© Tarım Pusulası 2021

Üreticilere Yüzde 70 Hibeli Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarını Artırma, Üretimi Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesi” kapsamında bin çiftçiye yem Bitkisi yetiştiriciliğinin artırılması ve mevcut hayvancılık işletmelerimizin kaba yem ihtiyacının karşılanması amacıyla Yem Bezelyesi, Yonca, İtalyan Çimi ve Korunga tohumlarından 65 bin 400 kilo yem bitkisi tohumu dağıtıldı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarını Artırma, Üretimi Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesi” kapsamında bin çiftçiye yem Bitkisi yetiştiriciliğinin artırılması ve mevcut hayvancılık işletmelerimizin kaba yem ihtiyacının karşılanması amacıyla Yem Bezelyesi, Yonca,  İtalyan Çimi ve Korunga tohumlarından 65 bin 400 kilo yem bitkisi tohumu dağıtıldı.

Törene; Vali Yardımcısı Sezgin ÜÇÜNCÜ, Vezirköprü İlçe Kaymakamı Kudret KURNAZ, Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık EDİS, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Erol APAYDIN, AK Parti Samsun İl Başkan Yardımcısı Ahmet MUŞTU, Ziraat Odaları Samsun İl Koordinatörü ve İlkadım Ziraat Odası Başkanı Hasan TÜTÜNCÜ, AK Parti Vezirköprü İlçe Başkanı Mehmet KAYA, Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan KAYA ile çeşitli sivil toplum kuruluşları ve çiftçilerimiz katıldı.

Törende bir konuşma yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM: “Bakanlığımız ile birlikte hayata geçirdiğimiz Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarını Artırma, Üretimi Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesi kapsamında, üreticimize Yem Bitkileri Tohumu dağıtımı yapmak üzere burada bir araya geldik. Öncelikle katılım ve katkılarınızdan dolayı şahsım ve bakanlığım adına teşekkür ediyorum.

Bildiğimiz gibi Yem Bitkileri; hayvan beslemede, toprağın korunmasında ve verimliliğinin artırılmasında, ekim nöbetinde (değişimli ekim) ve yeşil gübre olarak çok önemli bir yer tutmaktadır. İlimizde 381 bin adet büyükbaş ve 225 bin adet küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yetiştirdiğimiz hayvanların kaba yem ihtiyacının % 50'lik kısmını 582 bin dekar alandaki 1,3 milyon ton yem bitkileri üretimi, 154 bin dekar olan mera alanları, otlatmaya izin verilen ormanlık alanları, fındık bahçelerimizdeki açıklık alanlarla bitki hasat artıkları ve sap- samandan karşılamaktayız. Türkiye’de fiğ üretiminde 1., Yem Bezelyesinde 7., Mısır Silajında 10. sırada yer alan ilimizde; 2019 yılı Yem bitkileri desteklemelerin de 9.575 çiftçimize, 242.228 dekar alanda yaklaşık 17 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır. İlimizde kaba yem açığının karşılanabilmesi yem bitkileri ekim alanlarının artırılmasıyla mümkündür.

2020 yılı Mart ayında Silajlık Mısır Ekim Alanlarının Geliştirilmesi Projesinden 16 ilçemize 6 ton (500 torba)  ve Temmuz ayı içinde  de 2. Ürün Silajlık Mısır Alanlarının Genişletilmesi Projesi kapsamında,  Havza ve Vezirköprü ilçemizde 6 ton (500 torba) olmak üzere toplamda 12 ton (1000 torba) silajlık mısır tohumunun dağıtımı yapılmıştır. Bu amaçla; Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarını Artırma, Üretimi Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesi kapsamında, İlimizdeki 15 İlçede toplam 9.960 dekar alanda Yem Bitkisi Yetiştiriciliğinin artırılması ve mevcut hayvancılık işletmelerimizin kaba yem ihtiyacının karşılanması amacıyla 45.000 kg Yem Bezelyesi, 6.000 kg. Yonca, 5.400 kg. İtalyan Çimi, 9.000 kg. Korunga tohumluğu olmak üzere toplamda 1000 çiftçimize 65.400 kg yem bitkisi tohumluğu dağıtımı gerçekleştirmekteyiz.

Projenin toplam maliyeti 787.548 TL olup, Bakanlığımız tarafından bütçenin % 70’i yani 546.108 TL’si ve çiftçilerimiz tarafından da bütçenin % 30’u yani 241.440 TL’si karşılanacaktır. Proje sayesinde Piyasa Değeri 7.447.500 TL olan 7.087,5 ton kaba yem (kuru ot) elde edilmiş ve 1.600 büyükbaş hayvanın kaba yem ihtiyacı giderilmiş olacaktır. Bakanlığımız tarafından yapılan Yem Bitkileri Destekleme ödemesi gereği 2021 yılında, tohumluk teslim edilen yaklaşık 1.000 çiftçimize 696.000 TL tutarında destekleme ödemesi yapılacak ve bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda Projemizin toplam geliri 8.144.100 TL olacaktır.

Tohumluk teslim edeceğimiz çiftçilerimizi seçerken uygulanacak kriter ise; çiftçimizin üzerine kayıtlı en az 5 adet büyükbaş veya 100 adet küçükbaş hayvanı bulunması, Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı çiftçi olması ve yem bitkisi ektiğini beyan etmiş olmasıdır. Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarını Artırma, Üretimi Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesi kapsamında dağıtımı yapılacak yem bitkileri tohumluğunun ilimiz üreticilerine hayırlı olmasını diler, saygılarımı sunarım” dedi.

Samsun Vali Yardımcısı Sn. Sezgin ÜÇÜNCÜ de konuşmalarında: “Yeterli ve dengeli beslenebilme, günümüz dünyasının yüzleştiği ve her geçen gün daha da artarak önem kazandığı görülmektedir. Çevresel, sosyal ve ekonomik olarak sürdürülebilir ve ülke insanının yeterli beslenmesini sağlayan bir tarım sektörünün oluşturulabilmesi, tarım politikalarının ve bu eylemin ana amacıdır. Bu amaç doğrultusunda en önemli yapıtaşlarından biri yem bitkileri ve hayvansal üretimde meydana gelebilecek doğrusal bir artıştır.

Hayvancılıkta üretim maliyeti içerisinde karlılığı etkileyen en önemli etkenlerinden biri yem gideridir. Zira bir işletmede yem giderleri % 50-70 civarında olup, % 75- 80’i kaba yemi kapsamaktadır. 2019 yılında yaklaşık 17 milyon TL yem bitkileri desteği verilmiş olan ilimiz; Türkiye’de fiğ üretiminde 1. ve yem bezelyesi üretiminde ise 7. sırada yer almakta olup, yem bitkileri yetiştiriciliğini teşvik ederek, kaba yem açığının azaltılması ve daha kaliteli kaba yem elde edilmesi ilimiz hayvancılığı açısından büyük önem taşımaktadır.

İlimizde yaklaşık 381 bin büyükbaş ve 225 bin küçükbaş hayvan sayısı mevcudunun, 154 bin dekar mera ve 582 bin dekar yem bitkileri ekiliş alanları ile kaba yem ihtiyacının tamamını karşılayamamaktadır. Bu sebeple; Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarını Artırma, Üretimi Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesi kapsamında, İlimizdeki 15 İlçemiz de toplam 9.960 dekar alanda Yem Bitkisi Yetiştiriciliğinin artırılması ve mevcut hayvancılık işletmelerimizin kaba yem ihtiyacının karşılanması amacıyla 45.000 kg Yem Bezelyesi, 6.000 kg. Yonca, 5.400 kg. İtalyan Çimi, 9.000 kg. Korunga tohumluğu olmak üzere toplamda 1000 çiftçimize 65.400 kg yem bitkisi tohumluğu dağıtımı gerçekleştirmekteyiz.

Toplam maliyeti 787.548 TL olan ve bütçesinin % 70’i Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından (546.108 TL) ve % 30’u da (241.440 TL) çiftçilerimiz tarafından karşılanacak olan ”Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarını Artırma, Üretimi Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesi” kapsamında yapılan desteğin üreticilerimiz açısından hayırlı ve bereketli olmasını temenni ederim.” dedi. 

Konuşmaların ardından tohumluk dağıtımları gerçekleştirilerek tören sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER