© Tarım Pusulası 2021

UŞAK'TA ANIZA EKİMİN İLK UYGULAMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

UŞAK'TA DOĞRUDAN EKİM YÖNTEMİNİN (ANIZA EKİM ) İLK UYGULAMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması) Programı ile tarımsal faaliyetler sonucu toprak, su ve hava gibi temel kaynaklar üzerinde oluşan tahribatların engellenmesi ve sürdürülebilir tarımsal üretim için bir takım kültürel uygulamalarda bulunan çiftçilerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda tek yıllık bitkilerin üretildiği alanlarda minimum toprak işlemeli tarımın yapılması amacıyla Uşak İl Özel İdaresi kaynağıyla "Anıza Ekim Mibzeri" alındı.  

Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 2015 yılı ÇATAK uygulamaları için programın I. Kategorisi olan tek yıllık tarla bitkilerinin üretildiği alanlarda minimum toprak işlemeli tarıma ( Doğrudan Ekim – Anıza Ekim – Sıfır Toprak İşleme) uygun olarak belirlenen Ulubey İlçesi Bekdemir Köyü, Merkez İlçe Yoncalı, Şükraniye, Susuzören, Selikler ve Hocalar Köyleri program kapsamına alındı. Bekdemir Köyünden Mehmet YEŞİLDAĞ'IN 18 dekarlık tarlasında anıza ekim yapıldı. Ekim İşlemine ​Ulubey Kaymakamı Sayın Ahmet SOLMAZ ve İl Gıda Tarım  ve Hayvancılık Müdürü Erkan KAHRAMAN eşlik etti.Diğer köylerde de anıza ekim yapılacak.

Çiftçiye, anıza doğrudan ekim yönteminde klasik toprak işleme ( Pulluk + Diskaro ) yöntemine göre akaryakıt, işçilik ve zamandan % 70 tasarruf yapılması çiftçinin kısa vadede elde edeceği en büyük kazançtır. Ayrıca erozyon önlenecek, taban taşı oluşumun önüne geçilecek, toprak işleme esnasında oluşan su kaybı engellenecek, toprakta organik madde birikimi sağlanmış olacaktır.

Program kapsamında anıza ekim yapan çiftçilere dekar başına 30 TL destekleme ödemesi yapılacaktır. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER