistemlerini su ili doldurmak ve kapan kullanmak suretiyle de fareler öldürülebilir. Tarla faresi ile kimyasal mücadelesinin başarılı olabilmesi için çiftçilerimizin aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.

 1) Tarla faresi ile en uygun ve etkili olan mücadele farelerin kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar ile kışa girişte sonbaharda yapılmalıdır.

 2) Mücadele alanlarında toplu mücadele yapılması için gerekli organizasyon sağlanarak ferdi mücadeleden kaçınılmalı ve başarıya ulaşabilmek için mutlaka "toplu ve tarama mücadele" tabir edilen yöntem uygulanmalıdır.

 3) İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden temin edilecek zehirli yem ile 25 metrekarede 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlanılmalı ve her deliğe 5 adet zehirli yem el değmeden delik içine bırakılmalıdır. Delik kenarlarına bırakılacak zehirli buğdayları, farelerden önce kuşların ve diğer hayvanların yiyerek zehirlenmeleri tehlikesi vardır.

 4) Mücadelenin bitiminden sonra farenin doğal düşmanlarının etkilenmemesi ve doğal dengenin bozulmaması için ilaçlanan sahaların kontrol edilerek ölü fareler toplanıp yakılmalı veya derin bir çukura gömülmelidir.

Çiftçilerimizin yukarıda belirtilen hususlara uyarak toplu bir şekilde tarla faresi mücadelesi yapmaları durumunda ürünlerini uzun yıllar tarla faresine karşı koruyabileceklerdir." dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER