Üreticinin İtirazı Asgari Fiyat Getirdi
HayvancılıkBuğday, arpa ve mısır ile canlı hayvan ve karkas et ithalatında gümrük vergisini indiren karara, yayımladığı tebliğ ile gözetim uygulaması getiren Ekonomi Bakanlığı, asgari ithalat fiyatı belirledi
Buğday, Arpa ve Mısır ile kesimlik canlı hayvan ve karkas sığır etinde gümrük vergisini düşüren kararın yürürlüğe girmesi yerli üreticiyi endişeye sevk etti.
Gümrük vergisinin düşürülmesiyle hükümet et, ekmek ve yumurta fiyatlarını artıran ürünlerdeki zamları dizginleyerek yüksek enflasyonu düşürmeyi planlıyor.
Ekonomi Bakanlığı ise, üreticinin mağduriyetini önlemek için dün Resmi gazete’de yayımladığı tebliğ ile canlı hayvan, karkas et, buğday, arpa ve mısır ithalatına gözetim uygulaması getirerek asgari ithalat fiyatı belirledi.
Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de bir açıklama yaparak, “Üreticimizin maliyetini biliyoruz. Bu maliyet ve üreticinin kârını zedeleyecek hiçbir işin, hiçbir ithalatın içinde olunamayacağını belirtiyorum. Onların aleyhine gelişecek hiçbir durum söz konusu değil” ifadelerini kullandı.
Gözetim Belgesi şart
Gümrük vergisini düşüren kararla, yerli buğday, arpa ve mısır üretimini korumak için yüzde 130 olan vergi oranı yeni dönemde buğdayda yüzde 45’e, arpada yüzde 35’e, mısırda yüzde 25’e düşürüldü. Yüzde 135 olan besilik ve kesimlik hayvan vergisi de yüzde 26’ya çekildi.
Karkas ette ise yüzde 40 vergi uygulanacak. İthalat hamlesinin uzun vadede yerli üreticiye büyük zarar vereceğini ifade eden uzmanlar, yayımlanan yeni tebliğ ile belirlenen ‘asgari fiyat’ın iç piyasa fiyatlarına göre uygulanması durumunda üreticiyi koruyabileceğine dikkat çekti.
İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğ’e göre, canlı hayvan ithalatında ton başına 3 bin dolar, karkas ette 4 bin 500 dolar, buğday, arpa ve mısırda ise 200 doların altında ithalat yapılamayacak.
Ayrıca yine tebliğ ile canlı hayvan, karkas et, buğday, arpa ve mısır ithalatının ancak Ekonomi Bakanlığı’nca düzenlenecek
Gözetim Belgesi ile yapılabileceğine dikkat çekildi.
‘Mağduriyet olursa vergiler yükselir’
Bakan Çelik, konuyla ilgili soruları yanıtlarken, üreticinin mağdur edilmeyeceğine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Gerek hububatta gerekse kırmızı etteki ithalatla ilgili vergi indirimlerinin üreticiyi mağdur etmeye yönelik değil, piyasadaki spekülatif oyunculara karşı kullanılacağını vurgulamak istiyorum... Diyelim, hububat veya kırmızı ette bu vergi oranları ve maliyetler arasında üreticimizi mağdur edecek bir durum söz konusu oldu; o zaman hemen vergi oranlarını yükseltirsiniz. Üreticinin mağduriyetinin söz konusu olması kesinlikle mümkün değil, bu konuda herkes rahat olsun.”
Çelik’in verdiği bilgiye göre, Türkiye geçen yıl itibarıyla kırmızı et ihtiyacını karşılamak için 500 bin büyükbaş hayvana ihtiyaç duyuyor.
‘Piyasa durdu...’
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonla mücadele gerekçesiyle kırmızı et ve hububatta gümrük vergilerinin indirilmesinin üreticileri olumsuz etkileyeceğini savunarak, “Tüketici fiyatlarının düşmesini biz de istiyoruz. Çözüm yolu bu değil. İthalat işin en kolay tarafı” dedi.
Bayraktar, buğday ve arpada hasat dönemi olduğuna dikkati çekerek, “Böyle bir zamanda gümrük vergilerinin düşürülmesi doğru olmamıştır. Bu açıklamadan sonra tüccar piyasaya girmiyor. Piyasa durdu. Şu an dışarıdan giren bir mal yok, gümrükler düşürülecek denilmesi bile yetti” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir