Üreticiden Şok Sözler: “15 TL'ye Mal Ettik, 5 TL'ye Satamıyoruz!”
TarımAdana'da soğan üreticileri, artan maliyetler ve ithalat baskısı altında ürünlerini zararına satmak zorunda kalıyor. Kilogram maliyeti 15 TL'yi bulan soğan, 4-5 TL'ye alıcı bulamazken, yüzlerce ton soğan tarlada çürümeye terk edildi.
Evrensel Gazetesi'nden Volkan Pekal'ın haberine göre, Adana'nın bereketli topraklarında turfanda soğan yetiştiren çiftçiler, bu yıl beklenenin aksine büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Yüksek verime rağmen artan üretim ve işçilik maliyetleri, ürünlerini değerinde satamayan çiftçileri adeta canından bezdirdi. Tarlalar dolusu soğan, alıcı çıkmayınca ya tarlada bırakıldı ya da toplama masrafına katlanılsa bile fileler içinde çürümeye terk edildi. Bu durum, tarlaların bir yandan ihtiyaç sahibi vatandaşların ücretsiz soğan toplama alanı haline gelmesine, diğer yandan hayvanların otlağına dönüşmesine neden oldu.
Tarlasındaki çaresizliği dile getiren çiftçi Hamit Altundağ, sektördeki çarpık durumu çarpıcı sözlerle özetledi: "Çok zor günler geçiriyoruz. Biz üretirken zarar ediyoruz. Böyle bir şey hiçbir sektörde yok. Faize yatırsak para kazanırız ama biz üretmek istiyoruz. Ürün çıkmadan dışarıdan mal getiriyorlar. Benim içim yanıyor. Tüketici de pahalıya alıyor, üretici de kazanamıyor."
Altundağ, geçen yılın eylül ayından bu yana soğan üretimi için büyük emek harcadıklarını, doğa koşulları ve hastalıklarla mücadele ettiklerini vurgularken, hasat zamanı geldiğinde piyasaların altüst olduğunu belirtti. Üretim maliyetinin yüksekliğine dikkat çeken Altındağ, "Bir dönüm soğanın maliyeti yaklaşık 30 bin TL'yi buluyor. Bu da kilo başına 15 TL'ye denk geliyor. Ama piyasada ürünümüz 4-5 TL'ye bile zor alıcı buluyor. Bugün 4-5 TL teklif ediyorlar; oysa sadece çuvallama ve işçilik maliyeti bu kadar" diyerek yaşadıkları mağduriyeti gözler önüne serdi.
Piyasadaki bu krizin temel nedeninin ithalat olduğunu savunan Altundağ, "Mısır ve Özbekistan'dan soğan ithal edildiğini duyuyoruz. Ürünümüz daha tarladayken ithalat yapılırsa biz ne yapalım? Devlet, önce yerli üreticinin malını değerlendirmeli. Tarım Bakanlığı hangi dönemde ne kadar ürün ekildiğini biliyor. Bu bilgilere göre politika üretilmeli. Ama ne yazık ki biz ürettikçe batıyoruz" ifadelerini kullandıı.
Devlet yetkililerine acil destek çağrısında bulunan Altundağ, "Devletimiz büyük ama çiftçisine sahip çıkmalı. Girdi maliyetleri düşürülmeli. Gübre, mazot, ilaç desteklenmeli. Çiftçi kazansın, tüketici de ucuza yesin. Ama bu sistemle hem üretici batıyor hem tüketici pahalıya tüketiyor" şeklinde konuştu. Tarlasında yaklaşık 350 ton soğan kaldığını belirten Altundağ, bu ürünün değer bulmaması halinde zararının 2 milyon TL'yi bulacağını dile getirerek, "Ben üretmezsem çocuklarımı nasıl geçindireceğim?" diye sordu.
Fiyatların işçilik maliyetini bile karşılamadığı için sahibi tarafından boş bırakılan bir başka tarlada ise ilginç görüntüler yaşandı. Tarlanın boş kaldığını duyan vatandaşlar, başak toplamak için akın etti. Başak toplayanlardan Mehmet, "Allah çiftçilere yardım etsin. Bu sene para etmedi, soğan tarlada kaldı. Bahçeleri don vurdu. Biz de soğana para vermemek için topluyoruz" dedi. Soğanın para etmediğini öğrenen bir kadın ise şaşkınlığını gizleyemeyerek, "Para etmediyse biz neden soğanı pahalıya yiyoruz?" sorusunu yöneltti. Pazarda soğanın 10-15 lira olduğunu belirten kadın, "Görenler haber verdi geldik. Pazarda pahalı. Toplarsak 5-6 ay gider bu bize. Bu masraftan kurtuluruz" diye konuştu. Bu durum, üreticinin yaşadığı mağduriyetin yanı sıra, tüketicinin de yüksek fiyatlar nedeniyle zor durumda kaldığını gözler önüne serdi.
Evrensel Gazetesi’nde yer alan haberin tamamını okumak için TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir