© Tarım Pusulası 2021

Uygulamalı Çiftçi Okulları tarımsal istihdama nefes olacak

AB tarafından fonlanan, en büyük tarım projelerinden biri daha FAO önderliğinde  hayata geçiyor. Türkiye’de yeni denenmeye başlayan Uygulamalı Çiftçi Okulları’nda görev alacak eğiticiler son eğitimlerinden de geçti. 

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınına rağmen FAO Türkiye, çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. AB tarafından fonlanan “Sosyo-ekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler (GKAS) ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi Projesi” sahaya inmek için gün sayıyor. AB’nin 10 milyon euro’luk finansman desteği, Tarım Orman Bakanlığı ile Aile ve Çalışma Bakanlıklarının işbirlikleri ile hayata geçirilen projeyle meslek eğitimleri. Istihdam fuarları Uygulamalı Çiftçi Okulu (UÇO) uygulaması gibi aktivitelerle istihdam ve geçim kolaylığı sağlanması hedefleniyor.

Projenin en önemli ayaklarından biri olan Uygulamalı Çiftçi Okulları’nda görev alacak eğiticilerin eğitimi programları başladı. Adana, Bursa Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Manisa, Şanlıurfa ve Van’da uygulanacak projelerde görev alacak eğiticilere FAO uzmanlarının katıldığı çalıştaylarla son eğitimlere başladı.  

Toplam 10 farklı ilde kurulacak 31 UÇO’da görev alacak eğiticilere ilk etapta Mersin ardından da İzmir’de düzenlenen çalıştayda ayrıntılı bilgilendirmeler yapıldı. Uygulamalı Çiftçi Okulu, cinsiyet eşitliği, akılıl ve iyi tarım uygulamaları hakkında eğitimler verildi.

İzmir’de düzenlenen ikinci çalıştayın açılışında konuşan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Covid19 gibi dünyayı etkisi altına alan büyük bir krizin gölgesinde ilerleyen bu projenin küresel krizler karşısında kürkesel dayanışma adına da umut verici bir adım olarak göze çarptığını söyledi. Pandemiyle birlikte küresel çapta açlık krizi ile karşı karşıya kalan insan sayısan 132 milyon kişinin daha etkinlendiğine dikkat çeken Seleşık, bu ve benzeri projelerle hem pandeminin kapı açtığı gıda krizi ile mücadele hem de akıllı ve verimli tardım gıda üretimlerinin desteklendiğini kaydetti.
Uygulamalı Çiftçi Okulları hakkında da bilgiler veren Selışık, bu yöntemin başarılı olması halinde pek çok ülke ve projeye de örnek olacağına dikkat çekti.

Çalıştayda UÇO’nun kapsamı, hedefleri ve amaçları anlatıldı. FAO Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman’ın “ToT programına giriş ve Uygulamalı Çiftçi Okulu Kavramı: Tarımsal yayım sisteminde yeni bir paradigma” başlığıyla yaptığı sunumun ardından FAO uzmanları ‘istihdam yaratma, il bazlı teknik analizler, uygulanacak yeni yöntem ve teknikler’ konusunda eğiticileri bilgilendirdi. Üç gün süren  çalıştayda düzenlenen interaktif bölümlerde de FAO Uzmanları, UÇO’larda görev alacak eğitmenlerin sorularını yanıtladı.

AB tarafından fonlanan proje, Türkiye’nin 10 ilinde yerel tarım özellikleri de dikkate alınarak planlandı. Projeyle yarısı Geçici Koruma Altındaki Suriyeli, yarısı da ev sahibi topluluk üyesi olmak üzere toplamda 6 bin 2 yüz kişinin geçim ve istihdam olanakları artırılacak.

Covid-19 sürecinde sağlık çalışanları ile birlikte küresel mücadelenin en ön safında yer alan tarım işçileri için korunma malzemelerinin de dağıtılacağı projede girişimcilere hibe destekleri de sağlanacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER