Uşak'ta Damızlık Koç Dağıtımı Yapıldı
TarımDAMIZLIK KOÇ DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Karakuyu ve Yenişehir köylerinde koyun yetiştiriciliği yapan üreticilere 54 adet pırlak cinsi koç Karakuyu Köyünde düzenlenen törenle dağıtıldı.
Törene Vali Yardımcısı Mesut Taner GENÇ, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet NACAR, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Ecemiş, Uşak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan KAHRAMAN, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Asım KÜÇÜKAKIN, Hay-kop Başkanı Himmet ÖZDEMİR, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Gerçekleştirilen etkinlikte konuşma yapan İl Müdürü Erkan Kahraman "İlimizde yaklaşık 450.000 küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Anadolu Coğrafyasına baktığımızda yapılması gereken en karlı hayvancılık türü küçükbaş hayvancılıktır. Halkımızın hayvansal protein ihtiyacının karşılanması ve kırmızı et fiyatlarının daha makul seviyelere çekilmesinin yegane yolu da küçükbaş hayvancılıktan geçmektedir. Ülkemizin küçükbaş hayvan sayısı yaklaşık 42 milyondur. İnanıyorum ki bu sayı nüfusumuza eriştiğinde hayvancılık sektörü daha sağlıklı ve sürdürülebilir olacaktır. Bu bağlamda 2006 yılından itibaren küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi için projeler geliştirilmiştir. Bu yıl anaç koyun ve keçi başına 22 TL. destekleme ödenmektedir. Et ve Süt Kurumu tarafından isteyen her üreticiyle sözleşmeli olarak piyasa şartlarında uygun fiyata alım garantisi sunulmaktadır. Üreticilerimiz bu sözleşmeyi birlikleri vasıtasıyla da yapabilmektedir. Çok değerli yerli ırklarımız bulunmaktadır. Bu ırkların korunması ve sürdürülebilir olması için ülkesel bazda Halk Elinde Islah Projesi başlatılmış ve üretici desteklenmiştir. Yine üreticiler elindeki sürülerin daha verimli hale gelmesi için verimli ırklara ait yöreye uygun koç dağıtımları yapılarak sürülerde verimliliğin artırılması hedeflenmiştir
İlimizde Karakuyu ve Yenişehir Köylerimizde koyun yetiştiriciliği yapan ve hayvan varlığı 100 baş üzeri olan yetiştiricilerimize % 25'i üretici katkısı % 75'i devlet katkısı olmak üzere 54 adet pırlak cinsi koç dağıtıldı. Üreticilerimiz bu koçları üç sene boyunca damızlıkta kullanacaklardır. Dağıtılan koçlar bu süre zarfında Müdürlüğümüzce de takip edilecektir. Üreticilerimiz koçların damızlık niteliğini kaybetmesi yada hastalanması durumunda Müdürlüğümüzden resmi veteriner hekim talep edecekler ve hekim raporuna istinaden hareket edeceklerdir. Üç yılın sonunda üretici koçlarla ilgili olarak dilediği tasarrufta bulunabilecektir. Dağıtılacak olan koçların üreticilerimize ve ülke ekonomisine hayırlı olmasını temenni eder, bol kazançlar dileriz. " dedi.
İlginizi Çekebilir