© Tarım Pusulası 2021

Uşak'ta üreticilere 250 baş gebe düve dağıtıldı

Uşak Merkez Süt Üreticileri Birliği'nin 250 Baş Damızlık Simental Irkı Dağıtım Töreni Yapıldı.

Susuzören Köyümüzde Valimiz Seddar YAVUZ'un katılımıyla Uşak Merkez Süt Üreticileri Birliği tarafından yapılan proje kapsamında yurt dışından ithal edilen 550 baş simental ırkı damızlık gebe düve törenle dağıtıldı.

Törende konuşan Valimiz Seddar YAVUZ; "kırsal nüfusun azalmasına rağmen tarımsal üretimde 4 kat artış olması bizim iyi bir yolda olduğumuzu göstermektedir. Artık ödenek tahsis etmekten ziyade proje ve fikirlerin yarıştığı bir ekonomik ortam oluşmuştur. Bu nedenle yeni fikirler ve projeler peşinde koşmalıyız. Bu tür Birlik ve Kooperatiflerin artarak devamını istiyorum. Şuanda dağıtacağımız simental ırkı hayvanların çiftçilerimize bol kazanç getirmesini, hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum" dedi.

Düzenlenen törende konuşan İl Müdürümüz Erkan KAHRAMAN; "küçüklüğümüzden bu yana bize öğretilen öğreti, birlikten güç doğar, bir elin nesi var iki elin sesi var, işte bugün birlikte hareket etmenin bir getirisini görüyoruz. İlimiz Merkez Süt Üreticileri Birliği üyelerine her işletmeye 10 baş olmak üzere 250 baş simental ırkı damızlık gebe düve ithalatı gerçekleştirmiştir. Yine 300 baş gebe düve ithalatı ile ilgili olarak da yasal prosedürler çerçevesinde işlemler devam etmektedir. Üreticilerimiz cebinden delikli kuruş çıkmadan 90.000 tl nakdi karşılığı olan üretim materyaline kavuşmuş olacaktır. Projenin finansmanı Bakanlığımız ve Ziraat Bankası arasındaki protokoller çerçevesinde Ziraat Bankası tarafından karşılanmaktadır. Üreticilerimiz hayvan bedellerini 2 yıl ödemesiz sonraki 5 yıl içerisinde,6 ayda 1 taksitler şeklinde 10 taksitte; yani toplamda 7 yılda ödemeyi gerçekleştirecekler. Hayvan bedellerinin yaklaşık %50 bu süre zarfında Bakanlığımızca verilen hayvancılık desteklemelerinden karşılanabilmektedir. Yine üreticilerimiz hayvanların bakım ve besleme işlemlerini iyi yapar ve hayvan sağlığı konularında gerekli tedbirleri alarak işletmelerine hastalıktan ari işletme statüsü kazandırabilirlerse hayvan bedellerinin tamamı Bakanlığımız hayvancılık desteklerinden karşılanabilmektedir. Ülkemiz bir zamanlar kaynak sorunu yaşarken, bu gün geldiğimiz nokta da Bakanlığımızca yılda 10 milyar TL tarımsal destekleme ödemekteyiz. Yine üretimi ve yatırımcıyı destekleme adına milyarlarca liralık faiz destekli kredi ve hibe fonlar kullandırtmaktayız.

Türkiye bugün 78 milyon nüfusunu, 40 milyon turisti doyurmakta ve yıllık 18 milyar dolarlıkta tarımsal ihracat yapmaktadır. Ülkemiz tarımsal ürünler noktasında net ihracatçı konumundadır. Ürettiğimiz tarımsal gayri safi milli hâsıla 62 milyar dolardır. Bu büyüklükle Türkiye Avrupada 1. dünyada 7. büyük tarım ekonomisine sahiptir. Ülkemizin 2023 yılı hedefleri 150 milyar dolarlık tarımsal gayri safi milli hâsıla ve 40 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracıdır. İlimiz 125.000 büyük baş, 450.000 küçükbaş, 8.000.000 kanatlı sayısı ile yıllık 263.000 ton süt, 13.000 ton kırmızı et, 70.000 ton beyaz et üretimi yine 240.000 hektar işlenen tarım arazisi, 230.000 ton buğday, 183.000 ton arpa, 24.000 ton nohut, 1.550 ton haşhaş üretimi gerçekleştirmektedir. İlimiz tarımsal gayri safi milli hasıla içinde  %1'lik paya sahiptir. Bu bağlamda 2023 hedeflerinin asgari %1'i ilimizin hedefidir. Yani 1,5 milyar dolar gayri safi milli hâsıla ve 400 milyon dolar ihracat hedefimizdir. Bugün olduğumuz nokta 620 milyon dolar gayri safi milli hâsıla ve 100 milyon dolar ihracat gerçekleştirmekteyiz. Hedefimize ulaşmak için her yıl %10 ve üzerinde bir büyümeyi başarmamız gerekmektedir. Büyümeyi gerek üretim artışı, gerekse kalite noktasında iyileşme ile sağlamalıyız. Bunun için bir ve beraber olmalı çalışmalı ve üretmeliyiz. Üreten Türkiye müreffeh olacaktır. Üreten Türkiye kazanacaktır. Bakanlık olarak her daim üreticimizin hizmetinde olacağımızı ifade eder, bu törenin üreticilerimize, İlimize ve Ülkemize hayırlı olmasını diler, selam ve saygılarımı sunarım" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER